Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομίλησε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου με τον ιστορικό Δημήτριο Σταθακόπουλο με θέμα: «Φιλική Εταιρεία: Η οργάνωση της Επανάστασης του 1821», με αφορμή το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, Φιλική Εταιρεία – Ήταν ώριμη η Επανάσταση;
Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Δ. Σταθακόπουλο (βίντεο)
ΣΧΕΤΙΚΑ

Γιώργος Καραμπελιάς
Γεννήθηκε το 1946 στην Κ. Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967, φοιτητής της Ιατρικής ενώ το 1967-1973 σπούδασε Οικονομία στο Παρίσι. Το 1964 μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και μετά το 1966 δραστηριοποιείται εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συνελήφθη από τη δικτατορία, συμμετείχε στο «Αντιφασιστικό Κίνημα Ελλάδας» και δραστηριοποιείται στον «Μάη του ’68» στη Γαλλία. Στην Ελλάδα, μετά το 1974 δραστηριοποιείται στα εργοστασιακά σωματεία και σε κινητοποιήσεις υπέρ της Κύπρου. Μέλος της Οργάνωσης «Ρήξη (1980-1989), των «Οικολόγων–Εναλλακτικών» (1989-1993), της «Σπίθας» και του «Κινήματος Άρδην». Από το 1968 έως το 1974 εξέδιδε τον «Αντιφασίστα»· από το 1975 έως το 1979 το «Πολιτικό Δελτίο Πληροφόρησης»· από το 1979 έως το 1993 το περιοδικό Ρήξη. Από το 1995 εκδίδεται το Άρδην, το 2006 η εφημερίδα Ρήξη, το 2011 ο νέος Λόγιος Ερμής. Το 1980, δημιουργείται το «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο» και οι «Εναλλακτικές Εκδόσεις». Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία, και μετά το 1989 επικεντρώνεται στη μελέτη της ιστορίας, ως του επικέντρου των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα. Μπροστά σε μία παρακμή που απειλεί τους Έλληνες με ιστορική έκλειψη, απορρίπτει το σχήμα Αριστερά-Δεξιά, προτάσσοντας τη σημασία του έθνους και έναν «ελληνικό δρόμο» σύνθεσης ατομικού και συλλογικού μπροστά στα αδιέξοδα κολεκτιβισμού και ατομικισμού. Κείμενα, αποσπάσματα από βιβλία του και βίντεο από τηλεοπτικές εκπομπές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ardin-rixi.gr
2 ΣΧΟΛΙΑ
Εξαιρετικός και ο κ. Σταθακόπουλος, με τεράστιο πλούτο γνώσεων, στερεή δομή σκέψης και εκφραστικότητα στο λόγο. Η πρόσβαση στα αρχεία της επανάστασης είναι σπουδαία πρωτογενής πηγή. Δεν ξέρω αν αρθρογραφεί σχετικά με ιστορικά θέματα, αν δεν το κάνει πάντως νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει. Εντυπωσιακή και πολύ πραγματιστική η τοποθέτηση σχετικά με τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (τον μόνο αυθεντικά δημοκρατικό) της κοινότητας και της ενορίας.
Και μία ταπεινή άποψη σχετικά με την πολιτική ενασχόληση. Νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα για να πυκνώνουμε τις γραμμές και να συνδιαμορφώνουμε και κάποια πολιτική πρόταση. Επομένως η ένταξη σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό είναι αναγκαία.
Συμπληρώνοντας την αναφορά στους αεσοδημοκρατικούς θεσμούς που υπήρχαν οργανικά ενταγμένοι στις ελληνικές κοινότητες, ίσως θα ήταν σκόπιμο να γίνει μία εκδήλωση του Άρδην με αυτό το περιεχόμενο και να προσκληθεί και ο κ. Σταθακόπουλος για να καταθέσει τις γνώσεις του.