του Χ. Καπούτση, από το Άρδην τ. 42, Ιούνιος 2003
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποτελεί ορόσημο για τις διεθνείς εξελίξεις, σε πλανητικό επίπεδο. Η φοβερή τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, τη μέρα αυτή, υπήρξε η αφορμή για την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της μόνης υπερδύναμης. Η νεοσυντηρητική κυβέρνηση του Τζ. Μπους υιοθετεί ασμένως το δόγμα του «προληπτικού πολέμου» και των μονομερών στρατιωτικών επεμβάσεων, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη απειλούνται τα αμερικανικά συμφέροντα.
Επιπλέον, η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποτέλεσε το άλλοθι, προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να απαλλαγεί από τα «δεσμά» της Διεθνούς νομιμότητας. Υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΑΣΕ και η Δ.Ε.Ε., ωθούνται σε μια πρωτοφανή κρίση κύρους και αξιοπιστίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της διάσπασης.
Αιτία η αμερικάνικη πολιτική που στοχεύει στην προώθηση της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής, μέσω της αποδόμησης της διεθνούς νομιμότητας.
Κραυγαλέο παράδειγμα απαξίωσης του διεθνούς νομικού και θεσμικού πλαισίου, η αμερικανο-βρετανική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ και φυσικά η παράνομη κατοχή του.
Ο στρατιωτικός περίπατος γίνεται εφιάλτης
Ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε τα ξημερώματα (04.34΄ λεπτά) της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2003, με επιλεκτικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων στην Βαγδάτη.
Κύματα αεροπορικών βομβαρδισμών καταστρέφουν κυβερνητικά κτήρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αιχμή των αεροπορικών βομβαρδισμών, τα βαριά βομβαρδιστικά Β-52 εφορμούν από βρετανικές αεροπορικές βάσεις και ανεφοδιάζονται στον αέρα, από ιπτάμενα τάνκερ τα οποία απογειώνονται από τη Σούδα.
Αμερικανοί και Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι (Μπους, Μπλερ, Ράμσφελντ, Ράις, Χουν, Γούλφοβιτς, Φρανκς) διαβεβαιώνουν ότι τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα, το πολύ σε 72 ώρες θα έχουν καταλάβει το Ιράκ. Οι προβλέψεις τους όμως διαψεύδονται… Δέκα μέρες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων (29 Μαρτίου 2003), η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα είναι απογοητευτική για τους Αμερικάνους.
Σύμφωνα με έκθεση αξιωματικών του ΝΑΤΟ, η τακτική κατάσταση έχει ως εξής:
Α. Το μοναδικό λιμάνι του Ιράκ, το Ουμ Κασρ, παρά τη σφοδρή επίθεση των Αμερικανών, δεν έχει ακόμη καταληφθεί. Ελάχιστοι Ιρακινοί (Φενταγίν) αντιστέκονται και αποκρούουν τις βρετανικές δυνάμεις.
Β. Η 3η Μηχανοκίνητη Μεραρχία των Αμερικανών, μετά από σκληρές μάχες, φθάνει στην περιοχή της Καρμπάλας και καθηλώνεται από τους Ιρακινούς, που διαθέτουν μόνο ελαφρύ και παλιό οπλισμό!
Γ. Η 1η Ταξιαρχία Πεζοναυτών των ΗΠΑ κινείται βορείως του άξονα Ναζιρίγια-Αλ Κουτ-Βαγδάτη, όπου αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση των Ιρακινών στα περίχωρα της πόλης Αλ Σατράχ, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η προέλαση.
Δ. Η 1η Βρετανική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούν ανεπιτυχώς να καταλάβουν τη Βασόρα. Γίνονται σκληρές μάχες με δεκάδες νεκρούς, τόσο μεταξύ των εμπλεκομένων στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και μεταξύ των αμάχων Ιρακινών πολιτών.
Ε. Οι Σιΐτες του νότιου Ιράκ δεν εξεγείρονται εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως υπολόγιζαν οι Αμερικανοί «ειδικοί», αλλά πολεμούν τους εισβολείς!
ΣΤ. Στο Β. Ιράκ, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να περάσουν αμερικανικά στρατεύματα από το έδαφός της, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί η Στρατιωτική Δύναμη που θα αναλάβει δράση.
Ζ. Οι γραμμές ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων έχουν επιμηκυνθεί και είναι αρκετά ευάλωτες στις ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες. Αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.
Θ. Κοντά στην πόλη Νασιρίγια, το πρωί της 27ης Μαρτίου (Πέμπτη), 7 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν από αιφνιδιαστική επίθεση των Ιρακινών.
Εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες έτρεχαν πανικόβλητοι να κρυφτούν!
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά ατυχήματα στις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις.
Μόνο το 10% των ατυχημάτων, και μάλιστα τα πιο ανώδυνα, είδαν το φώς της δημοσιότητας, και αυτά από μη ελεγχόμενες (από Αμερικανούς και Βρετανούς) δημοσιογραφικές πηγές.
Η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση (ΚΑΤΑΡ), σε κάθε έγγραφό της προς την ηγεσία του αμερικανικού πενταγώνου (29 Μαρτίου), εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα διαρκέσει πάνω από 6 μήνες και οι απώλειες ίσως ξεπεράσουν τους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
Επίσης, το Αμερικανικό Γενικό Επιτελείο ζητάει κατεπειγόντως ενίσχυση με 100 χιλιάδες πεζοναύτες!
Η κατάρρευση του Καθεστώτος
Τρίτη 8 Απριλίου, οι ιρακινές επίλεκτες δυνάμεις καταθέτουν τα όπλα. Άρματα μάχης της 3ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού των Αμερικανών βρίσκονται στους δρόμους και της συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας.
Αεροσκάφη Α-10 και επιθετικά ελικόπτερα «ΑΠΑΤΣΙ» καθαρίζουν και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης. Η Βαγδάτη φλέγεται…
Θύματα και πάλι οι άμαχοι ιρακινοί πολίτες.
Στη Βαγδάτη επικρατεί χάος απότοκο του «ξαφνικού» θανάτου του σανταμικού καθεστώτος.
Οι εισβολείς Αμερικανοί στρατιώτες παρακολουθούν με ικανοποίηση το «πλιάτσικο» των Ιρακινών.
Επιδιώκουν να τους εξευτελίσουν…
Οι άξεστοι Λατινο-αμερικανοί μισθοφόροι έχουν εντολές να διασύρουν έναν λαό, τον ιρακινό, που διαθέτει έναν απ’ τους αρχαιότερους και λαμπρότερους πολιτισμούς.
Είναι πολλά τα ερωτήματα γι’ αυτή την απροσδόκητα εύκολη πτώση της Βαγδάτης και την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οριστικές απαντήσεις στην πληθώρα των ερωτημάτων, δεν είναι δυνατόν να δοθούν.
Ωστόσο, μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι, στην κρίσιμη φάση των Πολεμικών Επιχειρήσεων, απέδωσε ο ψυχολογικός και επικοινωνιακός πόλεμος των Αμερικανών, σε συνδυασμό φυσικά με την απόλυτη αεροπορική υπεροχή τους.
Εκτιμάται ότι, όταν οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Αμερικανών είχαν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στην ιρακινή στρατιωτική υποδομή και είχαν διαλύσει το ιρακινό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, τότε, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Μπαάθ και στελέχη των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησαν σε μια συναλλαγή με τους Αμερικανούς.
Οι «επαφές» στελεχών του ιρακινού καθεστώτος με Αμερικανούς πράκτορες που είχαν ξεκινήσει, τουλάχιστον 6 μήνες πρίν από την έναρξη των επιχειρήσεων, απέδωσαν, την κρίσιμη ώρα, για τη Βαγδάτη και το Ιράκ.
Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ενέδωσαν στις ελκυστικές προτάσεις των Αμερικανών πρακτόρων.
Η συναλλαγή αυτή προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Επιπλέον διέσωσε και το κύρος των Αμερικανών στρατιωτικών.
Έτσι, η περίφημη «Μάχη της Βαγδάτης», που θα έβαζε σε σκληρή δοκιμασία τα αμερικανικά στρατεύματα, δεν έγινε ποτέ.
Οι καθηλωμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις «απελευθερώθηκαν» και με στρατιωτικό περίπατο κατέλαβαν την ιρακινή επικράτεια.
Πόλεμος και Μ.Μ.Ε.
Η αμερικανική διοίκηση έδωσε ειδικό βάρος στον ψυχολογικό και επικοινωνιακό πόλεμο, κατά τον σχεδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.
Επεδίωξε να ασκήσει ψυχολογική βία στους άμαχους Ιρακινούς πολίτες, να εκμηδενίσει τη διάθεση για αντίσταση των Ιρακινών στρατιωτικών μέσω της φαιάς προπαγάνδας και να χειραγωγήσει τη Διεθνή Κοινή Γνώμη με τις μεροληπτικές (αμερικανικές) ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις Διεθνών Μ.Μ.Ε.
Αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι οι Αμερικανοί επιτελείς, για να πετύχουν τους επικοινωνιακούς και ψυχολογικούς στόχους τους, χρησιμοποίησαν την υψηλή επικοινωνιακή τεχνολογία και «στρατευμένους» δημοσιογράφους, κατά τρόπο ηθικά απαράδεκτο.
Υπάρχει όμως, μια φωτεινή παρένθεση που είναι οι πρώτες 12 μέρες του πολέμου, όπου οι Aμερικανοί είχαν χάσει τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, ενώ σοβαρά έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) ασκούσαν δριμύτατη κριτική στις αμερικανικές επιλογές.
Στο διάστημα αυτό, οι τηλεοπτικές εικόνες που έφθαναν στα σπίτια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ήταν εικόνες ωμής βίας, που εύλογα φούντωσαν τον αντιαμερικανισμό.
Τα διαμελισμένα πτώματα, ειδικά των παιδιών της Βαγδάτης, το απορημένο και πονεμένο βλέμμα των βρεφών, η απελπισία των ενηλίκων, που κάθε μέρα έμπαιναν στα σπίτια του κόσμου από τα τηλεοπτικά δίκτυα, θα πρέπει να κλόνισαν κάθε νοήμονα άνθρωπο και να ράγισαν καρδιές.
Κυρίως όμως ενίσχυσαν το διεθνές ριζοσπαστικό αντιαμερικανικό κίνημα, «δικαίωσαν» τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, σε ένα τμήμα τουλάχιστον της Διεθνούς Κοινής Γνώμης. Διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μη ελεγχόμενα από τους Αμερικανούς, όπως το Αλ Τζαζίρα, το Αμπού Ντάμπι και άλλα, ανάμεσά τους και τα ελληνικά, έκαναν σοβαρές προσπάθειες αντικειμενικής παρουσίασης των πολεμικών επιχειρήσεων και των αιματηρών αποτελεσμάτων, τουλάχιστον κατά τις πρώτες 12 μέρες. Έτσι, είδαμε νεκρούς Αμερικανούς πεζοναύτες, άταφους στα πεδία των μαχών, βορά των σαρκοφάγων αρπακτικών, και ακόμη, κατατρομαγμένους Αμερικανούς αιχμαλώτους να εκλιπαρουν για λίγη coca-cola.
Αυτές οι τηλεοπτικές εικόνες ασφαλώς έπληξαν το κύρος της υπερδύναμης.
Τι έγινε όμως και, λίγο πρίν από την κρίσιμη μάχη της Βαγδάτης, άλλαξε άρδην το επικοινωνιακό-τηλεοπτικό τοπίο;
Γιατί ξαφνικά, το Αλ Τζαζίρα και το Ρώϋτερς και το Αμπού Ντάμπι και το Fox-t.v. έγιναν πιο φιλικά προς τους Αμερικανούς;
Γιατί ΟΛΑ σχεδόν τα διεθνή ραδιο-τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εκτενή ρεπορτάζ και «βαθυστόχαστες» αναλύσεις των «στρατευμένων» δημοσιογράφων , αυτών δηλαδή που φορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές στολές και συνόδευαν τις αμερικανικές δυνάμεις κρούσης;
Πόσο επηρέασαν την αλλαγή αυτή οι προμελετημένες δολοφονίες σύμφωνα με πληθώρα μαρτυριών, ανεξάρτητων (μη στρατευμένων) δημοσιογράφων, όπως εκείνων που έμεναν στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στη Βαγδάτη, και τους χτύπησε το πυροβόλο αμερικανικού άρματος;
Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα ζητούν εναγωνίως απαντήσεις, τώρα όμως, για να γνωρίσουμε από που προέρχεται η πραγματική απειλή για το δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Ποιοι επιτέλους εξαγοράζουν συνειδήσεις, για να παραπληροφορούν, να εμπαίζουν και να παραπλανούν την Διεθνή Κοινή Γνώμη;
Για να μάθουμε, επιτέλους, τι ακριβώς έγινε στο Ιράκ, τις τελευταίες μέρες των στρατιωτικών επιχειρήσεων;
Γεωπολιτικές Εξελίξεις
Τα σχέδια των Αμερικανών για το μεταπολεμικό Ιράκ περιλαμβάνουν τη δημιουργία τεσσάρων (4) μεγάλων στρατιωτικών βάσεων στην ιρακινή επικράτεια. Μια στον Κουρδικό βορρά, μια στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μια στον σιϊτικό νότο και την τέταρτη στα δυτικά, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Η ανάπτυξη αυτών των βάσεων θα εξασφαλίσει τον έλεγχο του Ιράκ και θα επιτρέψει την σταδιακή απεμπλοκή των Η.Π.Α. απο τη Σαουδική Αραβία.
Με τα σημερινά δεδομένα, η αμερικανική στρατιωτικο-πολιτική επιρροή απλώνεται, απο την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, κατεβαίνει στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό κόλπο και ανεβαίνει απο τον Ινδικό Ωκεανό στη Κεντρική Ασία.
Το ερώτημα είναι: «υπάρχουν όρια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των Αμερικανών;».
Τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον, μεθυσμένα απο τις στρατιωτικές επιτυχίες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, πιέζουν για συνέχιση των επιδρομών, κατ’ αρχάς, σε Δαμασκό και Τεχεράνη.
Επόμενος στόχος, η δορυφοριοποίηση της Ρωσίας και η περικύκλωση της Κίνας.
Το Παράδοξο
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης Μπους, είναι να ανατρέψουν τα αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα, κατ’ αρχάς στην περιοχή της Μ. Ανατολής και του Περσικού Κόλπου και να εγκαταστήσουν στα κράτη αυτά φιλελεύθερα Δημοκρατικά καθεστώτα.
Ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ότι μια εκλεγμένη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν προστατεύει τρομοκράτες, δεν κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και δεν θα κηρύξει τον πόλεμο σε μια επίσης δημοκρατική χώρα.
Οι Αμερικανοί ασπάζονται το νόμο του Μάικλ Ντόιλ, ο οποίος συμπεραίνει ότι είναι αδύνατος ο πόλεμος ανάμεσα σε φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Από την άλλη πλευρά, ο Φουκουγιάμα υποστηρίζει ότι, η κατάληξη της ιστορίας είναι η οικουμενικοποίηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Εάν προσθέσουμε στην οικουμενικοποίηση της φιλελεύθερης Δημοκρατίας του Φουκουγιάμα, το αδύνατο του πολέμου ανάμεσα σε δημοκρατικές χώρες (νόμος Ντόιλ), τότε, θα έχουμε έναν πλανήτη με αιώνια ειρήνη. Αλλά αν η δημοκρατία θριαμβεύσει παντού και επικρατήσει η ειρήνη, θα φτάσουμε στο τελικό παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο, οι Η.Π.Α. γίνονται, ως πολιτική και στρατιωτική υπερδύναμη, άχρηστες στον κόσμο αφού θα είναι μια δημοκρατία ανάμεσα στις άλλες.
Αυτή η ενδεχόμενη αδρανοποίηση της Αμερικής συνιστά μια θεμελιώδη αγωνία της αμερικανικής Διοίκησης, και είναι ένα απο τα κλειδιά που επιτρέπουν να κατανοήσουμε την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.
Επομένως, ας είμαστε επιφυλακτικοί όταν ακούμε τους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλάνε για εξαγωγή της φιλελεύθερης δημοκρατίας στα Ισλαμικά κράτη.
Προφανώς υποκρίνονται…
Είναι στη φύση της υπερδύναμης να είναι επιθετική, αλαζονική, «δολοφονική», κατακτητική…