Αρχική » Βερέμης – Λιάκος 1-0

Βερέμης – Λιάκος 1-0

από Άρδην - Ρήξη

Για πολλές δεκαετίες μοιράστηκαν παρόμοιες αναθεωρητικές και εθνομηδενιστικές ιδέες, αλλά πια ο ένας, οσφραινόμενος την αλλαγή κλίματος, τα γυρίζει. Ο Θάνος Βερέμης δεν το είχε σε τίποτα να βγάλει το κοστούμι του «κατευναστικού» και να βάλει αυτό του «αποτρεπτικού». Σε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο liberal στις 17/9, μεταξύ άλλων εκτιμά ότι θα κάνουμε έναν υποτιθέμενο διάλογο με την Τουρκία, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σημείο επαφής εξαιτίας αυτών που ζητά η Τουρκία και μετά από έναν άγονο διάλογο θα οδηγηθούμε στο επόμενο επεισόδιο που θα διαλέξει ο Ερντογάν ή ο διάδοχός του. Κατά τον Βερέμη, η Τουρκία με τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνήσει να οδηγηθούμε στην Χάγη γιατί δεν θέλει να υπάρξει επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα. Στην ερώτηση ότι άρα οδηγούμαστε σε «θερμό επεισόδιο», ο καθηγητής εκτίμησε ότι ο Ερντογάν το δοκίμασε με τον Έβρο και με το Ορούτς Ρέις και βρήκε τοίχο, έτσι κατόρθωσε να βγει απέναντί του η Γαλλία, επομένως για ένα διάστημα θα αναλωθεί σε ανούσιο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Ερντογάν, συνέχισε, δίνει χρόνο στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, μιας και τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαπραγματεύεται η χώρα είναι απαραίτητα για να αγοράσουμε ειρήνη. Ο Βερέμης συμφωνεί ότι ο Ερντογάν έχει φτάσει στα όριά του, αλλά η λύση για την Ελλάδα απέναντι στον μόνιμο βραχνά της τουρκικής απειλής είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ελλάδα να κατέχει ισχυρή θέση σ’ αυτό λόγω της στρατιωτικής ισχύoς, που είναι σημαντική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και καταλήγει ότι το ΝΑΤΟ μάς τελείωσε.

Είμαι ψυχρός μελετητής, δεν παρασύρομαι σε μύθους»


Πραγματικά εντυπωσιακά όσα παραδέχεται και προβλέπει. Στον αντίποδα το άλλο τοτέμ του πανεπιστημιακού κατεστημένου, Αντώνης Λιάκος, μέσω φέισμπουκ την Πέμπτη 17/9 δήλωσε για τη φωτιά στον καταυλισμό στη Μόρια: «Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση». Προφανώς, αδιαφορώντας για τις καταστροφές και την τύχη των κατοίκων της Λέσβου. Με Έλληνες θα ασχολείται ο διεθνιστής και παλιός τροτσκιστής και εν συνεχεία Σημιτικός Αντώνης; Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωσή του ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας που στενοχώρησε τόσο τον καθηγητή που ανήρτησε στη συνέχεια στο φέισμπουκ βιβλίο για το πώς καταδίωκαν τις μάγισσες και τους αιρετικούς στον Μεσαίωνα· στη θυματοποίηση αριστεύει ο καθηγητής. Εξάλλου ο Μπίστης και ο Φίλης έσπευσαν να τον υπερασπιστούν χωρίς όρους.

Γ.Ξ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Α.Δ.Δ. 23 Σεπτεμβρίου 2020 - 11:50

Για τον Λιάκο ισχύει απολύτως το “μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι”, αλλά μαζί με τον ίδιο, απωλέσθηκε και η εθνική μας ιστοριογραφία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Xr 25 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:01

Ο Βερέμης είναι αμφιλεγόμενος. Δεν έχω ακόμα καταφέρει ν’ αποκτήσω άποψη γι αυτόν. Η επίτομη ιστορία του που εξέδωσε ο Σκάι, δεν ήταν τόσο κακή. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ήταν καλή. Πάντως, έχει πολλά θετικά στοιχεία στις γραφές του και δεν ξέρω αν η μετριότητα που τον χαρακτηρίζει είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του άποψης ή απλά είναι μέτριος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ