Αρχική » Η ιρανική απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις

Η ιρανική απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις

από Άρδην - Ρήξη

Θα επιλέξει η Τεχεράνη το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ;

Του Πέπε Εσκομπάρ* από την Ρήξη φ. 153

Τις τελευταίες μέρες, κύκλοι των μυστικών υπηρεσιών από ολόκληρη την Ευρασία παροτρύνουν την Τεχεράνη να εξετάσει ένα άμεσο σενάριο ενεργειών. Όπως εξήγησε λεπτομερώς στα διεθνή ΜΜΕ ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης και η πλέον απεχθής φυσιογνωμία για το αμερικανικό πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον δεν έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να κρατήσει ανοιχτά τα στενά.
Όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα καταστρέψει την αμερικανική οικονομία ανατινάζοντας την αγορά των παραγώγων, που υπολογίζεται στα 1.2 τετράκις εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του παγκοσμίου τραπεζικού συστήματος. Το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που υπολογίζεται στα 80 τρισ. δολάρια θα συντριβεί, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.
Ο Σολεϊμανί δήλωσε ωμά ότι το Ιράν όντως ενδέχεται να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ αν δεν του επιτραπεί η, απολύτως αναγκαία για την οικονομική του επιβίωση, εξαγωγή δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, κυρίως προς τις χώρες της Ασίας. Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου πριν την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων και τον, ντε φάκτο, ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη χώρα, ανέρχονταν σε 2.5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Μετά την επιβολή των κυρώσεων, ο αριθμός των βαρελιών προς εξαγωγή έχει πέσει κάτω από τις 400 χιλιάδες μονάδες.
Οι δηλώσεις του Σολεϊμανί συνάδουν με τις ενέργειες που φαίνεται να ετοιμάζουν οι Φρουροί της Επανάστασης με τον χαρακτηρισμό του Περσικού Κόλπου ως επικείμενου «Σκοπευτηρίου». Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί τόνισε πρόσφατα ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν μπορούν να χτυπήσουν αεροπλανοφόρα εν πλω με απόλυτη ακρίβεια. Όπως επιβεβαίωσαν πηγές των Φρουρών της Επανάστασης, ολόκληρη η βόρεια ακτή του Περσικού Κόλπου στην ιρανική επικράτεια είναι κατάστικτη με πυροβολαρχίες πυραύλων κατά σκαφών επιφανείας.
Θα σας ανακοινώσουμε πότε θα κλείσουν τα στενά
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπακερί, δήλωσε πρόσφατα χωρίς περιστροφές πως: «Αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρεμποδιστεί στην εξαγωγή πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, τότε η αποφασιστικότητά μας να κλείσουμε τα στενά θα επιβεβαιωθεί πλήρως και θα ανακοινωθεί δημοσίως εν όψει της ισχύος της χώρας και των ενόπλων δυνάμεών της».
Φαίνεται πως η Τεχεράνη δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τον ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Ουάσιγκτον χωρίς αντίδραση και είναι αποφασισμένη να εξάγει το πετρέλαιο που εξασφαλίζει την οικονομική της επιβίωση. Το θέμα του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ έχει τεθεί επισήμως από τους Ιρανούς και τώρα έχει έρθει η ώρα των παραγώγων.
Η παρουσίαση λεπτομερών αναλύσεων για τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά παραγώγων από τις ενδεχόμενες στρατιωτικές δράσεις στα παγκόσμια ΜΜΕ θα ανάγκαζε τη μιντιακή αγέλη, κυρίως τη δυτική, να προστρέξει σε περσόνες τύπου Γουόρεν Μπάφετ για να διαπιστώσει αν οι εν λόγω αναλύσεις ευσταθούν. Η αλήθεια είναι πως, σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, ο Σολεϊμανί θα συνιστούσε στα ΜΜΕ να έχουν μια συνάντηση με τον Γουόρεν Μπάφετ, διότι ξέρει ήδη την απάντηση του γκουρού των παραγώγων.
Η έκταση μιας πιθανής κρίσης στον τομέα των παραγώγων αποτελεί ένα υπερταμπού για τα διάφορα ιδρύματα στην Ουάσιγκτον που κατασκευάζουν συναίνεση. Σύμφωνα με μια από τις αμερικανικές τραπεζικές πηγές μου, ο πλέον ακριβής αριθμός του ύψους στο οποίο κυμαίνεται σήμερα η αγορά παραγώγων –αυτός των 1.2 τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων– προέρχεται από έναν Ελβετό τραπεζίτη, ο οποίος έχει αναφέρει το νούμερο ανεπίσημα. Μάλλον ξέρει κάτι παραπάνω, καθώς η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) –η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών– βρίσκεται στη Βασιλεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για στενά Ορμουζ
Η Ουάσιγκτον ωθεί τα πράγματα στο χείλος του πολέμου με το Ιράν.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως δεν έχει καμία σημασία το πώς θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ.
Θα μπορούσε να λάβει χώρα μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας ή θα μπορούσε η ιρανική κυβέρνηση να βυθίσει ένα-δύο πλοία, φοβούμενη επίθεση εναντίον της χώρας. Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα: κάθε μπλοκάρισμα της ενεργειακής ροής από τον κόλπο θα εκτίνασσε την τιμή του πετρελαίου στα 200, 500 ή ακόμα και 1000 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις της Γκόλντμαν Ζακς.
Μια ακόμη τραπεζική πηγή στις ΗΠΑ αναφέρει: «Το κλειδί στην παρούσα ανάλυση είναι αυτό που αποκαλούμε η θεωρητική της φύση. Θεωρητικά, κάθε πιθανός αγοραστής δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει πετρέλαιο σε τιμές 300 δολαρίων το βαρέλι και πάνω και τα νούμερα αυτά λέγεται πως δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Αφού ενσκήψει όμως η κρίση το θεωρητικό μετατρέπεται σε πραγματικό. Για παράδειγμα, σε κανονικές συνθήκες, αν κάποιος προτίθεται να αγοράσει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στην τιμή των 300 δολαρίων το βαρέλι το τελικό κόστος του δεν θα είναι τόσο υψηλό στην πραγματικότητα καθώς θεωρείται αδιανόητο η τιμή να φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη. Αυτό είναι το θεωρητικό του πράγματος. Αν όμως τα στενά κλείσουν, η συγκεκριμένη τιμή θα γίνει πραγματικότητα και τα νούμερα θα απογειωθούν κυριολεκτικά».
Επισήμως, η BIS θα δεσμευθεί μόνο να υποδείξει ότι το συνολικό θεωρητικό ποσό που εκκρεμεί στα συμβόλαια των αγορών παραγώγων υπολογίζεται στα 542.4 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό όμως δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προϊόν εκτίμησης.
Η τραπεζική πηγή προσθέτει ότι: «Ακόμη κι εδώ είναι το θεωρητικό που έχει σημασία. Τεράστια ποσά αποτελούν παράγωγα των επιπέδων στα οποία κυμαίνονται τα επιτόκια. Τα περισσότερα από αυτά είναι θεωρητικά, αλλά αν το πετρέλαιο σκαρφαλώσει στα 1000 δολάρια το βαρέλι, τότε σίγουρα θα επηρεαστούν τα επιτόκια από τη στιγμή που το 45% του παγκοσμίου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα είναι πετρέλαιο. Αυτό στη γλώσσα των επιχειρήσεων καλείται ενδεχόμενη υποχρέωση».
Η Γκόλντμαν Zακς έχει προβλέψει πως η τιμή του ενός βαρελιού πετρελαίου θα αγγίξει τα 1000 δολάρια λίγες εβδομάδες μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Το νούμερο αυτό επί 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο που παράγονται καθημερινά οδηγεί στο 45% των 80 τρισ. δολαρίων που είναι το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Είναι νομίζω αυταπόδεικτο ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει απλώς και μόνο από αυτό το γεγονός.
Τα σκυλιά του πολέμου γαβγίζουν άγρια
Γύρω στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται μέσω του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ. Οι πανούργοι χρηματιστές του Περσικού Κόλπου –που εδώ που τα λέμε γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει– είναι ομόφωνα σύμφωνοι: αν πραγματικά ευθυνόταν η Τεχεράνη για το επεισόδιο με τα πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, οι τιμές του πετρελαίου θα είχαν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη και, παραδόξως, παραμένουν σταθερές.
Τα εθνικά ύδατα του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ είναι 12 ναυτικά μίλια (22 χλμ.). Από το 1959 το Ιράν αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο τη διέλευση μη στρατιωτικών σκαφών μέσω των στενών.
Από το 1972 τα εθνικά ύδατα του Ομάν στα Στενά του Ορμούζ είναι επίσης 12 ν.μ. Στο στενότερό τους σημείο το πλάτος των Στενών του Ορμούζ είναι 21 ν.μ. (39 χλμ.). Δεν υπάρχουν «διεθνή ύδατα» στα στενά. Ας προστεθεί σ’ αυτό το γεγονός ότι το Ιράν είναι πιθανό να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ με δημόσια ανακοίνωση και όχι στα κρυφά.
Η έμμεση, ασύμμετρη αντίδραση του Ιράν σε οιαδήποτε αμερικανική επίθεση θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για την περιοχή. Ο καθηγητής Μοχάμαντ Μαραντί από το Παν/μιο της Τεχεράνης επιβεβαίωσε πως: «Ακόμη και ένας περιορισμένος βομβαρδισμός θα αντιμετωπιστεί με μείζονα και δυσανάλογη απάντηση». Αυτό σημαίνει ότι τα γάντια έχουν βγει για τα καλά με πιθανές αντιδράσεις τη βύθιση πετρελαιοφόρων πλοίων ή σύμφωνα με τα λόγια του Μαραντί, «τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ή των ΗΑΕ να φλέγονται».
Η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της, Χασάν Νασράλα:
«Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν δεν θα περιοριστεί στα σύνορα της χώρας, αλλά θα αναφλέξει ολόκληρη την περιοχή (Μέση Ανατολή). Οι αμερικανικές δυνάμεις και τα συμφέροντά τους στην περιοχή θα εξαλειφθούν μαζί με τους συνωμότες τους, με πρώτους ανάμεσά τους το Ισραήλ και τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας».
Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετέβη στο CENTCOM στην Τάμπα της Φλόριντας για να συζητήσει «περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας και επιχειρήσεις εν εξελίξει» με –δύσπιστους– στρατηγούς, σαφή ευφημισμό για τη μετατροπή της «μέγιστης πίεσης» σε πόλεμο εναντίον του Ιράν.
Η ιρανική διπλωματία έχει με διακριτικότητα πληροφορήσει την ΕΕ και την Ελβετία για τη δυνατότητα της χώρας να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Παρά ταύτα, το γεγονός δεν στάθηκε αρκετό να σταματήσει την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
Ζώνη πολέμου σε ισχύ
Όπως έχουν τα πράγματα στην Τραμπλάνδη, ο πρώην διευθυντής της CΙΑ, Μάικ (Είπαμε ψέματα, ξεγελάσαμε, κλέψαμε) Πομπέο, ο «κορυφαίος διπλωμάτης» των ΗΠΑ, στην κυριολεξία διευθύνει και το Πεντάγωνο με τον «επίσημο» υπουργό Αμύνης, Σάναχαν, να έχει αυτοθυσιαστεί στον βωμό του κόμματος του τσαγιού. Ο Πομπέο συνεχίζει να πουλάει τη θεωρία ότι οι μυστικές υπηρεσίες είναι πεπεισμένες πως το Ιράν είναι υπεύθυνο για το επεισόδιο του κόλπου του Ομάν. Επιπλέον, στην Ουάσιγκτον κυκλοφορεί και η φήμη περί κυβερνητικού ανασχηματισμού στο άμεσο μέλλον, με τον Πομπέο υπουργό Αμύνης και τον «ψυχάκια» Τζον Μπόλτον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: πόλεμο!
Παρ’ όλα αυτά, πριν οι πύραυλοι αρχίσουν να εκτοξεύονται εκατέρωθεν, το Ιράν θα μπορούσε να κηρύξει τον Περσικό Κόλπο σε εμπόλεμη κατάσταση και να χαρακτηρίσει τα Στενά του Ορμούζ πολεμική ζώνη. Έτσι, θα μπορούσε να απαγορεύσει σε κάθε «εχθρικό», στρατιωτικό ή πολιτικό, πλοίο τη διέλευση από το ιρανικό μισό των Στενών του Ορμούζ. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να ριφθεί ούτε μια σφαίρα, καμία ναυτιλιακή εταιρεία στον πλανήτη δεν θα μπορούσε να περάσει τα πλοία της από τον Περσικό Κόλπο.

Ο Πέπε Εσκομπάρ είναι ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Global Research, 21/6/2019
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαυρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ