Αρχική » Η ταινία της εβδομάδας: Κατασκευάζοντας την πραγματικότητα!

Η ταινία της εβδομάδας: Κατασκευάζοντας την πραγματικότητα!

από Άρδην - Ρήξη

Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το Covid-19 και μελετώντας σε βάθος τους τρόπους και τις πηγές από όπου προέρχονται αλλά και όσους τις υιοθετούν “έπεσα” τυχαία πάνω στη νέα ταινία του Netflix που οι ίδιοι οι δημιουργοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αποκαλυπτικό τρόπο αναφέρουν τον οργουελιανό τρόπο που λειτουργούν οι πλατφόρμες αυτές. Η πληροφορία και το πραγματικό γεγονός πλέον κατασκευάζεται για λόγους καθαρά επιχειρηματικούς και χειριστικούς.

Το ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι εθιστικά και ανατριχιαστικά δεν είναι μια αποκάλυψη για όποιους χρησιμοποιούν το Facebook, Twitter, Instagram και παρόμοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, στο ντοκιμαντέρ του Jeff Orlowski: «Το κοινωνικό δίλημμα», οι συνειδητοί συντελεστές και δημιουργοί αυτών των ΜΚΔ, που εργάστηκαν στις αντίστοιχες εταιρείες, εξηγούν ότι η κακοήθεια των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό τους και όχι ένα σφάλμα.

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η χειραγώγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς για το κέρδος ή για χειρισμό κωδικοποιείται σε αυτές τις εταιρείες με μακιαβελική ακρίβεια: Οι άπειρες ειδοποιήσεις κύλισης και ώθησης κρατούν τους χρήστες συνεχώς αφοσιωμένους. Οι εξατομικευμένες προτάσεις χρησιμοποιούν δεδομένα όχι μόνο για να προβλέψουν, αλλά και για να επηρεάσουν τις ενέργειές μας, μετατρέποντας τους χρήστες σε εύκολο θύμα για διαφημιστές και προπαγανδιστές.

Το Netflix επανήλθε λοιπόν με μια νέα ταινία ντοκιμαντέρ, η οποία έχει τίτλο «The Social Dilemma» και είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για την εποχή μας, καθώς αναφέρεται στα social media με διαφορετικό τρόπο. Κάνουμε tweet, like και share – ποιες είναι όμως οι συνέπειες της αυξανόμενης εξάρτησής μας από τα social media; Καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες γίνονται ολοένα και περισσότερο η σανίδα σωτηρίας μας για να διατηρούμε επαφή με τους άλλους, βετεράνοι της Σίλικον Βάλεϊ αποκαλύπτουν πώς τα social media επαναπροσδιορίζουν τον πολιτισμό, ρίχνοντας φως σε ό,τι κρύβεται πίσω από τις οθόνες σας.

Σύντομα θα ολοκληρώσουμε μια στοιχειοθετημένη μελέτη πως όλη αυτή η κατασκευασμένη πραγματικότητα αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19.

Προς το παρόν απολαύστε την αποκαλυπτικότατη ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ

Α.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτρης Φ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 - 09:14

Κάτι δεν πάει καλά με το σύνδεσμο που βάλατε στο τέλος….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντώνης Σ. 26 Σεπτεμβρίου 2020 - 18:30

Για να λειτουργήσει ο σύνδεσμος πρέπει να έχετε εγκαταστήσει μια προέκταση popup blocker στον φυλλομετρητή σας. Αν δεν γνωρίζετε τη διαδικασία, τότε μπορείτε να βρείτε την ταινία στο Netflix

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ