Αρχική » Άρδην τ. 113: Αφιέρωμα, Η Κληρονομιά του Αλεξάνδρου

Άρδην τ. 113: Αφιέρωμα, Η Κληρονομιά του Αλεξάνδρου

από Άρδην - Ρήξη

Το φθινοπωρινό αφιέρωμα του περιοδικού Άρδην επιχειρεί μία κατάδυση στο βάθος της μακεδονικής ιστορίας, ώστε να ψηλαφίσει το ανάγλυφο της τεράστιας κληρονομιάς που παρέδωσε στην Ελλάδα και στην οικουμένη ο Μέγας Αλέξανδρος και οι επίγονοί του.
Το πρώτο απόσπασμα του Αλεξαντερ Χαρμάντας είναι προϊόν μίας έρευνας αναφορικά με την αρχαία μακεδονική ταυτότητα – ίσως αποτελεί την πιο πρόσφατη συνεισφορά στο ζήτημα αυτό. Τρόπον τινά, το κείμενο αυτό διαμηνύει το état de l’art της επιστημονικής προσέγγισης στη σχέση των Μακεδόνων με τους υπόλοιπους Έλληνες τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα.
Εν συνεχεία, το απόσπασμα του Κώστα Παπαϊωάννου (από τα ανέκδοτα χειρόγραφα που επιμελήθηκαν οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και εξέδωσαν υπό τον τίτλο Η κληρονομιά του Αλέξανδρου) επικεντρώνεται στον πολιτισμικό χαρακτήρα της αλεξανδρινής επιρροής σε ολόκληρη την ανατολική επικράτεια.
Το κείμενο του Γιώργου Κοντογιώργη αναδεικνύει το οικουμενικό στίγμα που άφησε η εκστρατεία του Αλέξανδρου και η ελληνιστική συνέχειά της, στην πολιτική του διάσταση.
Ο Σαράντος Καργάκος μοιράζεται με γλαφυρό τρόπο την οικουμενικότητα της ελληνιστικής κληρονομιάς μέσα από τις προσωπικές του ταξιδιωτικές εμπειρίες, σε μία περιήγηση από την Ευρώπη έως την Ινδονησία.
Η φιλόλογος Αγνή Βασιλικοπούλου πραγματοποιεί μία ενδελεχή αναδρομή στις βυζαντινές αναφορές στον Αλέξανδρο από χρονογράφους της εποχής, τονίζοντας τη διαχρονική ισχύ της αφήγησης του αλεξανδρινού έπους, ενώ ο Χαράλαμπος Μηνάογλου επικεντρώνεται στην σημασία της κατά τους πολυτάραχους αιώνες πριν και μετά την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς. Τέλος, ο Νικόλας Δημητριάδης καταπιάνεται με την πανταχόθεν παρουσία του Αλέξανδρου στον λαϊκό μας πολιτισμό.
Ευχόμαστε οι επόμενες σελίδες να αντανακλούν έστω λίγη από τη λάμψη αυτής της μεγαλειώδους οικουμενικής κληρονομιάς, που δυστυχώς ελάχιστα απασχολεί τη παρούσα ελλαδική ακαδημαϊκή παραγωγή. Καλή ανάγνωση.

Περιοδικό Άρδην
Υ.Γ.: Τα κείμενα του αφιερώματος συνοδεύουν αποσπάσματα νεοελληνικών εκδόσεων του Μυθιστορήματος του Αλέξανδρου (η γνωστή Φυλλάδα), μιας ανώνυμης μυθιστορηματικής διήγησης του 3ου αιώνα, καθώς και εικονογραφήσεις από τις αναρίθμητες εκδόσεις, παραλλαγές και μεταφράσεις που γνώρισε ο Μύθος του Αλέξανδρου, στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ