Αρχική » Β. Αιγαίο λαμβάνει; Over!

Β. Αιγαίο λαμβάνει; Over!

από Άρδην - Ρήξη

* Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Υπάρχει σφυγμός, υπάρχει τελικά ελπίδα! Αυτό εξέπεμψαν οι κινητοποιήσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου, που επωμίζονται το προσφυγικό- (λαθρο)μεταναστευτικό, τα τελευταία πέντε χρόνια, χθες(22/1/2020) σε Μυτιλήνη, Χίο και Βαθύ της Σάμου.

Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν στις πλατείες των πόλεων, για να δώσουν βροντερό παρών, να δώσουν το στίγμα τους ότι υπάρχουν και δεν πάει άλλο αυτό το μαρτύριο. Κεντρικό τους σύνθημα, “Θέλουμε πίσω τα νησιά μας… Θέλουμε πίσω τη ζωή μας”!

Στον απόηχο, πλέον, μια από των μεγαλύτερων συγκεντρώσεων που έχουν λάβει -ποτέ- χώρα στα νησιά των ακριτικών νησιών, έχουμε να σταθούμε σε κάποια σημεία που προκάλεσαν αίσθηση, και έχουν γίνει αντικείμενου σχολιασμού, κοινώς viral.

Στην κινητοποίηση της Μυτιλήνης, όπου συμμετείχαν περίπου 10.000 Λέσβιοι, τον λόγο πήραν ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δ. Λέσβου, κ.κ. Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος, καθώς και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, του χωριού Μόρια, κ. Γιάννης Μαστρογιάννης.

Στις ομιλίες τους, οι τέσσερις πολιτικοί άντρες, έθιξαν το ζήτημα και πόσο αναγκαία είναι η αποσυμφόρηση των νήσων, η φύλαξη συνόρων και ο ρόλος και η ανάγκη ελέγχου των Μ.Κ.Ο. .

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης δήλωσε το εξής: <<Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε>>.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο οποίος ζήτησε: << Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας. Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών>>.

Ο Δήμαρχος Δ. Λέσβου, στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε: <<Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το “θα” σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.
Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ’ αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες>>.

Αντιδράσεις προκάλεσε, όμως, η δήλωση του προέδρου της Μόριας. Στον λόγο του είπε: << Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά. Κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας>>. Αυτή του η δήλωση, μπορεί να σήκωσε δικαιολογημένα αντιδράσεις, αλλά είναι ένα αίτημα εφικτό, αντικρίζοντας την πραγματικότητα και μιλώντας ρεαλιστικά. Το καλύτερο, βέβαια, θα ήταν να μην υπήρχε όλη αυτή η κατάσταση, κι όλη αυτή η δυστυχία, και να υλοποιηθούν τα αιτήματα του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων.

Στο επόμενο, που χρίζει να σταθεί κανείς στη χθεσινή εκδήλωση, είναι η κλειστή πόρτα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που βρήκαν τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο κι ολόκληρη η πορεία. Εκεί, κατευθύνθηκαν, προκειμένου να δώσουν το ψήφισμά της συγκέντρωσης. Μάταια, όμως, μιας και η πόρτα ήταν κλειστή, που ενδεχομένως να σημαίνει πολλά. Ναι μεν, υπήρχε απεργία των εργαζομένων της, αλλά δεν είναι δυνατόν, σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός, που έχει να κάνει με τη ζωές όλων των κατοίκων, η Γενική Γραμματέας, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, να τους “κλείνει την πόρτα”.

Τρίτο σημείο, είναι η παντελώς απουσία της “Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης”, ο οποίος δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για τη γενική απεργία που βυθίστηκαν τα νησιά, κι είχε ως αποτέλεσμα να μη συμμετέχει σ’ αυτή.

Τέταρτο σημείο, η συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, στην πλατεία Σαπφούς. Αντί να συστρατευθεί στη γενική απεργία που είχε κηρύξει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, επέλεξε να πραγματοποιήσει δική του συγκέντρωση, κάτι που δε δείχνει ενότητα και ομόνοια. Στοιχεία βασικά, για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά. Τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου είναι τα παρακάτω:

  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και, στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εμπλοκή για την οποία τόσα χρόνια κανείς δεν βγάζει άχνα.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Εντύπωση, προκάλεσαν κι οι βουλευτές Λέσβου, κ. Χ. Αθανασίου και Γ. Μπουρνούς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο κ. Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου με το κυβερνών κόμμα και Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δεν πήρε κάποια θέση για τη γενική απεργία και τα αιτήματα αυτής. Αντί αυτού, απέστειλε επιστολή σε τοπική εφημερίδα του νησιού,  την επομένη αυτής, που ρωτά που είδαν ότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας, απογοήτευσε κατά την επίσκεψη του στο νησί, έπειτα από πρόσκληση του πρώτου, τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Ο κ. Μπουρνούς, πάλι, Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε μιλήσει για “παιδομάζωμα” της Περιφέρειας, μετά την πρόσκληση σε σύσκεψη εκπροσώπων των 15μελών μαθητών των σχολείων από τον Περιφερειάρχη. Η απάντηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε από τους ίδιους τους μαθητές που συμμετείχαν στη Γενική Απεργία, με αίτημα “Θέλουμε πίσω τα νησιά μας” και “κλείσιμο των δομών-φυλακών”.

Το τελευταίο που αξίζει αναφοράς και αποδεικνύει έμπρακτα πως η δημοσιογραφία περνάει μια βαθιά κρίση, μπορεί κανείς να το καταλάβει, διαβάζοντας τα σημερινά πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων, πανελλαδικής εμβέλειας. Πολλά εξ’ αυτών, δεν αναφέρουν καν τις χθεσινές κινητοποιήσεις ή αν αναφερθούν, κάνουν λόγο για ακροδεξιούς. Την ίδια ώρα, που στο BBC Europe, πρώτο θέμα από τη χώρα μας, ήταν οι πορείες. Μια μέρα κιόλας, που διεξαγόταν στη Βουλή, και η ψηφοφορία για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτήν την ώρα, πραγματοποιείται σύσκεψη των αυτοδιοικητικών των νησιών, του Περιφερειάρχη, με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καταθέσουν κι εκεί το σχετικό ψήφισμα.

Αντί Επίλογου το ψήφισμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

Συγκεντρώσεως κατοίκων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη,  Χίο , Βαθύ Σάμου στις 22.01.2020.

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά μας να σταματήσουν  να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας  ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ &  ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.

ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ  ΜΚΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

 

*Ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ