Αρχική » 17 & 18/10/19 | Αθήνα | Cineρήξη: “Εν Δυνάμει” & “Όλο γελούσε” του Θόδωρου Μαραγκού

17 & 18/10/19 | Αθήνα | Cineρήξη: “Εν Δυνάμει” & “Όλο γελούσε” του Θόδωρου Μαραγκού

από Άρδην - Ρήξη

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ

Εν δυνάμει

σε σκηνοθεσία Θόδωρου Μαραγκού

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 & ώρα 20.00

Όλο γελούσε & Το όραμα του Θοδωράκη

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 & ώρα 21.00

θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη

Είσοδος Ελεύθερη

χώρος πολιτικής και πολιτισμού, “Ρήγας Βελεστινλής”, Ξενοφώντος 4,

2103826319, perardin@gmail.com, ardin-rixi.gr

 

Λίγα λόγια για τις ταινίες: 

Εν δυνάμει του Θόδωρου Μαραγκού

Κοινωνική | Διάρκεια:120′ 
Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός, με τους: Πέτρος Ξεκούκης, Κωσταντίνα Δουβή, Γιώργος Ματαράγκας, Θόδωρος Κολοβός. Συμπρωταγωνιστές: Πάνος Δημάκης, Στέφανος Ρίσκας, Άρης Σταύρου,  Μενέλαος Ντάφλος, Ευτέρπη Αποστόλου, Ελένη Χιωτέλη, Θεόδωρος Μπιτσαξάκης, Στάθης Μαραγκός
Ένας εκφωνητής ακραίων κοινωνικών φαινομένων, ο Πρόδρομος, μαζί με το φίλο του τον Θόδωρο, βλέπουν απογοητευμένους ανθρώπους να περιμένουν στο σταθμό, ένα τρένο που δε θα έρθει ποτέ. Ο Πρόδρομος τους προτρέπει να μείνουν και να αντιμετωπίσουν θαρραλέα την τραγική κατάσταση που ζούνε. Ο Θόδωρος όμως, βλέπει και την αγαπημένη του, την Νεφέλη ανάμεσά τους και τρελαίνεται! Η Νεφέλη φεύγει με το παράπονο γιατί δεν τη θέλει πατρίδα της, η Ελλάδα! Ο Πρόδρομος, αποφασίζει να στηρίξει τον φίλο του. Πάση θυσία, να βρουν ένα τρόπο για να μην φύγει και η Νεφέλη, γιατί αν χαθεί, ο Θόδωρος, χάνει την ομορφία στη ζωή του.
Οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι μεταξύ άλλων και με την Μάστιγα της οικονομικής Κρίσης και όλων των επακόλουθων αυτής. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας, στις ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και να προασπίσουν το θεσμό των ανθρωπίνων σχέσεων! Ο Θόδωρος Μαραγκός, σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας « Μάθε παιδί μου γράμματα» έχει στο ενεργητικό του πολλές ταινίες με έντονο το στοιχείο του Χιούμορ αλλά και του πολιτικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: « Πώς να σωπάσω», « Ο Ισοβίτης», « Μπεε!» και πολλές ακόμα. Τα γυρίσματα της Ταινίας πραγματοποιήθηκαν κατά κόρον στους Αγίους Θεοδώρους, Κορινθίας ενώ στην ταινία έλαβαν μέρος  και  ηθοποιοί  από την Θεατρική ομάδα της ΦΛΟΓΑΣ.

«Όλο γελούσε» μία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα

«Όλο γελούσε» μία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα

Το κινηματογραφικό πορτρέτο του ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα από τον φίλο και στενό του συνεργάτη Θόδωρο Μαραγκό. Η ταινία «Όλο γελούσε» καταγράφει το πέρασμα ενός καλλιτέχνη μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες της ζωή του κι από όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της εποχής του. Έξι χρόνια στα συσσίτια, 6 χρόνια στη βιοπάλη, 6 χρόνια στις βαριές δουλειές, 6 χρόνια στις πιο βαριές δουλειές και τα υπόλοιπα 50 χρόνια έκανε τον κόσμο και να γελάει, αλλά και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτόν, γιατί ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του!

Ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» που γύρισε το 1981 ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός. Η σχέση των δύο ανδρών είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν – με τον Τσάκωνα να παίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το «Λάβετε Θέσεις», μια ταινία του 1973 που απέσπασε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας αλλά και Τιμητική Διάκριση). Ο Τσάκωνας, όμως, συνέχισε δίπλα στον Μαραγκό και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Από πού πάνε για τη χαβούζα», 1978 & «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», 1980).

Ο Κώστας Τσάκωνας έφυγε από τη ζωή το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβρη του 2018, ο Θόδωρος Μαραγκός ολοκληρώνει την ταινία-αφιέρωμα στον παλιό καλό συνεργάτη του με τον τίτλο «Όλο γελούσε».

Το «Όλο γελούσε» συμμετείχε το Νοέμβριο του 2018 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός

Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού

Διάρκεια: 60’

Η ταινία «Όλο γελούσε» προβάλλεται μαζί με τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το όραμα του Θοδωράκη».

«Το όραμα του Θοδωράκη»

Η πορεία του Θοδωράκη ξεκινάει από το 1969 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Σε όλη του τη διαδρομή σατιρίζει ζωγραφίζοντας την τραγελαφική πραγματικότητα των εποχών που μας διαπερνούσαν και ανακαλύπτει τη βαθύτερη ανάγκη του να καταφέρει να ζωγραφίσει και το όραμά του.

Συντελεστές

Κινούμενο σχέδιο: Θόδωρος Μαραγκός

Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού

Διάρκεια: 18’

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ