Αρχική » Το δικαίωμα των λαών στην αντίσταση

Το δικαίωμα των λαών στην αντίσταση

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 62, Νοέμβριος 2006 -Ιανουάριος 2007

Προκειμένου να μετατραπεί η ιστορική νίκη που πέτυχε η λιβανική αντίσταση εναντίον της ισραηλινής επιθετικότητας, που είχε σα στόχο της τον λιβανικό πληθυσμό, στις 12 Ιουλίου του 2006, σε κίνητρο για την ενδυνάμωση του αγώνα για την ουσιαστική απελευθέρωση των Αράβων και εναντίον του Σιωνιστικού και Ιμπεριαλιστικού σχεδίου, και για να εδραιωθεί η παγκόσμια αλληλεγγύη στην αντίσταση των Αραβικών λαών, πέρα από την εθνική τους αντίσταση στον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ιράκ, μέσα στο γενικό πλαίσιο της υποστήριξης του δικαιώματος των λαών για αντίσταση, πραγματοποιήθηκε η «Διεθνής Σύνοδος για την Υποστήριξη της Αντίστασης» στη Βηρυτό στις 16-19 Νοεμβρίου 2006, μετά από πρόσκληση των οργανώσεων, Χεζμπολάχ, Κομμουνιστικό Κόμμα, Κίνημα του Λαού, Φόρουμ Εθνικής Ενότητας και αλ-Λεεκά. Έλαβαν μέρος 400 εκπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο, εκ μέρους δεκάδων πολιτικών φορέων, συνδικαλιστικών σωματείων, κινημάτων πολιτών εναντίον της παγκοσμιοποίησης, αντιπολεμικών και αντι-ιμπεριαλιστικών οργανώσεων που υποστηρίζουν το δικαίωμα των λαών στην ελευθερία και την πρόοδο. [ ]

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στα ακόλουθα:
Στο γενικό πολιτικό επίπεδο:
• Τα σχέδια για τη «μεγάλη ή νέα Μέση Ανατολή» θεωρούνται επιθετικές αμερικανικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη Βαλκανοποίηση της περιοχής και τη βύθισή της σε συγκρούσεις και πολέμους με σκοπό να την ελέγχουν αιωνίως και να λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.
• Θα πρέπει να απορριφθεί η ιδεολογία του «Πολέμου των Πολιτισμών» η οποία προπαγανδίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση, οδηγεί σε επιθετικούς πολέμους και πολιτικές ηγεμόνευσης και εγκυμονεί κινδύνους για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
• Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιεκτικού διεθνούς δικτύου αλληλεγγύης που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα κινήματα αντίστασης και τις δυνάμεις που τα υποστηρίζουν μέσα στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο καθώς και παγκόσμια. Έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει έναν από τους κρίκους στην αλυσίδα των υπαρχόντων διεθνών δικτύων και να μη συνιστά παράλληλο ή υποκατάστατο δίκτυο.
• Ανάληψη δράσης για την ανάπτυξη περισσότερων και ουσιαστικότερων σχέσεων μεταξύ του Αριστερού, δημοκρατικού και πατριωτικού ρεύματος, του Ισλαμικού και των αντιστασιακών κινημάτων, με σκοπό να εδραιωθούν και να ενδυναμωθούν οι τάσεις που εναντιώνονται στην Ιμπεριαλιστική-σιωνιστική συμμαχία στην περιοχή και παγκοσμίως και ως απάντηση στις σημερινές και μέλλουσες προκλήσεις.
• Αποκρυστάλλωση των θεωρητικών αντιλήψεων και τοποθετήσεων για τη συμφιλίωση των αριστερών και πατριωτικών ρευμάτων με εκείνα της Ισλαμικής αντίστασης, με σκοπό την προώθηση των απελευθερωτικών κινημάτων στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο και, μελλοντικά, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
• Ανάπτυξη ενός επαναστατικού προτάγματος που εμπεριέχει τους στόχους της απελευθέρωσης, της ανάπτυξης, της ενότητας και της δημοκρατίας.
• Παρουσίαση μιας καινοτόμου σύλληψης του Αραβικού εθνικισμού που να συντονίζεται με τις αναγκαιότητες της περιφερειακής ενσωμάτωσης και να τρέφει μεγαλύτερο σεβασμό για τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό μέσα στο Αραβικό έθνος.
• Διάδοση του πολιτισμού της αντίστασης και απόρριψη της ενσωμάτωσης και της υποταγής στην Αμερικανό-Σιωνιστική συμμαχία.[]
• Υιοθέτηση μιας πολιτικής συγκρότησης ευρέων μετώπων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και στη βάση των κοινών στόχων και επιδιώξεων, με σεβασμό, παράλληλα, των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε κοινωνίας και χώρας.
• Σύνδεση της αλληλεγγύης προς την Αραβική και παγκόσμια αντίσταση, με τις διάφορες μορφές δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων. [ ]
• Σύσταση ενός Δικαστηρίου Αραβικής Συνείδησης με σκοπό να προσαχθούν οι εγκληματίες πολέμου και οι υπαίτιοι εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας στη δικαιοσύνη, λόγω του ρόλου τους στη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων εις βάρος του Ιρακινού και του Παλαιστινιακού λαού. Και επίσης η προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα εναντίον μελών της αντίστασης και των πολιτικών κρατουμένων, ειδικά όσων κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές .
• Εδραίωση και επέκταση των προσπαθειών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των εκστρατειών που εξαπολύονται, ειδικά στους δυτικούς κύκλους και στοχεύουν στην κηλίδωση της εικόνας της Αντίστασης μέσα στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» συγχέοντας παραπλανητικά την εικόνα της Αντίστασης και των μαχητών της ελευθερίας με εκείνη των φανατικών και βίαιων κινημάτων. [ ]
• Πρόταξη του κριτηρίου των πολιτικών θέσεων ως το κυρίου στοιχείου του Μετώπου της Αντίστασης που θέτει υπό αμφισβήτηση τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, σε αντίθεση με οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις ή τη φυλή. [ ]

Στο νομικό επίπεδο:
• Δημιουργία διεθνούς φόρουμ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για τα δικαιώματα των λαών στο οποίο θα συμμετέχουν νομικοί και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’ όλο τον κόσμο σε συνεργασία με το Σωματείο Αράβων Δικηγόρων και την Αραβική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
• Δημιουργία διεθνούς ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με σκοπό την ανταλλαγή νομικών εμπειριών στον τομέα των μηνύσεων εναντίον του Ισραήλ και της προσαγωγής των Ισραηλινών εγκληματιών πολέμου στο δικαστήριο.
• Συντονισμένες προσπάθειες συλλογής εγγράφων, μαρτυρικών καταθέσεων και αποδείξεων σχετικά με τις συνέπειες της επιθετικότητας μέσα στο πλαίσιο του «Αραβικού Κέντρου Καταγραφής Εγκλημάτων Πολέμου και Νομικού Αγώνα» στον τομέα των ακόλουθων εγκλημάτων πολέμου, επιθετικών ενεργειών και εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας:
1 Δολοφονία και ξεριζωμός πολιτών, καταστροφή αστικών κτιρίων, γεφυρών, δρόμων, εργοστασίων ηλεκτροδότησης, λιμανιών, αεροδρομίων και βομβαρδισμός διαφόρων άλλων μορφών μεταφοράς
2 Καταστροφή του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα μόλυνση της λιβανικής ακτογραμμής που θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
3 Ηθελημένη καταστροφή του μηχανισμού μέσων ενημέρωσης και σταθμών μετάδοσης εκπομπών του al-Manar T.V. και πολλών άλλων,.
• Υποστήριξη για ένα «Δικαστήριο Συνείδησης» που θα συσταθεί στη Γενεύη για να προσάγει τους Ισραηλινούς εγκληματίες πολέμου στο δικαστήριο για τις πράξεις τους στον Λίβανο υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Bertrand Russell την πρώτη επέτειο του πολέμου.
• Έκκληση στη Λιβανική κυβέρνηση να εργαστεί για την εγκαθίδρυση ενός ad hoc Διεθνούς Δικαστηρίου για τον ίδιο σκοπό.
• Έκκληση στους Ευρωπαίους δικηγόρους και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εργαστούν με τους πολίτες τους με σκοπό να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις να μηνύσουν το Ισραήλ και να το πιέσουν να καταβάλει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε και να πληρώσει για το κόστος της απενεργοποίησης των βομβών διασποράς, την οποία διενεργούν τώρα οι δυνάμεις της UNIFIL. [ ]
• Προετοιμασία για τη διοργάνωση διεθνούς συνόδου σε αλληλεγγύη με το Λιβανέζικο λαό και την αντίστασή του την πρώτη επέτειο του πολέμου, δηλαδή στις 12 Ιούλη 2007. [ ]
• Έκκληση στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κινήματα να υιοθετήσουν και να υποστηρίξουν τις προσφυγές των Λιβανέζων στα εθνικά δικαστήρια στις χώρες διαμονής τους. [ ]
• Διεύρυνση των δικών ώστε να περιληφθούν η Βρετανία και οι ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στην επίθεση.
• Διενέργεια διεθνούς νομικής καμπάνιας στα μέσα ενημέρωσης για να εξηγηθούν οι Ισραηλινές παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών.
• Διενέργεια διεθνούς καμπάνιας στα μέσα ενημέρωσης για να διαδοθεί η πληροφόρηση σχετικά με την αντίσταση στον Λίβανο και τα υπόλοιπα κινήματα της Αραβικής αντίστασης στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ εναντίον της κατοχής του Ισραήλ και της Αμερικής, εξηγώντας τους στόχους αυτών, το δίκαιο του αγώνα τους υπό το πρίσμα της γενικής διεθνούς και ανθρωπιστικής νομοθεσίας.
• Διάκριση ανάμεσα στην τρομοκρατία και στον αγώνα των λαών για την απελευθέρωσή τους, την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους.
• Αγώνας για την επιβολή στη Μέση Ανατολή απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής. [ ]

Στο επίπεδο της ανοικοδόμησης:
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν στην περιγραφή των συνεπειών της Ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στα νότια προάστια της Βηρυτού, τις Λιβανέζικες πόλεις και τα χωριά ως μία πράξη «καταστροφής των χώρων κατοικίας», καθώς η επίθεση στόχευε πυκνοκατοικημένες περιοχές και επέφερε ζημιές σε κολοσσιαίο αριθμό σπιτιών και οικονομικών εγκαταστάσεων πάνω από 130.000 σε ολόκληρο τον Λίβανο.
Η σύνοδος επίσης αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ρόλο της αντίστασης και των ιδρυμάτων της στο πεδίο της ανοικοδόμησης και της θεραπείας των συνεπειών της επίθεσης καθώς και της υποστήριξης της αταλάντευτης στάσης της Λιβανικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια και μετά την Ισραηλινή επίθεση και καλεί για:
• Υιοθέτηση ενός οράματος κοινωνικής ανάπτυξης για την ανοικοδόμηση το οποίο λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες του πληθυσμού όπως ορίζονται από τον ίδιο, το οποίο θα επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών στις καταστραμμένες περιοχές και θα ανταποκριθεί στις διάφορες ανθρωπιστικές ανάγκες.
• Προώθηση της μέγιστης δυνατής υποστήριξης στα Λιβανικά ιδρύματα που ασχολούνται με τη βοήθεια και την ανοικοδόμηση και ιδιαίτερα των ιδρυμάτων της αντίστασης καθώς αυτά διαδραμάτισαν και εξακολουθούν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Λιβανικής κοινωνίας ώστενα αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα. Αυτό απαιτεί την υπέρβαση των νομικών και οικονομικών εμποδίων που έχουν εγερθεί από τα διεθνή οικονομικά και νομικά συστήματα. [ ]
• Απόδοση προσοχής στην κατάσταση στα καταστραμμένα Λιβανικά χωριά και ανοικοδόμησή τους με τρόπο τέτοιο που θα εγγυάται και θα συντηρεί την ιδιαίτερη αγροτική κληρονομιά τους.
• Σύσταση πρωτοβουλίας για κύκλους συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο, με φορείς και ειδικούς στον τομέα της ανοικοδόμησης οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με σκοπό να αναπτυχθεί η ανοικοδόμηση με τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζει τους ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους αυτής της διαδικασίας.
• Η σύνοδος προτείνει, μέσα στο πλαίσιο αυτό, εκείνοι που εποπτεύουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης να διατηρήσουν το συμβολισμό του γεγονότος σύμφωνα με τρία ζητήματα: νίκη, αταλάντευτη στάση και θυσία.
• Διοργάνωση Αραβικών και διεθνών εκστρατειών για την ανοικοδόμηση των πολιτισμικών, κοινωνικών και παραδοσιακών τοποθεσιών που διαμορφώνουν τον ειδικό χαρακτήρα της περιοχής και διαδραματίζουν ένα ρόλο παραγωγής πολιτισμού και γνώσης.
Βηρυτός 19/11/2006

*Σε αυτή συμμετείχαν αρκετοί Έλληνες καθώς και αντιπροσωπεία του «Άρδην».

Η μετάφραση της διακήρυξης από τα αγγλικά έγινε από το Σύλλογο Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» με μερικές φραστικές διορθώσεις από το «Άρδην». Εδώ, δημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ