Αρχική » Στα Σύνορα

Στα Σύνορα

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998

Άν τη Θράκη στην Κύπρο και στην Νοτιανατολική Ασία, από τους Βορειοππειρώτες έως τον απόδηµο ελληνισμό, το θέµα αυτού του τεύχους επικεντρώνεται στα σύνορα, στα σύνορα των Κόσμων -στην οικονομική κρίση της Ανατολικής Ἀσίας- και τα σύνορα του ελληνισμού. Ἐκεί, στα σύνορα πάντα, διαμορφώνεται το αύριο. Το αύριο τοῦ πλανήτη, το αύριο της Ελλάδας. Το κέντρο μοιάζει να πγεμονεύει, Και να συνθλίβει την περιφέρεια και όµως στις περιόδους της μετάβασης στις limes πηχούν τα τύμπανα της αλλαγής.

Το ανά χείρας τεύχος του “Άρδην”, επικεντρώνεται στην παρουσίαση της Θράκης, ως συµπύκνωσης του ελληνισμού, ως συνόρου του συνόρου, ως έκφρασης του συνόλου των αντιθέσεων και τῶν προβλημάτων της χώρας µας. Εκεί όπου εξωτερικά και εσωτερικά προβλήµατα γίνονται ένα,, εκεί σε ένα χώρο πολυπολιτισµικό, βαλκανικό, µεθοριακό, διαμορφώνεται και κρίνεται τὸ ἴδιο το αύριο όλων µας. Για το Καλύτερο Και το χειρότερο.

Οι Αντ. Διαλεκτάκης, Δ. Δούκας, ‘Ἡρ. Ἐμφιετζόγλου, Ευ. Ζεγκίνης, Μ. Καλφοπούλου, Κ. Καραΐσκος, Γ. Καραμπελιάς, Χ. Κόλλιας, Σ. Κόντε, Γ. Κουριαννίδις, Χ. Μανάνας, Μ. Μαχαιροπούλου, Θ. Μουσόπουλος, Μ. Μοράρος, Χ. Ναξάκης, Ν. Παναγούλια, Γ. Πανούσης, Γ. Παύλος, Κ. Ποϊραζίδης, Ἡ. Σωτηρόπουλος, Σ. Τοπαλίδου, Οµέρ Χαμδή, Μ. Χαραλαμπίδης, Τ. Χατζηαναστασίου, και το Ταμιείον Θράκης, το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων της Κομοτηνής και ο Όμιλος Φίλος Ν. Ῥάπτη, συµβάλλουν σε αυτό το µακροσκελές και όσο γίνεται σφαιρικότερο αφιέρωμα. Παρ’ όλα αυτά δεν περιελήφθησαν, λόγω καθυστέρσης αποστολής τοὺς κείµενα όπως του αντιπ. της Βουλής Π. Σγουρίδη͵ και τοῦ πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθπς, που θα παρουσιαστούν στο επόμενο τεύχος.

Ο Π. Δαφαζάνης γράφει για την τρέχουσα πολιτική πραγµατικότητα στη χώρα και ο Β. Φτωχόπουλος συνάγει τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές στην Κύπρο. Ο Γ. Γιουκάκης παρουσιάζει την αγωνίστρια Ελένη Φωκά της Κύπρου, ο Βασίλης Στοϊλόπουλος πραγματοποιεί µια κριτική αποτίµησπ της νέας πορείας της Greenpeace, και ο Δ. Ῥόκος αποκαλύπτει όλες τις αντιφάσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής, ειδικά για τα Πανεπιστήµια. Ο Βλάσης Ἁγτζίδης παρουσιάζει τον Ἀπόδημο Ἑλληνισμό και το ΣΑΕ και η Μαρία Βεϊνόγλου τους τουρκοκρητικούς. Ο Μανόλης Γλέζος παρουσιάζει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και ο Κώστας Δπμπτρόπουλος την διεκδίκηση της διπλής υπηκοότητας από τους Βορειοππειρώτες . Ο Γιώργος Καραμπελιάς προσπαθεί να αναλύσει τις µακροπρόθεσµες συνέπειες της ασιατικής οικονοµικής Κρίσης ενώ ο Χρήστος Χαλαζιάς περιγράφει τη θέση της γυναίκας στο σημερινό Ισλάµ. Τέλος ο Γ. Παπαγιαννόπουλος και άλλοι παρουσιάζουν τα νέα βιβλία και ο Μπ. Γρίβας γράφει για τον Charles Mingus.

Και επειδή τα δυσάρεστα νέα έρχονται τελευταία, από αυτό το τεύχος το Άρδην θα τιµάται 1.200 δραχμές, το µίνιµουμ της αύξησης δεδομένης της ποιοτικής βελτίωσης (τετραχρωµίες) και της ανόδου τῶν τιµών στα δύο χρόνια που πέρασαν από την κυκλοφορία του περιοδικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ