τoυ Εmmanuel Grynszpan, από το Άρδην τ. 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006
Το σύνολο της παραγωγής των δυο ρωσικών εταιρειών ανέρχεται σε 3,7 εκ. τόνους αλουμινίου ετησίως έναντι 3,5 εκ. τόνων της αμερικανικής Alcoa, η οποία είναι σήμερα η πρώτη επιχείρηση στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγχώνευση, που πρέπει να επισημοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβρη, θα δημιουργήσει ένα ακόμη μονοπώλιο στη Ρωσία, εκείνο του αλουμινίου.
Η αναδιάρθρωση του κλάδου του αλουμινίου κάνει νέο άλμα με την πιθανή δημιουργία του ρωσικού γίγαντα που θα είναι ικανός να δημιουργήσει ένα ισχυρό βιομηχανικό σύνολο. Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Κομερσάντ, στις αρχές Αυγούστου, οι μέτοχοι των δυο εταιρειών υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τη συγχώνευση του ενεργητικού των εταιρειών τους. Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, που κατέχει 100% των μετοχών της RusAl, θα διαθέτει το 75% των μετοχών της νέας επιχείρησης, ενώ οι μέτοχοι της SUAL (Access/ Renova) θα κατέχουν το υπόλοιπο 25%. Μερικές λεπτομέρειες της συμφωνίας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αλλά η επίσημη ανακοίνωση έχει ήδη οριστεί για τα μέσα Οκτώβρη. Η RusAl και η SUAL πάντως αρνούνται να σχολιάσουν τη «φήμη».
Η συγχώνευση των δυο εταιρειών, οι οποίες είναι συμπληρωματικές σε βιομηχανικό επίπεδο (η RusAl είναι ο κύριος πελάτης για το αλουμίνιο της SUSAL) και ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρις στο χαμηλό κόστος του ηλεκτρισμού στη Ρωσία, θα εκθρονίσουν τον σημερινό βασιλιά του αλουμινίου Alcoa. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου 70% του κόστους παραγωγής του αλουμινίου.
Οι δυο εταιρείες αναπτύσσουν ήδη από κοινού πρόγραμμα εξόρυξης βωξίτη στον ρωσικό Βορά, ύψους επένδυσης 1,2 δισ. δολαρίων. Και οι δυο υπέγραψαν αυτό τον μήνα συμφωνία με το ρωσικό Υπουργείο Ατομικής Ενέργειας για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Ίσως όμως είναι νωρίς να γιορτάσουμε τους γάμους, προειδοποιεί ο Πάβελ Μαμάι: «Μη ξεχνάμε ότι στη Ρωσία μόνο το 10% των συγχωνεύσεων που αναγγέλλονται πραγματοποιούνται. Μένει ακόμη να δούμε αν ένα μέρος της εξαγοράς θα πληρωθεί με μετρητά, που σημαίνει επιβάρυνση του χρέους της νέας εταιρείας….»
Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, μαζί με το Κρεμλίνο που βιάζεται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό τα πιόνια του στην παγκόσμια σκακιέρα, δείχνει εξαιρετικό ζήλο πολλαπλασιάζοντας τις εξαγορές στο εξωτερικό. Τους τελευταίους έξι μήνες, η RusAl έχει αγοράσει δραστηριότητες στην Κίνα, τη Νιγηρία, τη Γουιάνα και την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία. Η τηλεόραση δείχνει συχνά τον Όλεγκ Ντεριπάσκα να συνομιλεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πράγμα που στη Ρωσία σ’ αγιάζει πριν την ώρα σου.
Μετάφραση:
Ιωάννης Πραμαγκιούλης