Αρχική » Η ΜΚΟ PRAKSIS και η αντίληψη της περί κοινόχρηστων χώρων

Η ΜΚΟ PRAKSIS και η αντίληψη της περί κοινόχρηστων χώρων

από Άρδην - Ρήξη

Δελτίο Τύπου που λάβαμε από τις ακόλουθες επιτροπές: Επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών Αγγελοπούλου- Πλ. Βικτωρίας, Επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών Πλ. Αμερικής, Επιτροπή κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα σχετικά με τις πρακτικές της ΜΚΟ PRAKSIS.

22/2/2020

Η ΜΚΟ PRAKSIS εμφανίστηκε με βανάκι πάνω στην πλατεία Βικτωρίας πριν λίγες ημέρες, για να παρέχει κάποιες υπηρεσίες σε λαθρομετανάστες. Το ίδιο έκανε δύο φορές μέσα σε 15 ημέρες στην Πλατεία Αμερικής απαξιώνοντας και στις δύο περιοχές, όπως συνηθίζει, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής. Κλήθηκε η αστυνομία, όπου διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω ΜΚΟ δεν διέθετε καμία άδεια για τις υπαίθριες δράσεις της και ως εκ τούτου αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τις πλατείες.

Επανήλθε όμως ζητώντας από τον Δήμο Αθηναίων άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για έναν χρόνο σε τρία κεντρικά σημεία των Αθηνών, στην πλατεία Βικτωρίας έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, στην πλατεία Αμερικής και στον πεζόδρομο του Θησείου. Η ΜΚΟ PRAKSIS για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζει τις περιοχές μας ως τριτοκοσμικές φαβέλες μετά από κάποια καταστροφή όπου εκλείπουν οι υποδομές και για τον λόγο αυτό έρχεται με τα βανάκια της για να τις αντικαταστήσει. Η ΜΚΟ PRAKSIS και κάθε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στις περιοχές μας εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζοντας τους μόνιμους κατοίκους ως ιθαγενείς άνευ σημασίας και τους παράνομα εισελθόντες ως περιούσιο λαό, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η περιοχή μας δεν είναι τσαντίρι. Δεν είναι επίσης ακατοίκητη στέπα ή κάποια έρημος. Έχει κατοίκους, έχει πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και γενικώς λειτουργεί ως κέντρο της πόλης και όχι ως Φαρ Ουέστ την εποχή των Ινδιάνων. Οι ιατρικές εξετάσεις και οι κάθε είδους υπηρεσίες δεν παρέχονται στην μέση του δρόμου, ούτε είναι δυνατό να συνωστίζονται άρρωστοι με ηπατίτιδες, φυματίωση, AIDS, πάνω σε πλατείες και έξω από σταθμούς του μετρό, για να τους εξετάσουν τα βανάκια της ΜΚΟ, που δεν έχουν ούτε τις υποδομές, ούτε δυνατότητες νοσηλείας και παρακολούθησης του ασθενούς. Σε μία μάλιστα εποχή μεγάλου υγειονομικού κινδύνου εξαιτίας του κορωνοϊού, η ΜΚΟ PRAKSIS, που προφανώς ζει σε άλλον πλανήτη, επιθυμεί να μετατρέψει κεντρικά σημεία της Αθήνας σε προθάλαμους ιατρείων και μάλιστα ζητώντας την παραχώρηση των δημόσιων χώρων για όλο τον χρόνο, ως το τέλος του 2020 – αν είναι δυνατόν! Ο κ. Μπακογιάννης υπογράφει το εισηγητικό, το οποίο φαίνεται να είναι θετικό, προς το Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ώστε να παραχωρηθούν οι χώροι. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Μπακογιάννη ότι είναι δήμαρχος της Αθήνας, όχι οποιασδήποτε βομβαρδισμένης πόλης.

Τα κινητά βανάκια για παροχή ιατρικών υπηρεσιών ξαναήρθαν στις περιοχές μας το 2011, όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε να τρέξει αντίστοιχο πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε η ΕΕ, κάτι που πιθανολογούμε συμβαίνει και τώρα. Τότε, μετά από τις αντιδράσεις μας, τα βανάκια, που δεν επιτελούσαν κανένα ουσιαστικό έργο πέραν –ίσως– της καταγραφής ασθενειών, απομακρύνθηκαν.

Δηλώνουμε λοιπόν σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτιθέμεθα να συμμετέχουμε σε κανένα ιατρικό ή κοινωνικό πείραμα, όπου ο καθείς θα παίζει με την υγεία μας και την ζωή μας προκειμένου να λαμβάνει παχυλά κονδύλια από την άλφα ή την βήτα πηγή χρηματοδότησης.

Ζητάμε την απαγόρευση παροχής οποιωνδήποτε «δήθεν» υπηρεσιών από κινητές μονάδες, για τις οποίες υπηρεσίες υπάρχουν υποδομές, γιατί καταντούν την πόλη τσαντίρι, φαβέλα και μαχαλά. Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα κάποιοι να μιλάνε για αλληλεγγύη, βοήθεια και στήριξη τριγυρνώντας με βανάκια δεξιά – αριστερά μέσα στο κέντρο της πόλης υποβαθμίζοντας και την εικόνα και την ζωή της πόλης.

Αν η ΜΚΟ PRAKSIS και κάθε ΜΚΟ επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα στον δρόμο, να πάει σε χώρες που δεν έχουν υποδομές να το κάνει. Εκεί θα είναι σίγουρα πιο χρήσιμη. Εδώ είναι απλά προσβλητική, προκλητική και δεδομένων και των πρόσφατων εξελίξεων με την επιδημία του κορονοϊού και επικίνδυνη.

Επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών Αγγελοπούλου – Πλ. Βικτωρίας

Επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών Πλ. Αμερικής

Επιτροπή κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 24 Φεβρουαρίου 2020 - 19:21

Έχει ειπωθεί και αλλού: όταν το κράτος συμπεριφέρεται ως ΜΚΟ, οι ΜΚΟ συμπεριφέρονται ως κράτος. Έτσι κι αλλιώς ο λεγόμενος ¨τρίτος τομέας” της οικονομίας (ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, Κοινωνικές Επιχειρήσεις υπηρεσιών στους χώρους υγείας και πρόνοιας) χρηματοδοτούνται και προωθούνται σε όλη την δύση καλύπτοντας την αποχώρηση του κράτους από το πεδίο, των δομών Δημόσιας Υγείας που υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται. Αυτή η αποχώρηση και οι έξωθεν πόροι τροφοδοτούν την αλαζονεία των απασχολούμενων στις ΜΚΟ, που αισθάνονται και συμπεριφέρονται ως κράτος. Για όλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταναστευτική “πολιτική” έχει μεταβάλλει κάποιες από τις γειτονιές μας σε περίπου φαβέλες.
Όμως το τρομερό έχει πια συμβεί. Οι άνθρωποι που συνωστίζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες στέγασης, διατροφής, υγιεινής, που επί πλέον προέρχονται από τόπους όπου ασθένειες ξεχασμένες εδώ και χρόνια στην ημεδαπή, ενδημούν, δημιουργούν καταστάσεις επικίνδυνες για την Δημόσια Υγεία. Δεν είναι τα βανάκια της όποιας PRAXIS το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η απουσία δομών που θα απαντήσουν στο ζήτημα της υγείας των ανθρώπων αυτών με τρόπο που οφείλει μια συγκροτημένη κοινωνία να φέρεται σε όσιου διαβιούν στους κόλπους της (για όσο τέλος πάντων αυτό θα συνεχίζεται). Πριν λοιπόν τα βάλουμε με τα βανάκια ας τα βάλουμε με αυτούς που έχουν μεταβάλλει τον τόπο σε τριτοκοσμικό, ας απαιτήσουμε πρόσβαση στην πρόληψη, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα σε συνθήκες που αρμόζουν στην εποχή και τα πρότυπα του πολιτισμού μας για ΟΛΟΥΣ. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και μόνο από το γεγονός ότι ένας φορέας μεταδοτικής ασθένειας αποτελεί κίνδυνο για όλους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, νόμιμους και λαθραίους. Ως κοινωνία οφείλουμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση για όλους σε υπηρεσίες υγείας όχι μόνο από φιλάνθρωπο πνεύμα αλλά και ως αυτοπροστασία. Και βέβαια όχι με τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ που μετέβαλλε τα Επείγοντα των Δημόσιων Νοσοκομείων σε κοινωνικά ιατρεία οδηγώντας σε κατάρρευση την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Θεωρώ προτιμότερο, αντί να καλούμε την όποια δημοτική αρχή να απαγορεύσει την στάθμευση στα βανάκια της κάθε PRAXIS να απαιτήσουμε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες (κρατικές ή αυτοδιοικητικές) που να απαντούν στο πρόβλημα με όρους κοινωνικού και όχι “επιτελικού” κράτους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γ.Ρ. 25 Φεβρουαρίου 2020 - 09:35

Συγνώμη, αλλά νομίζω το σχόλιο παρεξηγεί κάποια πράγματα:

Τα ‘βανάκια’ λειτουργούν άνευ αδείας & εξυπηρετούν μετανάστες παράνομους που βρίσκονται στην περιοχή. Για την δε εγκατάστασή τους σε εκείνες τις γειτονιές δεν ρωτήθηκε κανένας. Την οργανώνουν οι ΜΚΟ με το ‘έτσι θέλω’. Άρα προφανώς και πρέπει να σταματήσει, πολύ απλά γιατί η πολιτική που οι τελευταίες υλοποιούν αντίκειται στην πολιτική που απαιτεί η κοινωνία να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος, και αφορά στην προστασία της τελευταίας από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Δεύτερον, συγνώμη, αλλά υπάρχει εδώ και ένα πρόβλημα που αφορά στο κράτος πρόνοιας και τις δομές υγείας. Αν μπαίνουν 100.000 το χρόνο, και το ελληνικό κράτος μπει σε μια λογική να παρέχει σε όλους ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του, τότε πολύ απλά το κοινωνικό κράτος θα καταρρεύσει, η δημόσια υγεία θα αποτελματωθεί, και οι κοινωνικές δαπάνες θα πιάσουν ταβάνι. Γιατί δεν γίνεται μια χώρα, να ανακουφίζει συστηματικά όλες τις ροές των ανθρώπων προς την Ευρώπη. Και δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος που να παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης –πολύ απλά γιατί καμία υπηρεσία ωφέλειας δεν αντέχει να το κάνει αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην παράνομη μετανάστευση λοιπόν, όντως, πρέπει να παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σε κλειστά, προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία μάλιστα δεν επιβάλλονται στις τοπικές κοινωνίες με τα ΜΑΤ αλλά λειτουργούν εκεί όπου αυτές δεν ενοχλούνται αλλά και εκεί όπου διεκολύνεται ο επαναπατρισμός τους.

Άρα, το να ζητάμε «περίθαλψη για όλους», σημαίνει επί της ουσίας, ότι ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλ. Βικτώριας, η πλ. Αττικής θα δέχονται όλο το βάρος, ενώ η σικάτη Αθήνα των φραγκάτων, συμπαρίσταται, συμπονά, λυπάται και χαιρετίζει από μακριά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 25 Φεβρουαρίου 2020 - 11:07

Κάποτε, όταν είχαμε ασφαλή τα σύνορα, αφήναμε τα κλειδιά πάνω στις πόρτες. Τώρα που οι κυβερνήσεις μας παρέδωσαν τα κλειδιά των συνόρων στον Ερντογάν το σύνορο μετατοπίστηκε από ανατολικά του Αιγαίου στις πλατείες και τις εξώπορτες μας. Καταλαβαίνω λοιπόν τους κατοίκους, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους που βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει με τρόπους και χρόνους για τους οποίους δεν ρωτήθηκαν.
Η ένσταση μου δεν αφορά στο μεταναστευτικό συνολικά, προφανώς αν συνεχίσει έτσι ο τόπος θα βουλιάξει. Αναφέρω «το τρομερό έχει πια συμβεί» γιατί έχω στον νου μου τους νόμιμους ή παράνομους, μετανάστες ή πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό και αποτελούν την κληρονομιά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και των κοκκινογάλαζων επιγόνων της στην καθημερινότητα μας.
Όσο λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί θα ζουν ανάμεσα μας θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις στα θέματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας τόσο για το δικό τους όσο και για το δικό μας καλό. Αυτό που ο Γ.Ρ. αναφέρει για τα «κλειστά» και «προαναχωρησιακά» κέντρα δεν απαντάει στο πρόβλημα του Αγ. Παντελεήμονα. Το λάθος που κάνουν κατά την γνώμη μου οι κάτοικοι είναι ότι περιορίζονται στον συνωστισμό γύρω από τα βανάκια και υποτιμούν το γεγονός ότι αν κάποιος στο υπόγειο έχει φυματίωση, κινδυνεύει όλη η πολυκατοικία, ακόμη και αν αγνοεί την ύπαρξη του.
Στο σχόλιο μου υπάρχει πρόταση: Να αναλάβει το κράτος ή οι ΟΤΑ την παροχή υπηρεσιών υγείας με τρόπο οργανωμένο και με έλεγχο, απαιτώντας από τους «ανθρωπιστές» χρηματοδότες να στηρίξουν τέτοιες δομές αντί των ασύδοτων ΜΚΟ. Στα πλαίσια ενός τέτοιου σχεδιασμού θα κριθεί ο τρόπος και ο τόπος των ιατρικών πράξεων.
Όσο για τους κατοίκους των σικ συνοικιών αυτοί είναι οχυρωμένοι στο σικάτα προάστια, και όσον αφορά στις υπηρεσίες υγείας, καλύπτονται άριστα από υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα που έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΙΧΑΗΛ 25 Φεβρουαρίου 2020 - 09:55

Γιατί όλοι ξεχνούν ή μάλλον κανεις δεν θυμάται ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης,
προεκλογικά, επισκέφθηκε στην πλατεία Βάθη αυτούς τούς “δυστυχείς” μετανάστες που προστατεύει η ΜΚΟ PRAKSIS, τήν οποία και συνεχάρη γιά
το έργο της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ