Αρχική » Το επικοινωνιακό άγχος του Κώστα Μπακογιάννη

Το επικοινωνιακό άγχος του Κώστα Μπακογιάννη

από Γιάννης Ξένος
https://thepressproject.gr/app/uploads/2020/05/photo_14-05-2020_19_52_011589482723.jpg
Από την χθεσινή φιέστα στην Ομόνοια

Του Γιάννη Ξένου

Ο δήμαρχος Αθηναίων μέσα σε είκοσι μέρες έχει υποπέσει σε δύο σημαντικότατα ατοπήματα που αντιστρατεύονται ανοιχτά τις προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Το άγχος να τον παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ ως «υπερδραστήριο» και «αναμορφωτή» της Αθήνας τον οδηγεί στο ένα επικοινωνιακό λάθος μετά το άλλο. Στις 25 Απριλίου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, που λόγω περιοριστικών μέτρων δεν επετράπη η περιφορά του Επιταφίου και οι Θείες Λειτουργίες πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Κ. Μπακογιάννης έβγαλε σε «λιτανεία» την Αλ. Πρωτοψάλτη προκαλώντας την οργή όλου του κόσμου. Είχε τέτοιο αρνητικό αντίκτυπο αυτή η υπόθεση, κυρίως στο προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, λόγω των στιγμιότυπων που δημοσιεύτηκαν να συνωστίζονται δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και καμεραμέν που το πρωθυπουργικό περιβάλλον ένιωσε την ανάγκη να διαρρεύσει στο Κυριακάτικο Βήμα ότι η πρωτοβουλία για την «περιοδεία» Πρωτοψάλτη στην Ηρώδου Αττικού ήταν πρωτοβουλία του ανιψιού.

Χθες το βράδυ, ο Κ. Μπακογιάννης υπέπεσε σε νέο ατόπημα, ίσως και βαρύτερο. Πριν μια εβδομάδα είχαμε τη διαμάχη για τις πλατείες όπου συνωστίζονταν εκατοντάδες, κυρίως νεαροί-ες, σε πλατείες της Αττικής (Αγ. Παρασκευή, Κυψέλη, Παγκράτι κ.λπ.). Πριν ξεχαστεί αυτή η υπόθεση ο Κ. Μπακογιάννης έστησε πρωτοφανή φιέστα στην πλατεία Ομονοίας για να εγκαινιάσει το νέο σιντριβάνι της, χορηγίας της τεχνικής εταιρείας Ηλέκτωρ, του Ιδρύματος Λασκαρίδη και της Fontana Fountains. Εκατοντάδες επίσημοι και μη, τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι κ.λπ. συνωστίσθηκαν σε ένα μικρό χώρο. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν είναι χαρακτηριστικές, ενώ από χθες υπάρχει ένα εντεινόμενο κλίμα δυσφορίας για τον δήμαρχο και τις επικοινωνιακές τακτικές του.

Εγκαίνια στην Ομόνοια με συνωστισμό και παρουσία Μπακογιάννη
εικόνα από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε χθες στην Ομόνοια

Ο δήμαρχος βιάστηκε να εγκαινιάσει την νέα μορφή της Ομόνοιας γιατί επιδιώκει να την συνδέσει με τον σχέδιό του για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον «Μεγάλο Περίπατο». Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο, μετά από έκτακτη σύγκλησή του (το περασμένο Σάββατο στις 20:53 εστάλη η σχετική πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους) και με διαδικασία τηλεδιάσκεψης, ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο, «Μεγάλος Περίπατος». Το σχέδιο είχε την σύμφωνη γνώμη της παράταξης του Νάσου Ηλιόπουλου (Ανοιχτή Πόλη), του Παύλου Γερουλάνου (Αθήνα Είσαι Εσύ), ενώ και η παράταξη της Χρυσής Αυγής δεν το καταψήφισε, αλλά δήλωσε αποχή! Έτσι οι μόνες παρατάξεις που καταψήφισαν τη μεθόδευση του δημάρχου και αποχώρησαν ήταν η δική μας, “Αθήνα για την Ελλλάδα” και της Ντ. Ρέππα και Π. Κωνταντίνου.

Ως προς την ουσία, το σχέδιο εντάσσεται πλήρως στην περαιτέρω τουριστικοποίηση του ιστορικού κέντρου και συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο Καμίνης. Η προσοχή και η έγνοια του δημάρχου περιορίζεται στο εμπορικό κέντρο και η υπόλοιπη Αθήνα συνεχίζει να αφήνεται στη μοίρα της. Με το σχέδιο αυτό το εμπορικό κέντρο αποκόπτεται έτι περισσότερο από την υπόλοιπη πόλη και μετατρέπεται σε μια τουριστική νησίδα. Όσοι επαγγελματίες δεν ασχολούνται με τον τουρισμό και όσοι βιοτέχνες έχουν απομείνει στην περιοχή θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν λόγω του ότι οι τιμές των ενοικίων θα ξεφύγουν. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις γύρω από το κέντρο περιοχές, μετά τον περιορισμό της κίνησης στην Πανεπιστημίου (από τις έξι λωρίδες κυκλοφορίας θα περιοριστεί σε τρεις), δεν έχει μελετηθεί σε σοβαρό βαθμό. Απόδειξη οι δηλώσεις του συγκοινωνιολόγου που ανέλαβε τη μελέτη από τον δήμο, Γιώργο Γιάννη, στο δημοτικό συμβούλιο (https://www.youtube.com/watch?v=Zj5NS0fiCOA&t=6063s από το 2:11:00 και μετά η παρουσίαση του σχεδίου)[1].     

Η Πρωτοψάλτη απαντά: Το δηλητήριο που έσταξαν ας χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς
Από την περιοδεία Πρωτοψάλτη – Μπακογιάννη στην Ηρώδου Αττικού.

Σοβαρός διάλογος και αντίλογος στο σχέδιο Μπακογιάννη δεν επετράπη από τον δήμαρχο να γίνει με συνευθύνη των παρατάξεων Σύριζα (Ηλιόπουλου) και Κινάλ (Γερουλάνου). Αντιθέτως, με πρωτάρη τον όμιλο του Σκάι, τα ΜΜΕ λιβανίζουν καθημερινώς τον δήμαρχο και τις πρωτοβουλίες του, κόβοντας κάθε αντίθετη φωνή με δύο εξαιρέσεις: Την huffingtonpost που, σε σημερινό της αφιέρωμα για την ανάπλαση της Αθήνας, επέδειξε δημοσιογραφική δεοντολογία και συμπεριέλαβε κείμενο του Νίκου Ντάσιου που αναδεικνύει τα προβληματικά σημεία του σχεδίου. Το δεύτερο κείμενο, που έχει και άλλες προεκτάσεις, είναι της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου στο liberal.gr με τίτλο «Ο “Μεγάλος Περίπατος” είναι λάθος»[2]. Να αναφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα από το κείμενο:

«Δεν απαιτείται εκτενής επιχειρηματολογία γιατί ο «Μεγάλος Περίπατος» είναι μια ρηχή σαχλαμάρα αφού τα βιώματα στην πόλη της Αθήνας είναι κοινά. Δείτε όσα συμβαίνουν στον πεζοδρομημένο χώρο μεταξύ των κτιρίων της Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου: όλες τις ώρες της ημέρας και ειδικά μετά τη δύση του ηλίου, ο πεζός το σκέφτεται δέκα φορές για να τον διασχίσει για να μην του επιτεθεί κάποιος τοξικομανής… Για τον πεζοδρομημένο χώρο μεταξύ του κτιρίου της Νομικής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων δεν χρειάζεται να πούμε κάτι … Αυτή θα είναι η πραγματικότητα σε όλο το Κέντρο της Αθήνας, αν υλοποιηθεί ο «Μεγάλος Περίπατος».

Και συνεχίζει παρακάτω:

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, πολιτικό, πολύ σοβαρό. Ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την ανάπλαση της Πατησίων και της περιοχής γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο…Η αναβάθμιση και η αναβίωση του κέντρου όπου δραστηριοποιήθηκε και  άνθισε η μεσαία τάξη της χώρας είναι μια πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μεγάλου συμβολισμού… Ο «Μεγάλος Περίπατος» βιαστικά και σίγουρα με προχειρότητα που απάδει της ιστορίας και της σημασίας της Αθήνας έρχεται να υπονομεύσει το μεγάλο και σοβαρό έργο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε με μεγάλη επισημότητα στην εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, επαναλαμβάνουμε.  Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να δει πως θα εξελιχθεί το πρότζεκτ της Πατησίων και κυρίως το πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου και να προσαρμόσει το δικό της ανάλογα. Όμως όχι. Βιάζεται για να προηγηθεί του έργου της ανάπλασης του Μουσείου και του άξονα της Πατησίων.

Και καταλήγει:

Ελπίζουμε κάποιος ή κάποιοι, κάποιος φορέας, κάποιος σύλλογος, να σταματήσει το έργο, έστω και με δικαστική συνδρομή, με ασφαλιστικά μέτρα, πριν μας ταλαιπωρήσει για να ναυαγήσει τελικά κι αυτό σε βάρος της πολύπαθης πόλης.

Μεταφέρουμε εκτενή αποσπάσματα από το κείμενο γιατί πιστεύουμε ότι αναδεικνύει μια αντίθεση που αρχίζει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της οικογένειας Μητσοτάκη. Το Μέσο που δημοσιεύτηκε, δηλαδή το άκρως φιλικό στον Κ. Μητσοτάκη, liberal, και η αρθρογράφος που είναι από τα κεντρικά πρόσωπα της ιστοσελίδας και έχει σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη, συνηγορούν σε αυτό. Εντύπωση προκαλεί η επιθετικότητα της γραφής και ότι αποδίδει στον Μπακογιάννη βιασύνη να καπελώσει το σχέδιο του Μητσοτάκη, ενώ δεν παραλείπει να δώσει συμβουλές στις κινήσεις πολιτών πώς να το αντιμετωπίσουν.

Οι οχτώ μήνες διακυβέρνησης του δήμου Αθηναίων από τον Κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζονται από την υπερπροβολή του στα ΜΜΕ και το άγχος του να παρουσιάζεται ως υπερδραστήριος. Το αποτέλεσμα όμως δεν τον δικαιώνει, πέρα από μια μικρή βελτίωση στην καθαριότητα, η οποία εν πολλοίς περιορίζεται και αυτή στο κέντρο της Αθήνας, η κατάσταση της πόλης παραμένει σε τροχιά Καμίνη: τουριστικοποίηση, παράδοση της κοινωνικής πολιτικής στις ΜΚΟ, γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών, ελλιπής καθαριότητα και προβλήματα στον φωτισμό κ.λπ. Αντιθέτως, οι επικοινωνιακές πατάτες διαδέχονται η μια την άλλη, ο φωτισμός της Αθήνας τα Χριστούγεννα, η βόλτα της Πρωτοψάλτη και η χθεσινή φιέστα στην Ομόνοια, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το κυριότερο πρόβλημα της δημαρχίας του είναι η αίσθηση που δίνει ότι η δημαρχία τού ανήκει και ότι θα χρησιμοποιήσει όσο δεν πάει για να του εξασφαλίσει το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα. Ίσως το άγχος του αυξάνεται από την προσδοκία του περιβάλλοντός του να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε η μητέρα του, την ανάληψη της πρωθυπουργίας!


[1] Περιληπτική παρουσίαση του σχεδίου διαβάστε στο https://www.insider.gr/eidiseis/ellada/136721/paroysiastike-shedio-kykloforiakon-rythmiseon-gia-ton-megalo-peripato-tis

[2] https://www.liberal.gr/apopsi/o-megalos-peripatos-einai-lathos/302032

Διαβάστε επίσης:

Οι επικοινωνιακές αστοχίες του Κ. Μπακογιάννη

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ