Αρχική » Η προπαγάνδα των Τούρκων, του Σόρος και των ενεργουμένων του ενάντια στην Ελλάδα

Η προπαγάνδα των Τούρκων, του Σόρος και των ενεργουμένων του ενάντια στην Ελλάδα

από Γιώργος Καραμπελιάς

Η ξαφνική έξαρση των ανθελληνικών δημοσιευμάτων και εκπομπών σε όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στην δύναμη της ΜΙΤ ή των τουρκικών λόμπυ αλλά κατ’ εξοχήν σε εκείνη  των εκτεταμένων παγκόσμιων δικτύων του Σόρος (Βλέπε το άρθρο του στους FinancialTimes στις 4 Μαρτίου: Τζ. Σόρος: “Να στηρίξουμε τον Ερντογάν”

Ακολούθησαν αμέσως μετά και συκοφαντικά δημοσιεύματα στους NYT, τα οποία αποκάλυψε ο Απόστολος Δοξιάδης ως κατασκευασμένα, και ο δημοσιογράφος που τα δημοσίευσε ζήτησε συγνώμη, κατόπιν εορτής· τα εμετικά ανθελληνικά άρθρα της LeMonde, και οι εξ ίσου  εμετικές τοποθετήσεις των Συριζαίων στο εξωτερικό: Μετά τον αδελφό του Τζανακόπουλου  και σύμβουλο της κυβέρνησης Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που διαδήλωνε στο Λονδίνο ενάντια στους «Έλληνες φονιάδες των λαών», πρόσφατο δείγμα αποτελούν οι δηλώσεις του γνωστού φιλάνθρωπου ευρωβουλευτή του Σύριζα, Στέλιου Κουλογλου στηFrance 24· (δηλώσεις τις οποίες κατήγγειλε στο Liberal ο Δημήτρης Κούρκουλας: Ρεσιτάλ προπαγάνδας κατά της χώρας από τον Στ. Κούλογλου, παραθέτοντας και τα σχετικά αποσπάσματα).

Ωστόσο το αποκορύφωμα αυτής της προπαγάνδας αποτελεί κείμενο «Ευρωπαίων διανοουμένων» κατά της Ελλάδας το οποίο δημοσιεύτηκε στη Le Monde στις 10 Μαρτίου και απηχεί  ανοικτά τις τουρκικές θέσεις. Κείμενο συντεταγμένο προφανώς από τους Έλληνες υπογράφοντες, τους περισσοτέρους νυν ή πρώην στελέχη του Σύριζα (Γιάννη Βαρουφάκη, Δημήτρη Χριστόπουλο, Αριστείδη Μπαλτά, Κώστα Δουζίνα, Αθηνά Αθανασίου, Καλυψώ Νικολαΐδη). Επειδή αυτό κείμενο κρατήθηκε «μυστικό» στην Ελλάδα, όπου και δεν μεταφράστηκε, για να μη τους πάρουν χαμπάρι, αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσουμε, ακολουθούμενο από σχετικό σχολιασμό των Γιώργου Καραμπελιά και Γιώργου Ρακκά.

15/3/2020 Άρδην

Image result for σορος βαρουφακης

Παλιότερο σκίτσο από το Βήμα

«Τι αξίζει η Ευρώπη, αν γίνει εχθρός του δικαιώματος ασύλου;»

Δημοσιεύθηκε στη Le Monde στις 10 Μαρτίου 2020

«Το ερώτημα είναι αν εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, μπορούμε να απαλλαγούμε από τη ντροπή και την ατιμία» (στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο, 7 Μαρτίου). COSTASBALTAS / REUTERS

Εμείς, πολίτισσες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις που έχουν ήδη απευθύνει διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ώστε να προσφερθεί προσωρινή προστασία στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, τα οποία αποτελούν επίσης τα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, ή στα άτομα που συνωστίζονται σε απερίγραπτες συνθήκες στα στρατόπεδα του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια απατηλή ομοφωνία γι’ αυτή την προσωρινή προστασία, που συνιστά μια πράξη στοιχειώδους ευπρέπειας. Ένα μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί για να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εάν κανένα από αυτά δεν το πράξει, η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία είναι θεματοφύλακας των Συνθηκών, οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της εντολής της – και, εάν χρειαστεί, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της.

Το ζήτημα για εμάς δεν είναι να συζητήσουμε για την πολιτική μορφή που πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ακόμα να τοποθετηθούμε σε πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα. Το ζήτημα είναι αν εμείς, πολίτες της Ευρώπης, μπορούμε να απαλλαγούμε από την ντροπή και την ατιμία.

Μια συλλογική χρεοκοπία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μετέθεσε τις ευθύνες της στην Τουρκία, χαιρετίζει τον ρόλο της «ασπίδας» (σύμφωνα με την έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) ενός κράτους μέλους της, της Ελλάδας, εναντίον του κύματος των μεταναστών, καθιστώντας αδύνατη την υποδοχή αυτών που δραπετεύουν από τη φρίκη ενός πολέμου που διεξάγεται εναντίον τους από ένα εγκληματικό κράτος.

Το νησί της Λέσβου αποτελούσε ήδη το σύμβολο ενός ηθικού και πολιτικού σκανδάλου: «Pushbacks» και «hotspots» (απωθήσεις και ζώνες συγκέντρωσης) είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν την απάνθρωπη στάση, αυτό που ο [Ελβετός κοινωνιολόγος] Ζαν Ζιγκλέρ περιγράφει ως εφαρμογή μιας «στρατηγικής του τρόμου» που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους πρόσφυγες να απαιτήσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Αυτό το σκάνδαλο παίρνει πλέον τη μορφή μιας συλλογικής χρεοκοπίας. Αυτό που ουσιαστικά εξαφανίζεται είναι το ίδιο το δικαίωμα του ασύλου. Πρόκειται για το άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες».

Τι χρησιμεύει η Ευρώπη αν μεταβληθεί σε εχθρό αυτού του πρώτου και θεμελιώδους δικαιώματος; Σε τι χρησιμεύουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εάν επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αρνούνται τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951; Τι σημαίνει «Ένωση» εάν, μεταξύ των χωρών που την αποτελούν, κάποιοι μπορούν να αναστέλλουν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου –εξέταση υποχρεωτική σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης– και να εξαιρούνται από την αλληλεγγύη κατά την υποδοχή και την κατανομή των θυμάτων της δίωξης;

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που προήλθε από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις ταυτοτικές καταστροφές του 20ού αιώνα, νομιμοποιείται αποκλειστικά μέσα από τον σεβασμό του ιδρυτικού της νόμου. Το να φαντάζεται κανείς ότι θα προστατευτεί από την άνοδο του εθνο-λαϊκισμού καταπατώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελεί τον χειρότερο υπολογισμό. Υπενθυμίζουμε στα κράτη μέλη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις τους.

Υπογράφοντες: Maurizio Acerbo, πολιτικός, Ιταλία· Michel Agier, ανθρωπολόγος, Γαλλία· Αθηνά Αθανασίου, φιλόσοφος, Ελλάδα· Αλμπένα Αζμανόβα, πολιτικός επιστήμονας, Βουλγαρία, Βέλγιο· BertrandBadie, πολιτικός επιστήμονας, Γαλλία· Etienne Balibar, φιλόσοφος, Γαλλία· Αριστείδης Μπαλτάς, φιλόσοφος, Ελλάδα· Thomas Berns, φιλόσοφος, Βέλγιο· Massimo Cacciari, φιλόσοφος, Ιταλία· Paolo Cacciari, δημοσιογράφος, Ιταλία· Claude Calame, ανθρωπολόγος, Γαλλία· Barbara Cassin, φιλόλογος, φιλόσοφος, Γαλλία· LucianaCastellina, δημοσιογράφος, Ιταλία· IsoldeCharim, φιλόσοφος, KreiskyForum, Αυστρία· MoniqueChemillierGendreau, δικηγόρος, Γαλλία· Δημήτρης Χριστόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, Ελλάδα· Olivier DeFrance, πολιτικός επιστήμονας, Γαλλία· Olivier DeSchutter, δικηγόρο, Βέλγιο· Boaventura DeSousa Santos, κοινωνιολόγος, Πορτογαλία· AlexDemirovic, κοινωνιολόγος, Γερμανία· Katja Diefenbach, φιλόσοφος, Γερμανία· Κώστας Δουζίνας, δικηγόρος, Ελλάδα· Vincent Engel, συγγραφέας, Βέλγιο· JeanMarc Ferry, φιλόσοφος, Γαλλία· Stefano Galieni, Πρόεδρος του ADIF (AssociazioneDirittieFrontiere), Ιταλία· Jürgen Habermas, φιλόσοφος, Γερμανία· Gunter Gebauer, φιλόσοφος, Γερμανία· Gregor Gysi, βουλευτής, Γερμανία· Sabine Hark, κοινωνιολόγος, Βερολίνο· François Héran, κοινωνιολόγος, δημογράφος, CollègedeFrance· Sabine Hess, κοινωνιολόγος, Γερμανία· Axel Honneth, φιλόσοφος, Γερμανία· Rahel Jaeggi, κοινωνιολόγος, Γερμανία· Michal Kozlowski, φιλόσοφος, Πολωνία· Justine Lacroix, πολιτικός επιστήμονας, Βέλγιο· Camille Louis, φιλόσοφος, Γαλλία· Giacomo Marramao, φιλόσοφος, Ιταλία· Christoph Menke, φιλόσοφος, Γερμανία· Sandro Mezzadra, φιλόσοφος, Ιταλία· Tomaso Montanari, ιστορικός τέχνης, Ιταλία· Edgar Morin, φιλόσοφος, Γαλλία· Kalypso Nicolaïdis, πολιτικός επιστήμονας, Γαλλία, Ελλάδα· Gérard Noiriel, ιστορικός, Γαλλία· Soraya Nour, φιλόσοφος, δικηγόρος, Πορτογαλία· Moni Ovadia, άνθρωπος του θεάτρου, Ιταλία· Thomas Piketty, οικονομολόγος, Γαλλία· René Pollesch, σκηνοθέτης, Γερμανία· JeanYves Pranchère, φιλόσοφος, Βέλγιο· Josep Ramoneda, φιλόσοφος, Ισπανία· Andrea Rea, κοινωνιολόγος, Βέλγιο· Isabelle Rorive, δικηγόρος, Βέλγιο· Pierre Rosanvallon, ιστορικός, Γαλλία· Roberto Saviano, συγγραφέας, Ιταλία· Gianfranco Schiavone, αντιπρόεδρος της ASGI (AssociazionepergliStudiGiuridicisull’Immigrazione), Ιταλία· Barbara Spinelli, δημοσιογράφος, Ιταλία· Maryse Tripier, κοινωνιολόγος, Γαλλία· Michel Tubiana, δικηγόρος, Γαλλία· Françoise Tulkens, δικηγόρος, Βέλγιο· Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετάφραση από τα γαλλικά Χριστίνα Σταματοπούλου

Image result for δουζινας μπαλτας

Κώστας Δουζίνας – Αριστείδης Μπαλτάς

Η Φιλοτουρκική διεθνής, συντονίζεται από τον Βαρουφάκη και στελέχη του Σύριζα

Γιώργος Καραμπελιάς – Γιώργος Ρακκάς

Η φιλοτουρκική Διεθνής συντονίζεται από τον Βαρουφάκη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα κείμενο υπογραφών, δεκάδες Ευρωπαίοι διανοούμενοι καλούν, λίγο ως πολύ, την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει εναντίον της ελληνικής Δημοκρατίας, στερώντας της έτσι ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα που έχει ως κυρίαρχο κράτος, τον έλεγχο των συνόρων της και επιβραβεύοντας ανοικτά την τουρκική πολιτική της εργαλειοποίησης των συνόρων.

Το κείμενο έχει συνταχθεί προφανώς με πρωτοβουλία των Ελλήνων υπογραφόντων αλλά το υπογράφουν και «βαριά ονόματα» της αριστερής ευρωπαϊκής δικαιωματικιστικής  διανόησης, Γιούργκεν Χάμπερμας, Εντγκάρ Μορέν, Γκρέγκορ Γκύζι(!), Ετιέν Μπαλιμπάρ, κ. ά.

Οι Έλληνες, που είχαν και την πρωτοβουλία για τη σύνταξή του, ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι εξ αυτών είναι ειδικοί του «δικαιωματισμού» και έχουν μακρά θητεία και στράτευση στους «πολιτισμικούς πολέμους» της  παγκοσμιοποίησης, της εθνοαποδόμησης, και κάποιοι από αυτούς στη ανοικτή στήριξη της τουρκικής πολιτικής: Ως γνωστόν, ένας από τους υπογράφοντες και έχοντες την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του κειμένου, ο Γιάννης Βαρουφάκης, παλαιός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ύψιστη διασημότητα της ψευδοριζοσπαστικής χαβιαροαριστεράς, με τις γνωστές σχέσεις με τα ιδρύματα του Σόρος και σήμερα επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, έχει μιλήσει επανειλημμένα για τον «αποκλεισμό» της Τουρκίας από την Ελλάδα στο Αιγαίο καθώς και στο ζήτημα των αγωγών. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, συνταγματολόγος, σύζυγος της γνωστής δημοσιογράφου του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλένας Κατσίμη, έχει «διακριθεί» εδώ και δεκαετίες σε όλες της απόπειρες  εθνοαποδόμησης και συκοφάντησης της  Ελλάδας, από το Σχέδιο Ανάν, μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έγινε  ευρύτερα γνωστός το 2014 όταν είχε πρωτοστατήσει στον αποκλεισμό της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όντας και ο ίδιος υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ως «αντιτουρκικής υποψηφιότητας», και το επέτυχε. Ο ίδιος, στη δεκαετία του 1990, είχε θητεύσει σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Σερβίας, ενώ συμμετέχει στο περιβόητο ανθελληνικό «Κέντρο Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων» (ΚΕΜΟ). Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης η Ελληνο-γαλλίδα και νυν διδάσκουσα στην Οξφόρδη, Καλυψώ Νικολαΐδη, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου από 1996 έως το 2004, ενώ η Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου με ενασχόληση στις «σπουδές φύλου», επίσης Συριζαία, πρωτοστατεί σε όλες τις αντι-εθνικιστικές κινήσεις της χώρας. Μαζί τους συνυπογράφουν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, και ο Κώστας Δουζίνας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πανεπιστήμιο του Μπίρμπεκ, που μάλλον αποτελούν τους χρήσιμους ηλίθιους του εγχειρήματος, ώστε να προσφέρουν την απαραίτητη συριζαϊκή κάλυψη.

Το κείμενο καταγγέλλει το κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα, και την αναστολή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου ως «ηθικό σκάνδαλο», ενώ κατονομάζει ως «πολιτική του τρόμου» τις επαναπροωθήσεις και τα hot spot στη Λέσβο. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διαμορφώνεται η εντύπωση ότι η παρούσα ελληνική πολιτική συνιστά ένα ανθρωπιστικό άγος για την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η κατακλείδα είναι μια έκκληση που καλεί την Ε.Ε., ή οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης, να επέμβει ανοικτά και να επιβάλει στην Ελλάδα άνοιγμα των συνόρων και αποδοχή των τουρκικών εκβιασμών, στο όνομα του ανθρωπισμού. Το κείμενο είναι συνταγμένο από ανθρώπους  σχετικούς με τα  Συνταγματικά της ΕΕ και όχι προφανώς από τον Μπαλιμπάρ, τον 92άχρονο Χάμπερμας, ή τον 100χρονο (!) Εντγκάρ Μορέν (του οποίου πιθανότατα υπεκλάπη η υπογραφή), γι’ αυτό και καλεί σε συγκεκριμένα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα:

«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια απατηλή ομοφωνία γι’ αυτή την προσωρινή προστασία, που συνιστά μια πράξη στοιχειώδους ευπρέπειας. Ένα μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί για να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εάν κανένα από αυτά δεν το πράξει, η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία είναι θεματοφύλακας των Συνθηκών, οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της εντολής της – και, εάν χρειαστεί, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της».

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, καμία συναίνεση, ούτε «κάποια απατηλή ομοφωνία»! Κι αν καμία χώρα δεν θελήσει να επιβληθεί στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να το κάνει η πρόεδρος της Επιτροπής ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ότι το κείμενο είναι «πειραγμένο» από φιλο-«τουρκικό» δάκτυλο συνάγεται από το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην Τουρκία και την εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, ένα κράτος-δολοφόνο που αυτές τις μέρες καταγγέλλεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εγκλήματα που κόβουν την ανάσα. Το κείμενο αποσιωπά πλήρως το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλώσει την κρατική κυριαρχία της Ελλάδας εξωθώντας πληθυσμούς να καταπατήσουν μαζικά την ελληνική επικράτεια, βοηθώντας τους μάλιστα με την δράση της στρατο-χωροφυλακής και των τεθωρακισμένων της. Η χρησιμοποίηση των πληθυσμών στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου –κάτι που κανονικά συνιστά έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας– αποκρύπτεται σκανδαλωδώς.

Τον μελετημένο φιλοτουρκικό και «στημένο» χαρακτήρα του κειμένου τον αποκαλύπτει μια ακόμα σκανδαλώδης αναφορά, εκπορευόμενη κατ’ ευθείαν από το οπλοστάσιο Σόρος και κομπανία η οποία όχι μόνο βγάζει λάδι την Τουρκία, αλλά τα φορτώνει όλα στον «εγκληματία Άσαντ», έτσι ώστε να γίνεται και το απαραίτητο «άνοιγμα» προς την Τουρκία και το ΝΑΤΟ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μετέθεσε τις ευθύνες της στην Τουρκία, χαιρετίζει τον ρόλο της “ασπίδας” (σύμφωνα με την έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) ενός κράτους μέλους της, της Ελλάδας, εναντίον του κύματος των μεταναστών, καθιστώντας αδύνατη την υποδοχή αυτών που δραπετεύουν από τη φρίκη ενός πολέμου που διεξάγεται εναντίον τους από ένα εγκληματικό κράτος».

Παρά το ότι δηλώνουν ότι δεν είναι ζήτημα, γι’ αυτούς, να τοποθετηθούν στις πολύπλοκες γεωπολιτικές αντιθέσεις, εν τούτοις βλέπουν εγκλήματα μόνον στο συριακό κράτος, και όχι στην ισλαμοφασιστική Τουρκία που έχει εισβάλει σε ξένο κράτος, ή στους γενοκτόνους τζιχαντιστές.

Και προφανώς αυτός ο δάκτυλος δεν προέρχεται από τους Ευρωπαίους διανοουμένους της χαβιαροαριστεράς που υπογράφουν το κείμενο. Αυτοί δεν θα είχαν, από όσο γνωρίζουμε από άλλες τοποθετήσεις τους, καμία αντίρρηση να καταγγείλουν την πολιτική της Τουρκίας, δεν πληρώνουν και βενζίνη άλλωστε. Απλώς, μέσα στην «ανθρωπιστική» ευκολία των πάμπλουτων δικαιωματιστών, που έχουν μάθει να υπογράφουν τρία-τέσσερα κείμενα την εβδομάδα για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, εκτός αν συμβεί στο σπίτι τους, υπέγραψαν ένα ακόμα «ανθρωπιστικό» κείμενο, μια και τους το ζητούσε ο Yanis .

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό το ότι, την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε μια ανάλογη ανθρωπιστική έκκληση με πρωτοβουλία πολλών ΜΚΟ και του γνωστού ευρωβουλευτή Ζοζέ Μποβέ, που καλεί και αυτή σε συμπαράσταση στους πρόσφυγες, παρότι, όπως τονίζει, «η Τουρκία του Ερντογάν χρησιμοποιεί με κυνικό τρόπο αυτά τα ανθρώπινα κύματα για να   υποχρεώσει την ΕΕ να του προσφέρει πολιτική βοήθεια στη συριακή και τη λιβυκή σύγκρουση όπου έχει εμπλακεί…» (« Dans l’urgence humanitaire, il n’y a pas à tergiverser, nous devons accueillir ces réfugiés » de la frontière gréco-turque ttps://www.lemonde.fr/idees/article/2020/03/09/europe-dans-l-urgence-humanitaire-il-n-y-a-pas-a-tergiverser-nous-devons-accueillir-ces-refugies_6032377_3232.html)

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το αντιδραστικό αυτό κάλεσμα, που καλεί σε ανάληψη μονομερούς δράσης ενάντια στην εθνική αυτοδιάθεση των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών, θα προκαλούσε σκάνδαλο και καταγγελίες. Και όμως, μπορεί και συμβαίνει μια χαρά, όταν οι διανοούμενοι που την προπαγανδίζουν επικαλούνται τον ανθρωπισμό, τη συμπόνοια, την ντροπή και το έλεος. Εξάλλου, οι Έλληνες εμπνευστές του γνωρίζουν καλά το παιγνίδι της απόκρυψης και γι’ αυτό δεν δημοσιοποίησαν τη σχετική ανακοίνωση στην Ελλάδα! Είναι καλή μόνο για τη φιλοτουρκική προπαγάνδα στο εξωτερικό.

Να ανταποκρίθηκαν, άραγε, την έκκληση του Τζορτζ Σόρος που, σε πρόσφατο άρθρο του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, καλούσε την Ευρώπη να υποστηρίξει την Τουρκία στην επέμβασή της στη Συρία εναντίον του Άσαντ και της Ρωσίας, αλλά και να «παραδεχτεί ότι η Τουρκία έχει ήδη λάβει το κύριο βάρος της στέγασης των εκατομμυρίων Σύρων που έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα τους», όπως επί λέξει έγραφε; Ή στα σκανδαλώδη και κατασκευασμένα ρεπορτάζ των New York Times τα οποία η εφημερίδα αναίρεσε κατόπιν εορτής;

Πολλοί από τους υπογράφοντες, με πρωτοστάτη τον Γιούργκεν Χάμπερμας, έχουν αναλάβει ξανά παρόμοια δράση, με την επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, το 1999, την οποία και νομιμοποίησαν με το ανθρωπιστικό προπέτασμα που της κατασκεύασαν. Πάντως, τον επίσης «διανοούμενο» συνυπογράφοντα Γκρέγκορ Γκύζι, με την πλούσια προϋπηρεσία του στη Stasi, ίσως και να τον συμβουλεύτηκαν οι συντάκτες του κειμένου, γιατί αυτός ξέρει…

Αυτή τη φορά συμμετέχουν ύπουλα και υπόγεια στον υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν, εναντίον της Ελλάδας. Χρησιμοποιούν δε το κύρος και την απήχησή τους για να προπαγανδίσουν την παλινόρθωση πρακτικών Διευθυντηρίου εναντίον της, όπως τόσο καλά ξέρουν να κάνουν οι αποικιοκράτες, και όπως έκαναν λίγα χρόνια πριν με τα μνημόνια και τρόικα. Είτε είναι της Αριστεράς είτε της Δεξιάς, την ίδια αποικιοκρατική λογική έχουν. Γνωρίζαμε εξάλλου τον βαθύτατο ξεπεσμό της διανόησης της χαβιαρο-αριστεράς. Απλά τώρα ξεπέρασαν τον ίδιο τον εαυτό τους.

Και εν τέλει, το βασικό ζήτημα είναι οι Έλληνες εμπνευστές αυτού του επαίσχυντου κειμένου. Και εδώ το πράγμα βρωμάει από μακριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

20 ΣΧΟΛΙΑ

Νικοs 15 Μαρτίου 2020 - 13:24

Πολύ καλό άρθρο και μπράβο σας που ξεμπροστιάζετε τους ανθέλληνες. Συνεχίστε και πάλι μπράβο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασιλειος 15 Μαρτίου 2020 - 14:31

Θερμα Συγχαρητηρια για το αρθρο.

Πιο ελλεινο και τρισαθλιο ατομο απο τον αχυρανθρωπο του Σορος, τον Βαρουφακη δεν υπαρχει. Οπως και ολη βεβαια η μισελληνικη σπειρα του Συριζα. Δηλαδη να διαβαλλουν την Ελλαδα, και να χυνουν δηλητηριο εναντιον της στο εξωτετικο, υιοθετωντας πληρως την γκαιμπελικη, ερνοταγανικη νεοθωμανικη προπαγανδα, ενω η χωρα μας δινει αγωνα για την επιβιωση της, ειναι καταπτυστο. Βεβαια ολος ο συφερτος Βαρουφακη, Συριζα κλπ, λενε ξεκαθαρα πλεον οτι δεν ειναι ουτε αισθανονται Ελληνες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τουλα Καζάκη 15 Μαρτίου 2020 - 14:59

Δηλαδή όλοι αυτοί οι “διανοούμενοι” είναι στα payrolls του Σόρος ή στη χειρότερη έχουν βίτσιο με τους Τούρκους ? Διαφορετικά δεν υπάρχει λογική εξήγηση .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
diaxeiristis 15 Μαρτίου 2020 - 15:43

Αν ήταν έτσι, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως δεν είναι. Πάρα πολλοί είναι απλώς χειραγωγούμενοι “ανθρωπιστές” και εξάλλου δεν πολυεξετάζουν τι ακριβώς υπογράφουν.Αρκεί να είναι στα πλαίσια του δικαιωματισμού. Επειδή γνωρίζω πως συλλέγονται όλες αυτές οι υπογραφές, οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες δεν πολυεξετάζουν το τι υπογράφουν. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε στο παρελθόν υπέγραφαν διάφορες εκκλήσεις στημένες από την σοβιετική προπαγάνδα άνθρωποι όπως ο Σαρτρ, ή η Σιμόν ντε Μπωβουάρ και εν συνεχεία βλαστημούσαν τον εαυτό τους. Σήμερα τη Σοβιετική προπαγάνδα την έχουν αντικαταστήσει δίκτυα όπως εκείνα του Σόρος που έχουν μια παγκόσμια εμβέλεια και εξ άλλου προωθούν συστηματικά τους “φιλικούς” διανοουμένους με Συνέδρια, διεθνή αναγνώριση κ.λπ.. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κινούνται εύκολα άνθρωποι που υπογείως οργανώνουν τα σχετικά “events”, είτε ανήκουν σε δίκτυα τύπου Σόρος είτε ακόμα και σε ποικίλες μυστικές υπηρεσίες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεξιός αντικομμουνιστής 15 Μαρτίου 2020 - 22:12

Πράγματι δεν είναι έτσι. Ούτε ανήκουν στα payrolls του Σόρος ή του… Σώρρα, ούτε φυσικά, δυστυχώς για εσάς είναι “χειραγωγούμενοι ανθρωπιστές που δεν εξετάζουν τι υπογράφουν”. Το κείμενο αυτό, στο πνευματικό επίπεδο στο οποίο διαλέγεται, έμπλεο μίσους και υποκρισίας, αποτελεί άμεσο λογικό πόρισμα των έωλων ιδεολογικών προκείμενων όλης αυτής της παρακμιακής “διανόησης” και ως τέτοιο το υπογράφουν συνειδητά. Όπως ακριβώς και το κοσμοείδωλο της ακροαριστερής θεολογίας του Σαρτρ και της ντε Μπωβουάρ δεν διαφέρει και πολύ από τον σημερινό συστημικό, παγκοσμιοποιημένο, πολιτισμικώς ακροαριστερό, “φιλελευθερισμό” των ρευστών συνόρων, ταυτοτήτων και φύλων. Και είναι αυτός ακριβώς ο “φιλελευθερισμός”, το τερατούργημα του Μάη σας, απέναντι στον οποίον ορθώνεται σήμερα, παγκοσμίως, ένα παντοδύναμο ρεύμα Συντηρητικής Δεξιάς αμφισβήτησης του ακροαριστερού κατεστημένου και του ερεβώδους κόσμου του, και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει αυτήν την αναπότρεπτη ιστορική εξέλιξη, αυτήν την τρομερή αντί-δραση της παραδοσιακής κοινωνίας. Η αμετάκλητη περιθωριοποίηση των ακροαριστερών κομμάτων της Ελλάδος και της Ευρώπης και η παντοδυναμία της Συντηρητικής Δεξιάς σε όλες της τις εκφάνσεις το αποδεικνύει περίτρανα, και στο βάθος της ψυχής τους αυτό ακριβώς πονά αφάνταστα όλους τους “πατριώτες Αριστερούς”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βαγγελης Πατερας 15 Μαρτίου 2020 - 15:39

Σημερα στην ΕΤ1 εμαθα για τρια ελληνοπουλα που περασαν τον ωκεανο για να ερθουν στην Ελλαδα και να καταταχτουν στους αλεξιπτωτιστες.Τα δυο απο τις ΗΠΑ,το τριτο απο το Εκουαδορ.Τα προσωπα τους φωτεινα,ο λογος τους καθαρος.Να ζησουν τα παιδια.Να ζησουν και να τα χαιρονται και να τα καμαρωνουν οι γονεις τους.
Τωρα,τα σκουπιδια που υπογραφουν κειμενα,ποιος τα ακούει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ethel Petrou 15 Μαρτίου 2020 - 16:27

Συγχαιρω τα θαραλεα σχολια σας και θελω να λαμβανω ανακοινωσεις σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πανος 15 Μαρτίου 2020 - 17:09

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ο ανθελληνισμός και φιλοτουρκισμος ενός βουλευτού του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλων μερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σόρος το συμφέρον του κοιτάζει. Στην Ευρώπη όμως άλλαξαν τα δεδομένα και το μερα25 του Βαρουφακη δεν εχει μελλον. Όλα τα κράτη διαχειρίζονται εθνικά την καταπολέμηση του Κορωνοιου. Και κάνεις δεν δέχεται να του προστεθούν τα προβλήματα της Τουρκίας, η οποία και στο μεταναστευτικό και στην στρατηγική ιατρική απέτυχε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρόνης Βάρσος 15 Μαρτίου 2020 - 19:39

Οι άνθρωποι (αναφέρομαι στους “Έλληνες” που υπογράφουν την επιστολή) μισούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πρωτίστως την πατρίδα τους – και βέβαια πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν πατρίδες και έθνη – μισούν αυτονοήτως την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο,τι αυτή εκφράζει ως σκέψη, τρόπο ζωής, ιστορία, παρελθόν, αγώνες. Όλα τα κράτη της γής, όλοι οι λαοί της γής έχουν κάθε δικαίωμα στην αυτοπροστασία και την αυτοδιάθεση, στην υπεράσπιση της συλλογικής τους ταυτότητας , της γης και του πολιτισμού τους, ….εκτός φυσικά των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωβουλευτές μας είναι ανύπαρκτοι όλο αυτό το διάστημα που δεχόμαστε την πρωτοφανή υβριδική επίθεση από την Άγκυρα με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να έχουν καταθέσει πλήθος επερωτήσεων στο ευρωκοινοβούλιο. Αλίμονο! Μοιραίοι κι άβουλοι τσεπώνουν τα 20.000€ το μήνα ευωχούμενοι στις Βρυξέλλες. Κάθε Έλληνα που αγωνιά για το αύριο της πατρίδας του , του τόπου του , της οικογένειάς του, τον θεωρούν ακροδεξιό, ξενόφοβο, ρατσιστή, ομοφοβικό και ξεμπερδεύουν μαζί του. Θλιβερές φυσιογνωμίες , ανάξιες σχολιασμού. Απορώ, απλά, γιατί αυτούς τους τύπους (εννοώ τους νυν βουλευτές) υποχρεούται να τους πληρώνει ο μεροκαματιάρης Έλληνας φορολογούμενος με 10.000€ το μήνα όταν έχουν αποδειχτεί τόσο ανάξιοι και ανθέλληνες σε κάθε ευκαιρία που θα εκδηλώσουν δημόσιο πολιτικό λόγο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ακροαριστερός πατριώτης 16 Μαρτίου 2020 - 05:26

Η επίσκεψη υποστηριχτή της Λεπέν στα σχόλια χρήζει απαντησης. Πατριωτισμός και αριστερά είναι ταυτόσημα κι αν πονάει είναι γιατί δεν λαμβάνει μαζικό χαρακτήρα, όπως παλιά που τον έτρεμαν “έντρομοι οι ξένοι οι λύκοι” με τους ράλληδες μαζί. Φαινόμενο είναι η αριστερά και ο γκλομπαλισμός. Έρχονται άλλα σιγά σιγά. Μήπως ξεχνάει κανείς τον γκλομπαλισμό της δεξιάς; Αυτός δεν πονάει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Π. 15 Μαρτίου 2020 - 20:18

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήμουν συνδρομητής της περίφημης Monde Diplomatique. Παρότι από τότε αποκάλυπτε τον σκοτεινό ρόλο των ΜΚΟ στην υπηρεσία της αμερικανικής παγκοσμιοποίησης, εντούτοις η στάση της στα ελληνοτουρκικά ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την Τουρκία. Αυτό με έκανε να διακόψω τη συνδρομή της. Εξαγορασμένη προπαγάνδα της “κεντροαριστερής προοδευτικής” συμφοράς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφη 16 Μαρτίου 2020 - 06:39

Υπάρχουν άνθρωποι που εισπνέουν Ελλάδα και εκπνέουν μίσος για αυτήν. Εξαρτάται από τον μετασχηματιστή που έχουν μέσα τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελένη Μαρτσούκου 16 Μαρτίου 2020 - 15:33

Η μόνη μου απορία είναι. Τον Πικετί που τον θεωρώ σοβαρό πώς τον στρατολόγησαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος 16 Μαρτίου 2020 - 18:34

To να είναι κάποιος σοβαρός στον τομέα του ή σε κάποιες αναλύσεις του τομέα του δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η συνολική κοσμοαντίληψη του είναι στέρεη και σοβαρή. Ο Πικετύ είναι τυπικός χαβιαροαριστερός: μπορεί να κάνει ενημερωμένες και σοβαρές αναλύσεις (το αν είναι και σωστές, είναι άλλη ιστορία αυτό) αλλά μόλις φτάσει στο δια ταύτα, βάζει μπρός τις ιδεοληψίες “για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός”. Κανένας “άλλος κόσμος” δεν είναι εφικτός εκτος κι αν εξολοθρεύσουν τον Χόμο Σάπιενς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
diaxeiristis 16 Μαρτίου 2020 - 18:55

Αγαπητή Ελένη
Καταλαβαίνω την απορία σου, γιατί δεν γνωρίζεις ίσως τον τρόπο που λειτουργούν οι Ευρωπαίοι μεγαλοδιανοούμενοι. Κατ’ αρχάς να σου λύσω την πρώτη απορία, που είναι ίσως και απορία πολλών άλλων φίλων, σχετικά με το πώς υπογράφονται τα σχετικά κείμενα: Υπογράφονται δια περιφοράς και μάλιστα τηλεφωνικώς. Διαβάζονται στα γρήγορα, αν διαβάζονται στο σύνολό τους, και η συσσώρευση βαρειών υπογραφών επιφέρει και την προσθήκη ακόμα περισσοτέρων. Και προφανώς υπογραφές όπως εκείνη του Πικετύ, ενός διανοουμένου που προέρχεται από την Αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, και ανήκει στην πλούσια ελίτ της Γαλλίας και στο διεθνές jet set ενώ δεν έχει καθόλου αντισυστημικό παρελθόν, δεν είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Ούτε και αποτελεί τον σημαντικότερο από τους υπογράφοντες. Άνθρωποι όπως ο Εντγκάρ Μορέν, που συμμετείχε στο “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” μαζί με τον Καστοριάδη, είναι πολύ πιο σημαντικοί. Και προφανώς ούτε ο Γιούργκεν Χάμπερμας που θεωρείται ο σημαντικότερος ζων φιλόσοφος είναι αμελητέος, καθώς και πολλοί άλλοι ακόμα. Και μπορούμε τουλάχιστον σε αυτούς, αν όχι στον Πικετύ, να αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό της πολύ προχωρημένης ηλικίας τους.
Όμως, πέραν τούτου, υπάρχουν και βαθύτερα αίτια σε αυτή τους τη στάση. Κατ’ αρχάς, μια υποτίμηση και μια περιφρόνηση για τη σημερινή Ελλάδα που θεωρείται καλή μόνο για διακοπές και έτσι δεν το ψάχνουν και ιδιαίτερα.
Δεύτερον, το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση της Ευρωζώνης όλοι τους, λιγότερο ή περισσότερο, είχαν υποστηρίξει την Ελλάδα που στραγγαλιζόταν από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών – και κατ’ εξοχήν ανθρώπους σαν τον Γλέζο, τον Τσίπρα, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Βαρουφάκη. Εν συνεχεία, μάλιστα, μετά την “προδοσία” Τσίπρα, είχαν συνταχθεί εν πολλοίς με τον Βαρουφάκη που αντιστάθηκε στην προδοσία και έγινε μάλιστα και κινηματογραφικός ήρωας από τον Γαβρά. Ο Βαρουφάκης για τους περισσότερους από αυτούς εκπροσωπεί την “χαμένη τιμή” της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, όσο και αν μας φαίνεται γελοίο και εξωφρενικό. Κατά συνέπεια, μια “δεξιά” ελληνική κυβέρνηση είναι εκ προοιμίου ύποπτη για τις χειρότερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των “προσφύγων”. Όταν μάλιστα αυτό τους το επιβεβαιώνουν και Έλληνες.
Παράλληλα, έχοντας ανατραφεί με δεκαετίες δικαιωματιστικό και ταξικιστικό σανό, δεν κατανοούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν θανάσιμο κίνδυνο για την επιβίωσή της από την Τουρκία. Η Ελλάδα γι’ αυτούς είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όπως οι άλλες, απλώς περισσότερο ασήμαντη. Επιπλέον, είναι όλοι τους δικαιωματιστές και έχουν εμπλακεί στις χώρες τους σε μία αντιπαράθεση με τους “λαϊκιστές”, συχνά ακροδεξιούς, και απορρίπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάθε έννοια εθνικής ή ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ως απόγονοι των αποικιοκρατών είναι, τουλάχιστον επιφανειακά, αντι-αποικιοκράτες, αλλά η συμπεριφορά τους παραμένει βαθύτατα αποικιοκρατική.
Τέλος, αλλά όχι ελάχιστο, κάποιοι από αυτούς είναι συνδεδεμένοι και με δίκτυα ανάδειξής τους, είτε πρόκειται για εκείνα του Σόρος ή άλλων.
Έτσι λοιπόν, και μια και τους το είπε ο “αδιάφθορος” Βαρουφάκης, γιατί να μην υπογράψουν την οποιαδήποτε πιθανή μπαρούφα. Και είμαι βέβαιος πως, εάν σε κάποιους από αυτούς επισημαινόταν η απουσία οποιασδήποτε κριτικής στην Τουρκία, θα το δέχονταν. Απλούστατα, κάτι τέτοιο δεν έγινε από τους Έλληνες εθνομηδενιστές που είχαν συντάξει το κείμενο και ήταν κατά τεκμήριο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Τα υπόλοιπα εξάλλου είναι ψιλά γράμματα για ανθρώπους που το βράδυ θα βρεθούν σε κάποια υψηλή δεξίωση της παριζιάνικης, ιταλικής ή γερμανικής νομενκλατούρας.
Γι’ αυτό λοιπόν, τελευταίο μάθημα, δεν θα πρέπει ποτέ να ταυτίζουμε το έργο των διανοουμένων, συχνά αξιόλογο, με την προσωπική ηθική και πολιτική τους ακεραιότητα. Αντίθετα, σπανίως συμβαδίζουν. Και γι’ αυτό αρκεί να κοιτάξουμε και γύρω μας, στους Έλληνες “πνευματικούς ανθρώπους”, για να διδαχθούμε. Άλλωστε, η μακρά πλέον πείρα μου με έχει πείσει για την ευστοχία δύο τουλάχιστον ευαγγελικών ρήσεων, «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών»” και “εὐκολώτερόν έστι κάμηλον διὰ τρυπήματος ραφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν”. Και αν αυτό ισχύει για τους πλουσίους, πόσο μάλλον για την κατεστημένη διανόηση που εξ άλλου δεν ανήκει στους πτωχούς τω πνεύματι.
Γι’ αυτό λοιπόν, στην προσωπική μας ζωή, καλό είναι να αποφεύγουμε τους δήθεν “έξυπνους” και τους προβεβλημένους, να παραχωρούμε την αγάπη μας στους “πτωχούς τω πνεύματι”, δηλαδή τους ηθικά ακέραιους ανθρώπους, και τέλος να μη ξεχνάμε ποτέ πως σε αυτόν το τόπο “όσοι αγαπάνε τρώνε βρώμικο ψωμί”.

Γιώργος Καραμπελιάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φερώνυμος 17 Μαρτίου 2020 - 14:53

Συγχαρητήρια για το πολύ εύστοχο σχόλιό σας!
Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, ο κ. Βαρουφάκης παίζει το ρόλο που έπαιξε ο Γεώργιος
Παπανδρέου τη περίοδο 1943–1944 (Επιστολή προς Εξόριστη Κυβέρνηση και Φόρεϊν Όφις Ιούνιος 1943, Συνέδριο του Λιβάνου Μάϊος 1944).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μάνος 13 Οκτωβρίου 2020 - 10:15

“Φτωχός τω πνευματι” ειναι αυτος που ειναι φτωχος με τη θέληση του, δεν επιδιώκει τα πλούτη και όχι ο ηθικά ακέραιος οπως νομιζουν πολλοί. Ολα τα αλλα με βρισκουν συμφωνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ares 16 Μαρτίου 2020 - 17:17

Δεν καταλαβαινετε και οι δυο δεξιος και ακροαριστερος….οτι αυτες οι εννοιες ειναι επιφανειακες…..και μη ελληνικες αλλα γερμανικες….ο Ελληνισμος εχει βαθεια ιστορια ενω αυτες ειναι πολυ επιφανειακες…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχ.Σ. Βάρδας 16 Μαρτίου 2020 - 21:40

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Καραϊσκο και κ. Μπελιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ακροαριστερός πατριώτης 17 Μαρτίου 2020 - 22:58

Δεξιός κι ακροαριστερός, έτσι απλά να τσακωνόμαστε σε ό,τι συμφωνούμε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ