Αρχική » Αδιέξοδα και Οφθαλμάτες, Θεσσαλονίκη

Αδιέξοδα και Οφθαλμάτες, Θεσσαλονίκη

από admin

 Της Σύνταξης

Άρδην τ. 82

Χρόνια τώρα, η Θεσσαλονίκη ήταν αφημένη στο έλεος της υποβάθμισης και της εκποίησης. Οι ζωτικές δυνάμεις της κατεδαφίστηκαν από τον οδοστρωτήρα του εύκολου πλουτισμού και καθετί δημιουργικό σίγησε. Έτσι η πόλη κινούνταν σε μια παρασιτική εμπορική και καταναλωτική τροχιά, έχοντας εγκαταλείψει την παραγωγή, τη δημιουργία, τον πολιτισμό ή την πολιτική και μένοντας σε μια αφασική κατάσταση.

Μια πόλη χωρίς όραμα, που περιμένει άλλοτε τα ψίχουλα από την Αθήνα και άλλοτε τα πακέτα της Ε.Ε. για να υπάρξει. Μια πόλη χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς πράσινο, χωρίς συγκοινωνιακές μελέτες, χωρίς καμία προοπτική ανασύστασης του καθοριστικού ρόλου της στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο.

Για πολλά χρόνια, για δεκαετίες ολόκληρες, η Θεσσαλονίκη συμπιέζεται ανάμεσα σε δύο πόλους, έναν «πατριωτικό», αλλά μικροελλαδικό, γεμάτον μιζέρια και αδιέξοδα, αυτόν που συμβολίζουν ο αρχιεπίσκοπος Άνθιμος και ο περιφερειάρχης πλέον Ψωμιάδης, και έναν πόλο δήθεν εξωστρεφή και ανοικτό, στην πραγματικότητα δε άκρως εθνομηδενιστικό, και εξ ίσου επαρχιώτικο, τον οποίο εκπροσωπεί μια κοσμοπολίτικη ψευδοελίτ, τύπου Μπουτάρη, ένα κοινωνικό ψευδοκίνημα τύπου Τρεμόπουλου και μια ξενόδουλη διανόηση με επίκεντρο ορισμένους κύκλους του Αριστοτελείου.

Μιας πόλης που θα είναι υποχρεωμένη να επιλέγει ανάμεσα στον νεο-οθωμανό Μπουτάρη και στον ολίγιστο… Ψωμιάδη.

Και αυτό τη στιγμή που το κέντρο βάρους του ελληνισμού θα έπρεπε να μεταφερθεί από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Διότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί σήμερα την πόλη όπου κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας. Εδώ θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε το τελευταίο στοίχημα που διαθέτει ο ελληνισμός για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του στην παρούσα φάση της ιστορικής του διαδρομής. Είτε θα κατορθώσουμε να ανοιχτούμε προς τα Βαλκάνια και να διαμορφώσουμε έναν πόλο ικανό να αντιμετωπίσει την νεο-οθωμανική επιβουλή διαδραματίζοντας παράλληλα έναν ρόλο στην Ευρώπη, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, είτε θα υποταχθούμε αναπόφευκτα στον οθωμανισμό που επιστρέφει.

Μπρος σ’ αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Για αυτό και οργανώσαμε ήδη μια διημερίδα για τη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Οκτωβρίου, τις εισηγήσεις της αναπαράγουμε εδώ, ενώ έχει προστεθεί και ένα κείμενο γραμμένο μετά τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010.

Τα κείμενα αυτά αφορούν στην ιδεολογική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, την οικονομική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, τη θέση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια Γράφουν οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής, Κώστας Ζουράρις, συγγραφέας, Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος, Δημήτρης Γαρούφας, τ. πρ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρτος, αρχιτέκτων, συγγραφέας, Γιώργος Τοζίδης, οικονομολόγος Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, Θανάσης Τζιούμπας, οικονομολόγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ