της Μαρίας Μαγγιώρου
Πήραμε την πρωτοβουλία να αναδημοσιεύσουμε ως άρθρο ένα υπέροχο και βαθύτατο σχόλιο της Μαρίας Μαγγιώρου σε άρθρο του Γ. Καραμπελιά, επειδή θεωρούμε πως αξίζει να διαβαστεί από όσο γίνεται περισσότερους αναγνώστες.
Ο διαχειριστής
Να φυλάξουμε καλά τις σκέψεις του Γιώργου Καραμπελιά περί παγκοσμιοποίησης και εθνικής συνοχής. Θα τις χρειαστούμε όταν με το καλό «ξυπνήσουμε από τον εφιάλτη».
Να τις συνδέσουμε μάλιστα με τη θέση του Παπαϊωάννου για την πρωταρχική αντίληψη της Ζωής ως Φύσης ή Ιστορίας. Και αυτήν με το δεδομένο ότι η εμπειρική αντίληψη έχει μόνο δύο ψυχικούς δρόμους: τη διαίρεση ή την ολοποίηση. Στη μία προσδέθηκε η Δύση και στην άλλη η Ανατολή.
Οι Δυτικοί θεμελιώνουν τη σκέψη τους στην Ιστορία επειδή η ψυχή τους βλέπει μόνο δέντρα, είναι ανίκανη να δει δάσος. Στην Ανατολή, η σκέψη θεμελιώνεται στη Φύση λόγω ψυχικής ανικανότητας να γίνουν αντιληπτά τα δέντρα ως ξεχωριστές οντότητες.
Υπάρχει και η μη εμπειρική αντίληψη, η Σοφή αντίληψη της Αλήθειας, που θεμελιώνεται στον Κόσμο και αφορά την ψυχική ικανότητα την οποία όλες οι άλλες κοινωνίες αφήνουν εν υπνώσει.
Οι Δυτικοί μισούν το Κράτος επειδή δεν αντιλαμβάνονται την Κοινωνία. Και όλα όσα δεν αντιλαμβάνονται θεωρούνται εχθρικά προς το Άτομο. Ο τρόπος που σκέφτεται ο Μπόρις Τζόνσον οφείλεται στο ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει το κοινωνικό Όλον, δεν χωράει στο μυαλό του η Δημόσια υγεία.
Τα φερέφωνα της κυρίαρχης ιδεολογίας μισούν κάθε τι που είναι μισητό για τον δυτικό ψυχικό τρόπο (το όλον της οικογένειας, του κράτους, του έθνους, της πολιτικής, της φύσης). Ο δε Γιάννης Βαρουφάκης ενσαρκώνει την παροιμία «είπανε της γριάς να χε… και αυτή ξεκο….».
Ο «αόρατος πόλεμος» που ζούμε αποδεικνύει ότι υπάρχουν και η Φύση και η Κοινωνία. Κόντρα στη δυτική ψυχική ανικανότητα που αποκαλείται κατ’ ευφημισμό ορθολογικότητα», υπάρχει Κοινωνία, υπάρχει το ανώνυμο συλλογικό Εμείς. Παρά την ψυχική ανικανότητα των Ανατολικών που τους κάνει να ρέπουν στον αυταρχισμό, είναι καλύτεροι από τους Δυτικούς ως προς την αναγνώριση της Κοινωνίας και της Φύσης. Οι Δυτικοί θεωρούν και τα δύο «αντικείμενα» προς εκμετάλλευση. Αλλά Δύση δεν είναι μόνο ο κυρίαρχος αγγλοαμερικανισμός. Ανάμεσα στην Δημόσια και την Ιδιωτική δεσποτεία, υπάρχει ο δρόμος της Πολιτικής Κοινωνίας.
3 ΣΧΟΛΙΑ
Θεωρώ ευνοούμενη από τη τύχη, που γεννήθηκα στην Δύση και όχι στην Ανατολή!
Μήπως να προστεθεί και το αρχικό γράμμα του πατέρα στο ονοματεπώνυμο του δημιουργού του άρθρου ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις λόγω (αναπόφευκτων) συνωνυμιών;
Ευχαριστώ,
Μαγγιώρου Μαρία του Παναγιώτη
Μπορεί να θεωρείτε ότι είστε ευνοημένη από την τύχη που γεννηθήκατε στη Δύση, φαντάζομαι εκτός Ελλάδος, διότι αυτή ανήκει στη Δύση δια προσαρτήσεως και εξ ανάγκης -ας όψονται οι Τούρκοι-. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν σχετίζεται με την υπόδειξή σας να δημοσιεύσουμε το πατρώνυμο της γνωστής συγγραφέως Μαρίας Μαγγιώρου. Εάν εσείς επιθυμείτε να διαχωριστείτε από τη συγγραφέα του άρθρου, διότι προφανώς διαφωνείτε μαζί της, μπορείτε να προσθέτετε το πατρώνυμό σας στο όνομά σας. Όπως γνωρίζετε τέτοια διαφοροποίηση επί τη βάσει των πατρωνύμων, στον δημόσιο χώρο, έχει νόημα όταν υπάρχουν άνθρωποι λίγο-πολύ γνωστοί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συγγραφείς και είναι πιθανή η σύγχυση. Στη περίπτωσή μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο διότι μόνο η Μαρία Μαγγιώρου του Νικολάου, δηλαδή η συγγραφεύς του συγκεκριμένου άρθρου είναι γνωστή για το συγγραφικό της έργο και τη δημόσια παρουσία της. Και όσο και να ψάξαμε στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε κάποιο κείμενό σας. Αν κάνουμε λάθος διορθώστε μας. Εάν μας στέλνατε απλώς ένα σχόλιο που θα τόνιζε ότι δεν ταυτίζεστε με τη συγγραφέα του άρθρου δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και πιθανώς θα προσθέταμε και ένα Ν. στο όνομα της συνεργάτιδάς μας. Επίσης ευπρόσδεκτο θα ήταν και ένα σχόλιο της όποιας κριτικής στην άποψη της συγγραφέως. Με τον τρόπο όμως που κάνατε το σχόλιό σας τα χαλάσατε και γι’ αυτό μας υποχρεώσατε και να απαντήσουμε. Πάντως με τον ένα ή άλλο τρόπο ο διαχωρισμός που επιθυμούσατε έγινε.
Ο Διαχειριστής
λάθος