από το Άρδην τ. 51, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2004
Οσο η χΩρα μας ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στο οικονομικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, άλλο τόσο γίνονται αισθητές και οι αρνητικότατες συνέπειες που προκαλούνται από την τελευταία στον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει τη μεταφορά πολλών ελληνικών επιχειρήσεων –ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία είχε να επιδείξει σημαντικά βιοτεχνικά και βιομηχανικά κέντρα– στις χώρες του εξωτερικού εκείνες που μπορούν να διαθέσουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Έτσι, ακούμε τον τελευταίο καιρό για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που έχουν να επιδείξουν οι βορειοελλαδικές πόλεις, για τη φτώχεια και την αβεβαιότητα στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί μεσήλικες εργαζόμενοι.
Σε μια σχετική ανακοίνωση του σωματείου της ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για τις συνέπειες αυτών των πρακτικών:
“Ο Λαναράς προχώρησε στο κλείσιμο της ΤΡΙΚΟΛΑΝ και έστειλε με Δικαστικό τις απολύσεις 98 εργαζομένων. Ο αγώνας για να μην κλείσει η ΤΡΙΚΟΛΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, γι’ αυτό και έγινε η ΚΑΤΑΛΗΨΗ του εργοστασίου.
Στον αγώνα αυτόν που συνεχίζουμε, χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων σας. Το εργοστάσιο δεν πρέπει να παραδοθεί στην εργοδοσία για να μεταφέρει τα μηχανήματα σε άλλες χώρες. Οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που πέρασαν, και της σημερινής κυβέρνησης, είναι σημαντικές, που επιτρέπουν και διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να κλείνουν και να μεταφέρουν τα εργοστάσια και να τους επιδοτούν γι’ αυτό.
Πρέπει όλοι μαζί να ορθώσουμε το ανάστημά μας, για να μην επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί”
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, και τα δυο μεγάλα κόμματα υποστήριζαν αυτές τις δυναμικές στ’ όνομα της “προσαρμογής” στα νέα, παγκοσμιοποιημένα δεδομένα και του “εκσυγχρονισμού” των Ελληνικών επιχειρήσεων. Τώρα, που η κρίση μοιάζει να χτυπά την πόρτα της κοινωνίας μας, ο σκεπτικισμός διαδέχεται την πάλαι ποτέ κραταιά εκσυγχρονιστική αισιοδοξία.
Όμως ο σκεπτικισμός ή οποιαδήποτε διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν απλά στο να απαλύνουν την κατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων (παροχές κ.λπ.) δεν είναι δυνατόν να καταπολεμήσουν μια κατάσταση που προκλήθηκε από την ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία.
Τουναντίον, αυτό που χρειάζεται είναι εκ βάθρων εναλλακτικές λύσεις που να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που μας επιφυλάσσει ο διεθνής ανταγωνισμός της παγκοσμιοποίησης. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μέτρα ενίσχυσης της παραγωγικότητας της χώρας, την στροφή των παραγωγικών κατευθύνσεων προς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας – πράγμα που θα ανακούφιζε και τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα κ.λπ. Έτσι μπορούμε να νικήσουμε την ανασφάλεια που εξαπλώνεται στα στρώματα εκείνα της κοινωνίας που πλήττονται από τις νέες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνουμε εν μέρει και την οικονομική απεξάρτηση της χώρας, η οποία σήμερα παράγει ελάχιστα και καταναλώνει υπερβολικά. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να απαλύνουμε τις αντιφάσεις που γεννά η στρεβλή προσαρμογή της χώρας στο παγκοσμιοποιητικό μοντέλο αλλά να στήσουμε αναχώματα σ’ αυτήν και στην κρίση που