Αρχική » «…είναι η Κύπρος που οι έμποροι τη μισούνε…»

«…είναι η Κύπρος που οι έμποροι τη μισούνε…»

από Άρδην - Ρήξη

του Θ. Ντρίνια, από το Άρδην τ. 74, Μάρτιος-Απρίλιος 2009

Την Πέμπτη στις 12 του Μάρτη επιχειρηματίες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία συναντήθηκαν στη μεγαλόνησο για να διερευνήσουν και να οργανώσουν τις μπίζνες τους.

Θα πείτε, συνηθισμένα πράγματα. Από την εποχή του Σχεδίου Ανάν έχουμε πήξει σε τέτοιες συναντήσεις ελληνο-τουρκικής φιλίας που «προλειαίνουν» το έδαφος για τη «λύση». Οι επιχειρηματίες γιατί να μείνουν πίσω αφού είναι οι ίδιοι που μαζί με τους Αγγλο-αμερικάνους προωθούν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με διάφορα Σχέδια Ανάν που ήλθαν και θα επανέλθουν ως «λύση»; Η διαφορά αυτής της συνάντησης έγκειται σε δύο σημεία. Πρώτον, στο ότι οργανώθηκε σε ανώτατο επιχειρηματικό επίπεδο καθώς συμμετείχαν οι οργανώσεις: ΟΕΒ (ο ελληνοκυπριακός ΣΕΒ), ΙSAD (η ένωση Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών), ΣΕΒ και TUSIAD (Ενωση Τούρκων Επιχειρηματιών), δηλαδή οι κατ’ εξοχήν επιχειρηματικές οργανώσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα. Δεύτερον, διότι αυτή η πρώτη συνάντηση των επιχειρηματικών λόμπυ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας διακρίθηκε για τον ιταμό τρόπο της διοργάνωσής της.

Πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στην Κατεχόμενη Κερύνεια! Ναι, οι ξεφτιλισμένοι εκπρόσωποι των Κυπρίων και Ελλαδιτών επιχειρηματιών δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συναντηθούν με τους Τούρκους ομοίους τους εκεί που συντελέστηκε η παράνομη, σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εισβολή και κατοχή τμήματος του μαρτυρικού νησιού! Τέτοια έλλειψη τσίπας για τους «Έλληνες» μεταπράτες είναι απίστευτη, αλλά όχι πρωτοφανής. Για λίγα φράγκα πουλάνε και τη μάνα τους, την «πατρίδα» τους θα νοιαστούν! Οπότε με βάση αυτή την επιλογή τοποθεσίας της συνάντησης και τον κραυγαλέο συμβολισμό που επιχείρησαν να προσδώσουν δια αυτής («εμείς δεν έχουμε κόμπλεξ με κατοχές και τέτοια όταν είναι για μπίζνες») δεν είναι παράξενο ότι στο τελικό κοινό ανακοινωθέν τους, όπως διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης, «…καλούν τις δύο κοινότητες της Κύπρου να συνεχίσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις εναρμόνισης της Τουρκίας με την ΕΕ και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, “θα συμβάλουν στην επίτευξη μιας αποδεκτής λύσης του μακροχρόνιου ζητήματος της Κύπρου εντός του τρέχοντος έτους”.

Υπογραμμίζουν ότι η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου θα εξασφαλίσει την οικονομική ολοκλήρωση του νησιού. Πιστεύουν δε, όπως αναφέρεται, ότι δεν πρέπει να χαθεί οποιαδήποτε ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος και γι’ αυτό το λόγο “επιθυμούν να ενθαρρύνουν τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών (σ.τ.λ. εννοούν Χριστόφια-Ταλάτ)“». Βιάζονται, λοιπόν, και οι «δικοί» μας επιχειρηματίες, μαζί με τους Τούρκους, για λύση μέσα στο 2009. Φαίνεται ότι λόγω κρίσης δεν κρατιούνται και χρειάζονται νέες “επενδυτικές” ευκαιρίες…
Έσι, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας της συνάντησης, την κοινή ανακοίνωση ανέγνωσε στα ελληνικά ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας και στα τουρκικά ο πρόεδρος της ΙSAD, Μετίν Γιαλτσίν. Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θανάσης Λαβίδας και η Πρόεδρος της TUSIAD, Αρζουχάν Ντογάν Γιαλτσιντάγ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ