του Γιώργου Καραμπελιά
Μετά την υπογραφή και την κύρωση από τη Βουλή της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η τύχη της Μακεδονίας βρίσκεται πλέον αποκλειστικά στα χέρια του ελληνικού λαού, από όλες τις πλευρές. Εξάλλου, ο μόνος που αντιστάθηκε και υποχρέωσε ένα μέρος των πολιτικών και, γενικότερα, των συστημικών ελίτ, να ταχθεί ενάντια σε αυτήν τη συμφωνία ήταν ο ελληνικός λαός, με το μεγαλειώδες κίνημα που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν: Δεκάδες συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, καταλήψεις σχολείων, εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές για δημοψήφισμα – με αποκορύφωμα την ιστορική διαδήλωση της 20ης Ιανουαρίου 2019. Αντίθετα, οι λεγόμενες ελίτ της χώρας, με προεξάρχοντες τους εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιούς «μακεδονομάχους» της Δεξιάς, από τον Μέρτζο έως τον πρόεδρο Παυλόπουλο, συμμετείχαν ή συναίνεσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διάπραξη αυτού του εθνικού εγκλήματος. Οι περιβόητοι «καραμανλικοί», οι εθνομηδενιστές τύπου Θεοδωράκη, ΓΑΠ και ΔΗΜΑΡ, συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ανοσιούργημα.
Και, όπως προείπαμε, εάν δεν υπήρχε το μεγάλο κύμα της λαϊκής πατριωτικής αφύπνισης, ούτε το ΚΙΝΑΛ (από τα έξι μέλη του πολιτικού συμβουλίου, τα πέντε ήταν ανοικτά υπέρ της Συμφωνίας), ούτε και η Νέα Δημοκρατία θα είχαν πάρει αρνητική θέση. Και τα πραγματικά όρια της αντίθεσής τους καταδεικνύονται από το γεγονός ότι ουδέποτε ζήτησαν προσφυγή στον λαό και δημοψήφισμα για τη κύρωση της Συμφωνίας, ενώ, το μεγαλύτερο μέρος των συστημικών ΜΜΕ και των εφημερίδων, δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν τη συμπόρευσή τους με τους μειοδότες.
Σήμερα, λοιπόν, έχουν όλα τελειώσει; Και βέβαια ΟΧΙ! Όχι μόνο επειδή ο ελληνικός λαός δεν θα αναγνωρίσει ποτέ στην πράξη την εκχώρηση της Μακεδονίας και της ιστορικής του κληρονομιάς, αλλά και διότι δεν έχουν εξαντληθεί τα όπλα που διαθέτει για να ακυρωθεί και τυπικά αυτή η Συμφωνία.
Κατ’ αρχάς, Έλληνες νομικοί, συνταγματολόγοι, μακεδονικές οργανώσεις, ενώσεις της ομογένειας κ.λπ., θα προσφύγουν σε όλα τα δικαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού για την ακύρωση μιας εξόχως αντισυνταγματικής Συμφωνίας. Κυρίως δε, διότι, την επόμενη περίοδο, θα ακουστεί, μυριόστομο, το αίτημα για δημοψήφισμα, το οποίο, παρά τα όσα πιστεύει ένα μέρος του λαού, είναι ακόμα πραγματοποιήσιμο.
Όντως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ακόμα και σε σχέση με ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο «υψηλής κοινωνικής σημασίας», είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και να ανατρέψει την απόφαση της Βουλής. Αρκεί να υπάρξουν εκατόν είκοσι βουλευτές που θα υποβάλουν αίτημα για δημοψήφισμα, και εκατόν ογδόντα που θα το ψηφίσουν. εκατόν είκοσι βουλευτές υπάρχουν και σήμερα και εκατόν είκοσι θα υπάρχουν μετά τις εκλογές. Όμως, κάνουν πως δεν ακούν το σχετικό αίτημα.
Σε όλη την Ελλάδα, από ενώσεις πολιτών, δήμους, μητροπόλεις και άλλους φορείς, μπορεί να γενικευτεί το αίτημα για δημοψήφισμα και να πραγματοποιηθεί ένα άτυπο, αλλά πραγματικό λαϊκό δημοψήφισμα, όπως είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα του νερού. Στον βαθμό δε που έρχονται εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο στα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης να το απορρίψουν, αν αυτό προσλάβει πάνδημο χαρακτήρα. Επομένως, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του λαού και εξαρτάται από την έκταση της κινητοποίησής του. Αν όντως ο λαός το θελήσει πολύ βαθιά, μπορεί ακόμα και τώρα να ακυρώσει την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών!
Για να υπογράψετε το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.gopetition.com/petitions/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%8E%CE%BD.html
2 ΣΧΟΛΙΑ
Μόνη διέξοδος το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος δημοκρατικής διακυβέρνησης και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες είναι προϋπόθεση η διεξαγωγή του, για την κύρωση όλων των διεθνών συνθηκών. Ακόμα και στα Σκόπια είναι απαραίτητο και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής.
Ως κράτος λοιπόν ανήκουμε στα απολίτιστα (χωρίς δημοκρατικούς θεσμούς και χωρίς σεβασμό στους θεσμούς) κράτη αφού μια ισχνή και συγκυριακή πλειοψηφία μπορεί να ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον και να πλήξει το εθνικό συμφέρον παρά την λαϊκή αντίθεση και κατακραυγή.
Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα σε πολιτικό επίπεδο από την τραγωδία των Πρεσπών, μια τραγωδία με θύμα την χώρα με κίνητρο το χρήμα και θύτες που θα μείνουν ατιμώρητοι και θα μας χλευάζουν.
Ο λαός δεν έχει κατανοήσει την αξία των εργαλείων του δημοκρατικού ελέγχου όπως το δημοψήφισμα γι αυτό δεν αντιδρά άμεσα, η πιθανή ματαιότητα του εγχειρήματος επίσης τον αποθαρρύνει. Αν και το σκεπτικό είναι σωστό πιστεύω ότι στην πολιτική η χρονική στιγμή κάθε πράξης έχει μεγάλη σημασία. Τώρα πρέπει άμεσα να ετοιμαστεί ένα κείμενο καταγγελτικό της μη δημοκρατικής διαδικασίας έγκρισης αυτής της άθλιας συνθήκης στην Ελλάδα που θα υπογραφεί από χιλιάδες πολίτες και θα απευθύνεται στον ΟΗΕ. Το κείμενο αυτό θα καταγγέλλει ότι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ συντάχθηκε μια τέτοια απαράδεκτη από νομική και επιστημονική άποψη συνθήκη και ότι οι αξιωματούχοι του αδιαφορούν για την λαϊκή εντολή και τη δημοκρατία. Αυτό νομίζω επείγει τώρα, να μην κυρωθεί η συνθήκη από τα όργανα του ΟΗΕ με νομικές και άλλες ενέργειες. Κάποτε πρέπει επίσης, να αποκαλυφθεί τόσο η μεγάλη δαπάνη που πληρώνουμε για τον ΟΗΕ και τις δεκάδες χλιδάτες οργανώσεις, οργανισμούς (FAO, UNESCO ..), συνθήκες του κλπ όσο και οι κάκιστες υπηρεσίες που προσφέρει στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής αλλά και στο περιβάλλον και την δημοκρατία.