Αρχική » Γρίπη των Χοίρων: Βιοτρομοκρατία και επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου

Γρίπη των Χοίρων: Βιοτρομοκρατία και επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου

από Άρδην - Ρήξη

του Γ. Καπαρού, από το τΆρδην τ. 76 Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009

Η φύση και η ανθρώπινη κοινωνία είναι δύο διακριτά, αλλά και στενά επίσης διασυνδεδεμένα περιβάλλοντα ως προς την εξέλιξη των νόσων, και αυτό σαφώς ισχύει και στη σημερινή «νόσο των χοίρων». Σε τελική ανάλυση, έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνία «φυσικοποιημένη» λόγω της ισχυρής επίδρασης των κοσμολογικών, οικολογικών και βιολογικών παραγόντων, αλλά και μια φύση «ιστορικοποιημένη» λόγω της καταλυτικής, μετασχηματιστικής ανθρώπινης παρέμβασης πάνω στον άμεσο φυσικό κόσμο. Από αυτή την άποψη, η «ασθένεια» δεν συνιστά απλώς μια αρνητική εκδήλωση των φυσικών-βιολογικών φαινομένων, αλλά και, ως αναδραστικό στοιχείο, ενσωματώνει μέσα της επενέργειες και παρενέργειες κοινωνικής υφής. Τα συμβάντα των νόσων γεννιούνται και εξελίσσονται μέσα σε μια καθορισμένη οικονομικο-κοινωνική οργάνωση του ανθρώπινου βίου και τούτη εν προκειμένω σήμερα είναι το σύστημα-κόσμος του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού.
Η συγκεντρωμένη φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα σχετικά με τα ξεσπάσματα και τις θανατηφόρες συνέπειες των νόσων. Κραυγαλέα εικόνα της αποτελούν οι πανάθλιες συνθήκες ζωής μέσα στις τεράστιες παραγκουπόλεις και τα «σλαμ» του κεφαλαιοκρατικού «πολιτισμού της ένδειας», όπου στοιβάζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και κυρίως στον «Νότο». Αυτό ήταν ένα από τα αποτελέσματα των ελευθερο-αγοραίων πολιτικών των κρατών και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διεθνούς Τράπεζας κ.λπ.), των νεοφιλελεύθερων «σταθεροποιητικών» προγραμμάτων, με τα οποία η πλανητική ολιγαρχία οργάνωσε την «παγκοσμιοποίηση». Οι αδιάκοπες επιθέσεις ενάντια στη δημόσια υγειονομική πρόληψη και περίθαλψη είναι για χρόνια στην ημερήσια διάταξη. Στα πλαίσια αυτής της κατάστασης, η απόλυτη εξαθλίωση, ο υποσιτισμός, η ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών στέγασης και υγιεινής γίνονται οι εισροές ενδυνάμωσης και γιγάντωσης κάθε μορφής επιδημίας.
Το πρόβλημα της φτώχειας λοιπόν μας πάει στο ζήτημα του κοινωνικού συστήματος. Διότι δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι, πριν μερικά χρόνια, κάτω από τους όρους του κρατικού σοσιαλισμού και τις ειδικών μορφών σχέσεις των καθεστώτων του (ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβία, Κίνα, Βιετνάμ κ.λπ.) –που βεβαίως και ήταν ανασχετικές προς το επιζητούμενο πρόταγμα της ανθρώπινης συλλογικής και προσωπικής χειραφέτησης– και ενόσω το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν χαμηλότερο (π.χ. Κίνα), οι συνθήκες στέγασης, υγείας και παιδείας του λαού ήταν ασυγκρίτως καλύτερες από τις σημερινές. Η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, η κατανομή των πόρων και η μαζική υπευθυνοποίηση-κινητοποίηση επέτρεπαν αντίστοιχα την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση πολλών ασθενειών και τον διπλασιασμό του μέσου όρου του προσδόκιμου ζωής. Η πτώση του «Υπαρκτού» και η επικράτηση του καπιταλισμού ήταν επίσης μια καθολική υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών, των κοινωνικών και αγροτικών συστημάτων υγείας, εγκαταλείποντας δισεκατομμύρια ανθρώπους δίχως στοιχειώδη πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική υποστήριξη.
Το κοινωνικό ζήτημα μας θέτει την παρουσία του κρίσιμου συστημικού δομικού διαχωρισμού μεταξύ του «αναπτυγμένου Βορρά» και του «υπανάπτυκτου Νότου». Κατάσταση που δεν περιορίζεται μοναχά στα κάθετα γεωγραφικά πλαίσια της παραδοσιακής χωρο-οργάνωσης των διεθνών καπιταλιστικών σχέσεων. Επιπρόσθετα, στις αρχές του 21ου αιώνα, διατρέχει ένα πλήθος ζωνών στον καπιταλιστικό Βορρά, ως συνέπεια της προγραμματισμένης αποσύνθεσης (από τις οικονομικές, πολιτικές και τεχνοκρατικές ελίτ) των διεκδικητικών οργανώσεων των εργαζομένων και του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους», καθώς και του σχεδιασμένου εσωτερικού λαθρομεταναστευτικού εποικισμού, ακριβώς για την υποστήριξη αυτής της αποσύνθεσης. Η αντίθεση Βορρά-Νότου, η διάχυση του Νότου μέσα στον Βορρά, διαφοροποιεί και δίνει καινούργιες διαστάσεις στους επιδημικούς κινδύνους των διαφόρων νόσων.
Οι πρόσφατες απειλές (γρίπη των πουλερικών, γρίπη των χοίρων κ.ά.) δεν μπορούν να κατανοηθούν έξω από τη λειτουργία της κεφαλαιοκρατικής αγροβιομηχανικής παραγωγής, τη σύγχρονη, οικολογικά αποσταθεροποιητική και πλανητικά καταστροφική, «επανάσταση του φυτικού-ζωικού κεφαλαίου». Τέτοιας υφής νόσοι δεν είναι απλώς κάποια «φυσικά συμβεβηκότα», αλλά χιμαιρικά παραπροϊόντα των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής και ζωής, της λειτουργίας και της πλανητικής ισχύος των αγροβιομηχανικών, βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών υπερεθνικών εταιρειών, καθώς και των κυβερνητικών πολιτικών που υπηρετούν πιστά αυτή την πραγματικότητα.
Με την ολοένα αυξανόμενη πλανητική αστικοποίηση και την πληθυσμιακή πυκνότητα, την πληθώρα των συγκοινωνιακών μέσων και την πρωτοφανή για την ανθρώπινη ιστορία συντόμευση του χρόνου μετακίνησης (άρα και της απόστασης), οι προϋποθέσεις για νέες παγκόσμιες επιδημίες ενισχύονται, παράλληλα με τη διαπιστωμένη αποτυχημένη στρατηγική του Π.Ο.Υ., ο οποίος καμώνεται πως αγνοεί, στους πάσης φύσεως πανδημικούς συναγερμούς του και τις άσκοπες «ασκήσεις επί χάρτου», τον ίδιο τον τρομακτικό αφανισμό των συνθηκών δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο και το γεγονός πως ο παγκόσμιος καπιταλισμός είναι ένας τεράστιος φραγμός για οποιαδήποτε δραστική αντιμετώπιση των νόσων.
Τρεις πανδημίες γρίπης στον 20ό αιώνα
Αν η χολέρα αποτέλεσε τη μάστιγα του 19ου αιώνα, οι πανδημίες στον 20ό αιώνα έφεραν το όνομα της γρίπης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκατονταετίας, παρουσιάστηκαν τρεις πανδημίες γρίπης:
-1918: Ισπανική γρίπη. Η πανδημία της αποκαλούμενης ισπανικής γρίπης έγινε μέτρο σύγκρισης σχετικά με τον θανατηφόρο αφανισμό που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη πανδημία. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως αφορούσε έναν υπότυπο Η1Ν1 της νόσου των πτηνών και ότι ξεκίνησε από στρατόπεδο του αμερικανικού στρατού, στην κομητεία Χάσκελ στο Κάνσας των ΗΠΑ, κατά τον Ιανουάριο του 1918, όπου και μεταφέρθηκε από την Ανατολική Ακτή στην Ευρώπη, με την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων σε βάσεις στη Γαλλία. Η ισπανική γρίπη, ευδοκιμώντας σε ένα έδαφος κατάλληλο και καλά προετοιμασμένο από τον πόλεμο, την πείνα και την εξασθένιση των ανθρώπινων οργανισμών, μεταδόθηκε σε ολόκληρη την υδρόγειο με απίστευτη ταχύτητα. Υπολογίζεται ότι αρρώστησε το 20%-40% του τότε παγκόσμιου πληθυσμού. Η ασθένεια εξαφανίστηκε σχετικά γρήγορα, αφού πρώτα άφησε πίσω της τουλάχιστον 50 εκατομμύρια νεκρούς, 5 φορές περισσότερους απ’ όσους άφησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο επίκεντρο βρέθηκε η βρετανική Ινδία όπου η πενία, η πείνα και η γρίπη διαμόρφωσαν μια καταστροφική επιμαχία. Η μεγάλη πείνα προκλήθηκε από τη βρετανική εξαγωγή των πλεονασμάτων σταριού στην Αγγλία και την απόλυτη αδιαφορία των αποικιοκρατών για τις επιπτώσεις στην ινδική ενδοχώρα, στη ζωή και τον θάνατο στα φτωχά χωριά. Η γρίπη έφτασε στον λιμένα της Βομβάης και διαδόθηκε εσωτερικά στις περιοχές της πείνας. Συναντώντας την παντελή απουσία συστημάτων δημόσιας υγείας προκάλεσε 12 – 20 εκατομμύρια θύματα.
-1957: Ασιατική γρίπη. Τον Φεβρουάριο του 1957, ταυτοποιήθηκε στην Άπω Ανατολή ο ιός Η2Ν2 (που έως τότε προσέβαλλε τα πτηνά) ως η αιτία μιας πανδημίας γρίπης που προκάλεσε δύο εκατομμύρια νεκρούς. Τα κρούσματα ήταν περισσότερα σε μαθητές, νέους και έγκυες γυναίκες. Τα περισσότερα θύματα της πανδημίας απεβίωσαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 1957 και Μαρτίου 1958. Κατά τον Τζον Όξφορντ, ειδικό στους ιούς καθηγητή στο Σεντ Μπαρτ και στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, «Η πανδημία το 1957 μάλλον άρχισε όταν ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο» [2].
-1968: Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ. Στις αρχές του 1968, μια νέα πανδημία γρίπης ανιχνεύθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Ο υπεύθυνος ιός, Η3Ν2, θεωρήθηκε ως μια παραλλαγή της ασιατικής γρίπης και κόστισε περίπου 1 εκατομμύριο νεκρούς.
Η γρίπη των χοίρων και ο Π.Ο.Υ.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή και τα ΜΜΕ, το ξέσπασμα της θανατηφόρας γρίπης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό. Αυτό που σπάνια αναφέρεται από τα ΜΜΕ είναι πως πηγή της μόλυνσης φαίνεται να ήταν τα εκτροφεία της μεγαεταιρείας Granjas Carroll de Mexico. Η GCM είναι θυγατρική και ελέγχεται κατά 50% από τη μεγαλύτερη στον κόσμο (με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ) πολυεθνική επιχείρηση βιομηχανικής παραγωγής χοιρινού Smithfield Foods. Το Veratect Corporation είναι ένα κέντρο εντοπισμού νέων απειλών και επιδημιών, που συνδέεται με την αμερικανική κυβέρνηση και τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφαλείας. Στα πλαίσιά του λειτουργεί το Biosurveillance. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του, στις 6 Απριλίου 2009, τοπικοί αξιωματούχοι υγείας στο Μεξικό περιέγραψαν την εκδήλωση και τα συμπτώματα μιας σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης, στη κωμόπολη Λα Γκλόρια, 3.000 κατοίκων, της πολιτείας Βερακρούζ. Καταγράφτηκε ένας αριθμός 400 περιπτώσεων που χρειάζονταν νοσηλεία, ενώ το 60% του πληθυσμού της Λα Γκλόρια είχε επηρεαστεί από την ασθένεια. Αναφέρεται επίσης ότι οι υπάλληλοι υγείας δήλωσαν ότι δεν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ των θανάτων παιδιών και της νόσου και πως τρεις θανατηφόρες περιπτώσεις ήταν «μεμονωμένες» και «δεν είχαν σχέση» μεταξύ τους. Κατόπιν, αποκαλύπτεται μια σοβαρότερη πτυχή των γεγονότων, ότι «κάτοικοι πιστεύουν πως η νόσος ξέσπασε από μόλυνση που είχε προκληθεί από αγροκτήματα εκτροφής χοίρων που βρίσκονται στην περιοχή. Πιστεύουν ότι τα εκτροφεία, τα οποία λειτουργούν υπό την Granjas Carroll, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το νερό του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα, πράγμα που οδήγησε στη εστία της νόσου… Τα απόβλητα των χοιροτροφείων συνδέονται με αυτό το ξέσπασμα» [3].
Τα ΜΜΕ κατόπιν διέσπειραν την ανησυχητική είδηση πως 150 θάνατοι στο Μεξικό προκλήθηκαν από έναν ανθρωποκτόνο ιό Η1Ν1 των χοίρων, που μεταδίδεται υπό μορφή επιδημίας και παρουσίαζαν εικόνες των κατοίκων της Πόλης του Μεξικού που φορούσαν μάσκες προστασίας. Δύσκολα μπορούσε κανείς να διακρίνει αν το πρόβλημα είχε πράγματι τις παρουσιαζόμενες διαστάσεις ή υπηρετούσε πρακτικές μαζικής χειραγώγησης. Αλλά τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του ρυθμού νοσηρότητας και θνησιμότητας, τόσο για το Μεξικό όσο και διεθνώς, δεν επικυρώνονταν από τους εργαστηριακούς ελέγχους. Από τους 150 θανάτους που αναφέρθηκαν προτού ακόμα ο Π.Ο.Υ. να κηρύξει πανδημία, μονάχα 7 περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ως λοιμώξεις από τον Η1Ν1, γεγονός που επισημάνθηκε ακόμη και από τις ίδιες τις μεξικανικές αρχές. Οι ίδιες διαβεβαίωσαν επίσης πως τα υπόλοιπα 143 αφορούσαν κρούσματα της συνήθους εποχικής γρίπης. Αυτά δεν εμπόδισαν τη φρενίτιδα του πανικού. Στα αεροδρόμια του κόσμου, στήθηκαν οι συσκευές ελέγχου θερμοκρασίας των επιβατών, ώστε να εντοπίζονται οι ύποπτοι φορείς της νόσου (στην Ελλάδα φαίνεται πως οι κυβερνώντες ήταν μάλλον σίγουροι πως ακόμα και οι χιλιάδες λαθρομετανάστες που εισέρχονται καθημερινά στη χώρα, θα περνούσαν για έλεγχο από το Ελ. Βενιζέλος). Ο Π.Ο.Υ. σήμανε συναγερμό έκτακτης ανάγκης και οι πωλήσεις των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης (Ταμιφλού και Ρελέντζα), των φαρμακευτικών πολυεθνικών Hoffman-La Roche και GlaxoSmithKline, μέσα σε λίγες ημέρες σημείωναν ρεκόρ.
Είναι όμως σίγουρο πως η γρίπη των χοίρων γεννήθηκε στο Μεξικό και πέρασε στους ανθρώπους ή το αντίστροφο; Νέα στοιχεία πως καναδικοί χοίροι μολύνθηκαν από τον Η1Ν1 μέσω του ανθρώπου διαμορφώνουν καινούργια περίεργα δεδομένα. Στις αρχές Μαΐου 2009, οι καναδέζικες αρχές υγείας, σε έκθεσή τους σχετικά με ένα εκτροφείο χοίρων στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, επισήμαναν ότι αυτό είχε μολυνθεί από τη γρίπη H1N, όταν ένας Μεξικανός ξυλουργός πέρασε από το εκτροφείο της Αλμπέρτας, στις 14 Απριλίου 2009. Στις 24 Απριλίου 2009, από ένα σύνολο 2.200 χοίρων μολύνθηκαν οι 220. Και τώρα το υπό διερεύνηση μέγα ερώτημα είναι εάν το συμβάν στο εκτροφείο της Αλμπέρτας είναι η πηγή της μόλυνσης και αν τούτο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη βιομηχανική χοιροτροφία της Βόρειας Αμερικής [4].
Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα τόσο για τον Π.Ο.Υ. όσο και το CDC. Ο μεν Π.Ο.Υ. εκτιμάει την ύπαρξη ενός καινούργιου, «άγνωστου μέχρι πρότινος στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α», διαφορετικού από εκείνο που προκαλεί περιοδικές εκδηλώσεις της συνήθους γρίπης στους ανθρώπους. Το δε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών (CDC), στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τέτοια κρούσματα γρίπης σε Καλιφόρνια και Τέξας. Κατά το CDC, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό, επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό. Ένα «κοκτέιλ» τεσσάρων διαφορετικών ιών: της γρίπης των χοίρων Β. Αμερικής, της γρίπης των πτηνών Β. Αμερικής, της ανθρώπινης γρίπης H1N1 και ενός στελέχους της γρίπης των πτηνών που συναντάται στην Ασία και την Ευρώπη. Πρόσφατα, στο περιοδικό Science, δημοσιεύθηκε μελέτη από μια διεθνή επιστημονική ομάδα (Ερευνητές της Συνεργασίας Ταχείας Εκτίμησης Πανδημιών του Π.Ο.Υ.), με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου. Κατ’ αυτήν, «είναι ένας ιός που σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει παγκόσμια πανδημία», όπως δήλωσε ο Φέργκιουσον. Κατά τη μελέτη επίσης, ο νέος υπότυπος γρίπης είναι ανάλογα επικίνδυνος με τον ιό της ασιατικής γρίπης του 1957, μα λιγότερο επικίνδυνος από όσο ο υπότυπος που προκάλεσε την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (πηγή: πρακτορείο Ρόιτερς). Στα πλαίσια αυτά, ο Π.Ο.Υ. συνεχίζει να διατηρεί το επίπεδο συναγερμού στο «πέντε», δηλαδή στα όρια της πλήρους πανδημίας (που είναι το «έξι»). Όμως, δεν υπάρχει ουδεμία προφανής επιστημονική αιτιολόγηση γι’ αυτήν τη διάδοση του σκηνικού του τρόμου. Η υποψία είναι πως, μεταξύ των άλλων, οι ιμπεριαλιστικές ελίτ, μπροστά στις συνέπειες της χρηματο-οικονομικής κρίσης και τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιστάσεις, ανακάλυψαν τη χρησιμότητα μια καινούργιας «11ης Σεπτεμβρίου».
Πραγματικές και εικονικές κερδοφόρες πανδημίες
Αυτή η βασισμένη σε αμφίβολα επιστημονικά δεδομένα παραφροσύνη επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του SARS το 2003, τη χρονιά του πολέμου της Νέας Τάξης στο Ιράκ. Με το SARS εμφανίστηκαν 8.000 κρούσματα και 800 θύματα. Ο Π.Ο.Υ. κήρυξε πανδημία τον Μάρτιο του 2003. Τα ΜΜΕ έσπερναν τον μαζικό εκφοβισμό με αναφορές πως έρχεται αρρώστια χειρότερη και από το Έιτζ. Στα αεροδρόμια των Η.Π.Α., κατηύθυναν τους επισκέπτες από την Ν.Α. Ασία σε εξετάσεις, ενώ, παγκόσμια, οι «ειδήμονες» παρότρυναν για μαζικούς αντιγριπικούς εμβολιασμούς. Όταν οι φαρμακευτικές πολυεθνικές ξεπούλησαν τα αποθέματα, η υστερία κόπασε και ο Π.Ο.Υ. απέσυρε την ταξιδιωτική καραντίνα που είχε επιβάλει σε μια σειρά χώρες (Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Μαλαισία). Γενικότερα, οι ασιατικές οικονομίες υπέστησαν βαρύ πλήγμα και, σύμφωνα με την Τράπεζα Ασιατικής Ανάπτυξης, η ζημιά που οφείλεται στην επιδημία ανήλθε στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο τομέας που επηρεάστηκε ειδικότερα από τις μειώσεις της επισκεψιμότητας (κατά 20% έως 70%) ήταν αυτός του τουρισμού [5].
Το 2005-2006, ο Η5Ν1, η αποκαλούμενη νόσος των πουλερικών, είναι η επόμενος εχθρός. Ο ιός εντοπίζεται σε κοτόπουλα των υπερεντατικών εκτροφείων της Ν.Α Ασίας και το σύνθημα που πέρασε ήταν πως πλησιάζει η «τρομερή πανδημία που πιθανόν θα προκληθεί από τη μελλοντική μετάλλαξη του Η5Ν1». Τον Σεπτέμβριο του 2005, γίνεται στη Μάλτα επιστημονικό συνέδριο για τη γρίπη. Παίρνουν μέρος πολλοί ειδικοί επιδημιολόγοι. Χορηγοί ήταν μεγαεταιρείες αντι-ιικών φαρμάκων και αντιγριπικών εμβολίων. Οι επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πανδημία. Ύστερα από το συνέδριο αυτό, αρχίζει μια εκφοβιστική σταυροφορία των ΜΜΕ άνευ προηγουμένου. Ο δε γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. δηλώνει ότι: «Δεν γνωρίζουμε το πότε, αλλά μια πανδημία θα εκδηλωθεί». O πανικός και ο φόβος του θανάτου αξιοποιούνται από την κυβέρνηση Μπους και, με τη συνδρομή του Π.Ο.Υ., ενοχοποιούνται τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ως φορείς της νόσου, αντί να ελεγχθούν οι ανθυγιεινές εγκαταστάσεις των μεγάλων εργοστασιακών ορνιθοτροφείων. Αυτό είχε ως συνέπεια την οικονομική εξόντωση των μικρών αγροτών ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Tyson Foods του Αρκάνσας των ΗΠΑ και η Charoen Pokphand Group, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ανοικοδομούσαν τη βιομηχανική παραγωγή πουλερικών προς όφελός τους.
Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2005, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποχρέωσε σε μαζικό εμβολιασμό όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σε ολόκληρο τον κόσμο [6]. Τον Νοέμβριο του 2005, η κυβέρνηση Μπους απευθύνθηκε στο Κογκρέσο με ένα σχέδιο κόστους 7,1 δισ. δολ. ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της έρευνας, της προμήθειας και της αποθήκευσης αντι-ιικών φαρμάκων με το κυρίαρχο επιχείρημα της επείγουσας ετοιμότητας για την επικείμενη πανδημία γρίπης. Από τα 7,1 δισ. δολ., τα 2,8 δισ. θα χρηματοδοτούσαν έρευνα και τεχνογνωσία για εμβόλια σχετικά με τον ιό Η5Ν1, τα 1,2 δισ. αφορούσαν αγορά και διάθεση 20 εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού και 1,8 δισ. την αποθήκευση των προμηθευόμενων αντι-ιικών φαρμάκων [7]. Ο Μπους επίσης, σε λόγο του, στο Κέντρο των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, υποστήριξε την ανάγκη νομοθετικής προστασίας των φαρμακευτικών πολυεθνικών από πιθανές αγωγές σε ενδεχόμενες παρενέργειες των νέων εμβολίων. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήθος χωρών και οργανισμών εντάχθηκαν σε διαδικασίες συγκέντρωσης 1,9 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση του «πολέμου κατά της γρίπης των πουλερικών». Όλα αυτά λοιπόν πρόσφεραν μια ευνοϊκότατη χρονική συγκυρία για την κερδοφορία των βιοτεχνολογικών-φαρμακευτικών πολυεθνικών, όπως Gilead Sciences, Hoffman-La Roche, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis κ.ά. Γι’ αυτές πράγματι ήταν η χρονιά που «η κότα γεννά χρυσά αβγά».
Ταμιφλού και Ρελέντζα ήταν τα δύο κύρια φάρμακα που πάνω τους στηρίχτηκε ο «αντι-ιικός πόλεμος» απέναντι στη νόσο των πουλερικών. Το Ταμιφλού παράγεται από την ελβετική φαρμακευτική Hoffman-La Roche και το Ρελέντζα το κατασκευάζει η αγγλική φαρμακευτική GlaxoSmithKline. Ειδικά το Ταμιφλού, με το πατρονάρισμα της κυβέρνησης Μπους, διαφημίστηκε και διαδόθηκε διεθνώς ως η πανάκεια στη γρίπη Η5Ν1. Πριν πάει στην Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο του 2001, ο Ράμσφελντ ήταν πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences στην Καλιφόρνια. Η Gilead Sciences κατέχει τα αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για το Ταμιφλού που παράγει η ελβετική φαρμακευτική Hoffman-La Roche. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, υπολογίζεται πως ο Ράμσφελντ, ως ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών στην Gilead (που λάβαινε το 10% της κάθε δόσης Ταμιφλού που έδινε η Roche), είχε το 2004-2005 γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια κέρδη απ’ την άνοδο των μετοχών της Gilead, τις οποίες διατήρησε στην κατοχή του παρότι ήταν υπουργός Άμυνας. Τα αποθεματικά της Gilead, από 258 εκατ. δολάρια το 2004, τώρα ξεπερνούν τα 1,53 δισ. δολάρια [8]. Η μαζική χρήση του Ταμιφλού χαρακτηρίστηκε από σοβαρές παρενέργειες. Περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν σοβαρότατες συνέπειες για το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, ενώ, σύμφωνα με επισημάνσεις συχνά προκαλεί ναυτία, ζάλη και άλλα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πολλά παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο παρουσίασαν ψυχική αποδιοργάνωση με απόπειρες αυτοκτονιών (άλμα στο κενό από τα παράθυρα). Το FDA εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση η οποία αναφερόταν σε 12 θανάτους παιδιών και σε ιατρικές εκθέσεις για σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες (παραισθήσεις, καρδιακές και πνευμονολογικές διαταραχές κ.ά.) [9].
Ως προς την «πανδημία» της νόσου των πουλερικών, έχουν πεθάνει συνολικά περίπου 250 άτομα από την εμφάνισή του ιού H5N1 το 2005. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν στη Ν.Α. Ασία, μέσα σε έναν πληθυσμό που μετριέται με δισεκατομμύρια !!!
Θα μπορούσε η επέλαση συγκεκριμένων ιών της γρίπης να έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα εργαστηριακών γενετικών τροποποιήσεων; Ο Λέοναρντ Χόροβιτς, ειδικός στη δημόσια υγεία και μελετητής των γενετικών τροποποιήσεων για στρατιωτικούς σκοπούς, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να παραχθεί στο εργαστήριο με στόχο την ψυχολογική χειραγώγηση των πληθυσμών [10]. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο Bloomberg, στις 13 Μαΐου 2009, ένας εξέχων επιστήμονας που συμμετέχει άμεσα στις έρευνες ανάπτυξης του Ταμιφλού, ο καθηγητής Άντριαν Γκιμπς, του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU), δήλωσε ότι ο ιός H1N1 πιθανώς να «προέκυψε από τον εργαστηριακό πειραματισμό ή την παραγωγή του εμβολίου». Σύμφωνα με τον Adrian Gibbs, «θα μπορούσε να είναι ένα λάθος που συνέβη σε μια μονάδα παραγωγής εμβολίου, ή ο ιός θα μπορούσε να έχει πηδήσει από έναν χοίρο σε ένα άλλο θηλαστικό ή ένα πουλί πριν φτάσει στον άνθρωπο» [11].
Από τις πρώτες κιόλας εκθέσεις, μόλις εκδηλώθηκε η γρίπη των χοίρων, μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα έκτακτης ανάγκης, εκφοβισμού και φόβου και της συνακόλουθης υπερβάλλουσας ζήτησης, οι «επιστήμονες» δουλεύουν νυχθημερόν στα βιοτεχνολογικά και φαρμακευτικά ερευνητικά κέντρα για να βρουν νέα φάρμακα και εμβόλια που θα «σώσουν» την ανθρωπότητα από τον Α/Η1Ν1. Οι τιμές των αντι-ιικών αποθεμάτων των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών ωθήθηκαν στα ύψη. Ταμιφλού και Ρελέντζα αντιμετωπίστηκαν ως εκείνα τα υπερπολύτιμα φάρμακα που είναι απαραίτητα «διά πάσαν νόσον…» Μέχρι στιγμής, Ταμιφλού και Ρελέντζα διανέμονται με φρενήρη ρυθμό σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και τα αποθέματά τους έχουν ήδη εξαντληθεί, παρ’ όλο που είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Η Hoffman-La Roche και η GlaxoSmithKline έχουν προσκληθεί από τον Π.Ο.Υ. να αυξήσουν την ετοιμότητά τους για επέκταση των διαθέσιμων αποθεμάτων σε πιθανολογούμενη πανδημία. Η Hoffman-La Roche απάντησε ότι ήδη μπορεί να διαθέσει προς χρήση 3 εκατομμύρια δόσεις θεραπευτικής αγωγής, αλλά μια περαιτέρω παραγωγή θα απαιτούσε ίσως και οκτώ μήνες.
Τα ΜΜΕ ως διαχειριστές του μαζικού κοινωνικού εκφοβισμού
Ο οικονομικός τρόμος, με εργαλεία την απόλυτη εξαθλίωση, τη μαζική φτώχεια, τις ξέφρενες απολύσεις, την εκτεταμένη ανεργία, τον γενικευμένο λαθρομεταναστευτικό εποικισμό, τα εξουθενωτικά εμπάργκο κατά των «κρατών-παριών», δεν μπορεί παρά να διαπλέκεται με τον στρατιωτικο-πολεμικό τρόμο, που όψεις του είναι η εισβολή και κατοχή κρατών και περιοχών, οι ανελέητοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί κατά αμάχων και η προγραμματισμένη καταστροφή των ζωτικών φυσικών κοινωνικών και τεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την επιβίωση ενός λαού. Ο ψυχολογικός τρόμος, με σκοπό τον καθολικό εκφοβισμό, την αδιαμαρτύρητη πειθάρχηση και την αγελαία υποταγή των μαζών στις πολιτικές των ελίτ, συνδυάζεται με τις στρατηγικές της αρπαχτικής κερδοφορίας των υπερεθνικών εταιρειών και είναι ο τρίτος άξονας ο οποίος συμπληρώνει και μορφοποιεί την επιθετική καπιταλιστική ολοκληρωτική τριάδα.
Την τελευταία δεκαετία, η ολιγαρχική καπιταλιστική στρατηγική του κοινωνικού ψυχολογικού πολέμου αντλεί τα μέσα της από μια πλούσια προπαγανδιστική φαρέτρα: Από την απειλή της Αλ Κάιντα, τον Μπιν Λάντεν και τα πυρηνικά του Σαντάμ Χουσεΐν, για να αιτιολογηθούν οι πολεμικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, την επισειόμενη (σαν ένα ατύχημα της φύσης) χρηματο-οικονομική κρίση και τις αντιξοότητες του διεθνούς ανταγωνισμού, ώστε να δικαιολογηθούν ως τάχα αντικειμενικές αναγκαιότητες οι μισθολογικές και κοινωνικές περικοπές, οι σκανδαλώδεις κρατικές επιδοτήσεις προς τις χρηματιστικές και γενικότερα τις επιχειρηματικές ελίτ, οι μαζικές απολύσεις και η ανεργία, μέχρι το συνδρόμο SARS, τη νόσο των πτηνών και τώρα τη γρίπη των χοίρων, ούτως ώστε, με τη συνδρομή των ΜΜΕ, να προωθηθεί η πολιτική του προγραμματισμένου βιοτρομοκρατικού εκφοβισμού σε μαζική και παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., έως τις 17 Μαΐου 2009, διαπιστώθηκαν 8.480 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης σε 39 χώρες. Σε 72 έχουν ανέλθει οι θάνατοι από τον ιό, εκ των οποίων οι 66 στο Μεξικό, 4 στις ΗΠΑ, 1 στον Καναδά και 1 στην Κόστα Ρίκα [12].
Αυτό που είναι προκλητικά σκανδαλώδες σχετίζεται με την εκκωφαντική υποπληροφόρηση και παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, καθώς ο τρόπος που καλύπτουν τη σημερινή περίπτωση του Α/H1N1 (γρίπη των χοίρων) τελικά ανάγεται στην έκθεση ενός επικρεμάμενου νέου «μαύρου θανάτου». Ενός επαπειλούμενου κινδύνου για μια πανδημία με εκατομμύρια θύματα και αυτό ως μια υποτιθέμενη κλιμάκωση νέου τύπου. Η καθοδηγούμενη αυτή εκφοβιστική υστερία φαίνεται πως απευθύνεται σε «λωτοφάγους» που έχουν ταϊστεί με τον «ανθό της λησμονιάς», ώστε να αγνοηθεί το γεγονός πως, ετησίως και υπό κανονικές συνθήκες, η εποχική γρίπη προκαλεί 500.000 έως 1.000.000 θύματα [13].
Και όχι μόνον αυτό, αλλά, παράλληλα, ας λάβουμε υπόψη πως, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κάθε χρόνο, πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι από αιτίες που, υπό διαφορετικές κοινωνικές προϋποθέσεις, κατά μεγάλο μέρος, θα μπορούσαν να περιοριστούν, όπως:

  • 40 εκατομμύρια άνθρωποι από πείνα
  • 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • 7,4 εκατομμύρια από καρκίνο
  • 2,2 εκατομμύρια από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες
  • 2 εκατομμύρια από ατμοσφαιρική μόλυνση
  • 2 εκατομμύρια από Έιτζ
  • 1,6 εκατομμύρια από φυματίωση
  • 1,2 εκατομμύρια από τροχαία ατυχήματα
  • 1,1 εκατομμύρια από αυτοκτονίες
  • 1 εκατομμύριο από ελονοσία [14].
    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  1. John M. Barry: The site of origin of the 1918 influenza pandemic and its public health implications (Journal of Translational Medicine, 20-1-2004).
  2. Richard Harris: New Strain May Edge Out Seasonal Flu Bugs (National Public Radio, 4-5-2009).
  3. Swine Flu in Mexico-Timeline of Events (Health Freedom Alliance, 27-4-2009).
  4. Michel Chossudovsky: The A H1N1 Pan­demic: Pig to Human Transmission of the Swine Flu? (Global Research, 15-5-2009).
  5. Κατευθυντήριος ο SARS για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της γρίπης των χοίρων (kathimerini.gr, 29-4-2009).
  6. F. William Engdahl: Flying Pigs, Tamiflu and Factory Farms (Global Research, 29-4-2009).
  7. Ο Μπους ετοιμάζει πακτωλό δολαρίων για τις πολυεθνικές (Ριζοσπάστης, 2-11-2005).
  8. «Γρίπη των χοίρων»-η «συγκυρία» της νέας επιδημίας (Ριζοσπάστης, 3-5-2009).
  9. James Ridgeway: Swine Flu: Bringing Home the Bacon (Global Research, 28-4-2009).
  10. Leonard G. Horowitz: Emerging Viruses. AIDS And Ebola. Nature, Accident or Intentional? (Hardcover, 1996).
  11. Jason Gale & Simeon Bennett: Swine Flu May Be Human Error; WHO Investigates Claim (Bloomberg, 13-5-2009).
  12. WHO, Influenza A(H1N1)-update 31, 17-5-2009).
  13. Mike Davis: Capitalism and the flu (socialistworker.org, 27-4-2009).
  14. Πηγές:
    α) http://www.who.int/en/
    β) http://www.poodwaddle.com/clocks2.htm
    γ) http://www.ilo.org/global/lang–en/index.htm.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ