από το Άρδην τ. 30, Μάιος-Ιούνιος 2001
Το υπέροχο έργο Αγέλαστος Πέτρα, συνεχίζει να παίζεται επί μήνες στους κινηματογράφους, κυκλοφορεί το βιβλίο της Thea Halo για την γενοκτονία του Πόντου, που έγινε επίσης μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ, το θέμα της λατινοποίησης και της εκπτώχευσης της γλώσσας συναντάει μια αυξανόμενη αντίδραση και γεννάει αντιστάσεις σε όλη την έκταση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η απόπειρα βεβήλωσης του Σχοινιά-Μαραθώνα ξανάνοιξε για πρώτη φορά τη συζήτηση, γύρω από την ιστορική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά και τη σχέση της με την “ανάπτυξη” των εργολάβων.
Το παρόν τεύχος του Άρδην επικεντρώνεται στο θέμα της γλώσσας και στο νέο γλωσσικό ζήτημα που ανακύπτει με τη σύγκρουση, όχι πλέον της καθαρεύουσας με τη δημοτική, αλλά της ελληνικής γλώσσας με τις δυνάμεις που την απειλούν με εξάλειψη ως ζωντανή γλώσσα, καθώς και στην καταστροφή του Σχοινιά-Μαραθώνα,.
Επί πλέον διευρύνουμε το χώρο που αφιερώνουμε στις παρουσιάσεις βιβλίων και τις βιβλιοκριτικές, πράγμα που θα συνεχίσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα στα προσεχή τεύχη.
Στον τομέα του πολιτισμού, στον χώρο της ιδεολογίας γενικότερα, δίνονται σήμερα οι μεγάλες μάχες στη χώρα μας. Και μόνο όταν το έδαφος θα έχει αρκούντως αρδευτεί και θα έχει ωριμάσει η πολιτική συγκυρία, θα μπορούμε να ελπίσουμε και πάλι σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο πολιτικό και ιδεολογικό τοπίο. Και ήδη τις πρώτες συνέπεις της κοινωνικο-πολιτικής αλλαγής τις είδαμε με το ασφαλιστικό.
Πάντως, για να μη ξεχνιόμαστε, ο φάκελος Τουρκία που περιλαμβάνει το τεύχος του Άρδην θα μας φωτίσει ιδιαίτερα, σε ότι αφορά στην πολιτική των δυτικών, ακόμα και πάνω από τα σώματα των νεκρών απεργών πείνας. Για τον Γάλλο διανοούμενο Αλεξάντρ Αντλέρ οι Τούρκοι αγωνιστές είναι αιματοβαμμένοι τρομοκράτες, που προκαλούν, με την απεργία πείνας θανάτου… την τουρκική κυβέρνηση!