Αρχική » Hot Spot στο Καστελόριζο!

Hot Spot στο Καστελόριζο!

από Αναδημοσιεύσεις

Καστελόριζο – Χίος = σημειώσατε 1”

Της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα

Αν σας έλεγαν ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής ασκεί πίεση προς τις τοπικές αρχές του Καστελόριζου για να φτιάξουν δομή προσωρινής υποδοχής, τι θα σκεφτόσασταν;

Το Καστελόριζο είναι το νησί με την τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ελληνική ΑΟΖ, των 492 κατοίκων, που βρίσκεται στο μάτι της Τουρκίας, σαν «κριθαράκι» όπως το είχε χαρακτηρίσει Έλληνας διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος του ΔΣ έκανε την εισήγηση ”Καλούμαστε να ορίσουμε χώρο προσωρινής υποδοχής εκτός οικισμού, για να μην έχουμε επανάληψη προηγούμενων φαινομένων κατά την διαμονή τους εδώ. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας”.

Όχι, δεν πρόκειται για την Χίο αλλά για το Καστελόριζο. Όμως υπάρχουν τόσες πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές στην αντιμετώπιση της εν λόγω πρότασης.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα πρακτικά ”αναφέρει μεταξύ άλλων η αντιπολίτευση 1) Δεν μας επισυνάπτεται το έγγραφο, με το οποίο σας ζητούν εσπευσμένα και πιεστικά να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Ποιός είναι τελικά ο εντολοδόχος; Δεν πρέπει να γνωρίζουμε; 2) Πιέστε εσείς την κάθε αρμόδια Αρχή και απαιτείστε να ενισχυθούν τα θαλάσσια σύνορα του νησιού μας. Αν αυτό επιτευχθεί είναι περιττό να συζητάμε για λήψη μέτρων σε περίπτωση που αποβιβαστούν παράτυποι μετανάστες, νοσούντες από κορωνοϊό”.

Για την ιστορία στον Δήμο Καστελόριζου η αντιπολίτευση και ένα μέλος της συμπολίτευσης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ψήφισαν αρνητικά, οπότε αρχικά η πρόταση δεν πέρασε.

Κάπως έτσι ασκήθηκαν και στην Χίο οι πιέσεις. Εδώ όμως οι Δημοτικές παρατάξεις Καρμαντζη – Βουρνού άναψαν το πράσινο φως για την δημιουργία υποτιθέμενης καραντίνας και έτσι δόθηκε το φιλί της ζωής, με απευθείας σύμβαση από το Υπουργείο, προς το κτιριακό συγκρότημα ΜΜΕ ΑΛΗΘΕΙΑ. Το ότι ο χώρος ήταν προεπιλεγμένος ήδη (από τα σχετικά έγγραφα στην απόφαση ανάθεσης του υπουργείου και από δηλώσεις άλλου ιδιοκτήτη ακινήτου) ή ότι ο χώρος που επιλέχθηκε δεν είχε καν τις προδιαγραφές καραντίνας, λίγη σημασία είχε και έχει για τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς συμβούλους που έδωσαν λευκή επιταγή στον Υπουργό.

Για την ιστορία η Χίος είναι το μοναδικό νησί που μίσθωσε ιδιωτικό χώρο δήθεν για καραντίνα!

Τι μας διδάσκει το Καστελόριζο; Ότι ακόμα και για αυτό το νησί οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Κεντρική Εξουσία δεν λαμβάνουν υπόψη καθόλου την εθνική διάσταση που προκύπτει. Είτε προέρχεται από τον κοροναϊό, είτε από την Τουρκική προκλητικότητα και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε ακόμη από την μεταναστευτική πίεση και με τον τρόπο που η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές. Δυστυχώς το βλέπουν με ”οικονομίστικα” κριτήρια. Η Χίος βέβαια έχει επιπλέον την υγειονομική βόμβα της ΒΙΑΛ που εξαιτίας του υπερπληθυσμού που υπάρχει στο νησί, ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.

Γι’ αυτό και στα ακριτικά νησιά χρειάζονται οι εκπρόσωποι τους να ακούν το λαϊκό αίσθημα και το τοπικό συμφέρον. Γιατί το τοπικό είναι συνάμα και Εθνικό!

Ευτυχώς στο Καστελόριζο το συνειδητοποίησαν αυτό, παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν, έστω και στο παρά πέντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Ελένη Ντίνια - Μπούνταλη 27 Απριλίου 2020 - 15:35

Ειμαι από το Μεσολόγγι. Σκέπτομαι ότι άν οι πολυορκημένοι πρόγονοί μου άρχιζαν να το “συζητούν” με τους Τουρκοεγυπτίους ο Μέτερνιχ δεν θα τους είχε πεί: “Δεν μπορώ να σας βοηθήσω διότι προηγήθηκε η Έξοδος του Μεσολογγίου¨
Φοβάμαι οτι, για τους σημερινούς πολιτικούς μας, θα τρέμουν τα κόκκαλα των Εξοδιτών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMITRIOS G. PANAGIOTIDIS 28 Απριλίου 2020 - 10:10

Η σωστή ορθογραφία της λέξης Καστελλόριζο είναι με δύο λάμδα όπως δηλ. εμφανίζεται και στην αφίσα που περιέχει το άρθρο αλλά περιέργως στο κείμενο το ένα λάμδα το …έφαγε ο δαίμων του τυπογραφείου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ