«Ο αγώνας κατά της Αρμενίας είναι αγώνας της Τουρκίας κατά της Ρωσίας, του κύριου εχθρού του συριακού λαού.» Πόσα πληρώνονται, που πολέμησαν προηγουμένως, γιατί το κάνουν. Πολλοί δηλώνουν ότι ξεγελάστηκαν και παγιδεύτηκαν. Μεταξύ αυτών Τουρκομάνοι, αναφορές και για Πακιστανούς.
Του Λάμπρου Καούλλα από την Σημερινή
Οικονομικοί και πολιτικοί είναι οι λόγοι που ώθησαν Σύρους και Τουρκομάνους να πάνε να πολεμήσουν τους Αρμένιους στο Αρτσάχ, ευρισκόμενοι εκεί από την έναρξη των συγκρούσεων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ποσά και μεθόδους στρατολόγησης. Σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπατήθηκαν. Επίσης, ινδικές πηγές επικαλούμενες Αρμένιους αξιωματούχους κάνουν λόγο και για ενδεχόμενη παρουσία Πακιστανών στον Καύκασο. Οι δηλώσεις των μισθοφόρων που καταγράφει το «Al-Monitor» είναι ενδεικτικές της τρίτης εξελισσόμενης δοκιμασίας μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, μετά τη Συρία και τη Λιβύη.
Σύροι & Τουρκομάνοι: Μισθός και στρατολόγηση
Μιλώντας στον Sultan al-Kanj του «Al-Monitor» (07/10/2020) στο Ιντλίμπ, μισθοφόροι εξήγησαν πως άνηκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), πολέμησαν κατά της κυβέρνησης Assad και τώρα πολεμούν για ένα εισόδημα, αλλά και από γνήσια στήριξη προς την Τουρκία.
Μιλώντας με το ψευδώνυμο Khaled Saleh, ένας 25χρονος ο οποίος ισχυρίζεται πως κατάγεται από την επαρχία, βόρεια του Χαλεπίου, είπε: «Δουλεύω με το 1ο Σώμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Οι συνθήκες διαβίωσης στη βόρεια Συρία και η ανεργία με ανάγκασαν να πάω πριν στη Λιβύη και τώρα αποφάσισα να πάω στο Αζερμπαϊτζάν για $1500. Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν ότι θα πολεμήσω κάποιον άλλο πέραν του συριακού καθεστώτος, και το πολεμούσα δωρεάν. Αλλά έπρεπε να πολεμήσω στη Λιβύη ούτως ώστε να εξασφαλίσω το εισόδημα της οικογένειάς μου διότι είμαστε φτωχοί και δεν έχουμε τίποτα άλλο εκτός από τα όσα μας παρέχουν μερικοί ανθρωπιστικοί οργανισμοί στη βόρεια Συρία».
Ο Saleh πρόσθεσε ότι «εντασσόμενος στον αγώνα κατά της Αρμενίας μέσω Τουρκίας πετυχαίνω δύο στόχους: Ο πρώτος είναι να έχω ένα οικονομικό εισόδημα υπό το φως της φτώχειας στην οποία ζούμε και το δεύτερο είναι για να σταθώ δίπλα από την Τουρκία, η οποία στάθηκε δίπλα μας στον πόλεμο του συριακού καθεστώτος εναντίον μας.»
Ένας άλλος 35χρονος με το ψευδώνυμο Jasim Himmish, μιλώντας στο «Al-Monitor», δήλωσε πως είναι ηγέτης του FSA στην πόλη Bazaa του βορειοανατολικού Χαλεπίου και ανέφερε: «Πολέμησα κατά του συριακού καθεστώτος από την αρχή της επανάστασης και μετά πολέμησα κατά του Ισλαμικού Κράτους και τώρα πολεμούμε δίπλα στην Τουρκία στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν. Το χρωστούμε στην Τουρκία, η οποία υπερασπίζεται την επανάστασης του συριακού λαού κατά του συριακού καθεστώτος, η οποία άνοιξε τα σύνορά της στους Σύριους που έτρεχαν να φύγουν από τους βομβαρδισμούς τους καθεστώτος, ενώ άλλες αραβικές χώρες δεν το έκαναν. Η Τουρκία τώρα μας προστατεύει από την καταπίεση του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας και ο αγώνας κατά της Αρμενίας είναι στο τέλος της ημέρας ένας αγώνας της Τουρκίας κατά της Ρωσίας, του κύριου εχθρού του συριακού λαού.»
Ο 24χρονος με το ψευδώνυμο Bilal Hamdan, που ζει σε ένα καταυλισμό εκτοπισθέντων στην επαρχία βόρεια του Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, ανέφερε στο «Al-Monitor»: «Δεν πολέμησα ποτέ κατά τη διάρκεια της συριακής επανάστασης, παρά το ότι είμαι κατά του καθεστώτος. Ο ξάδελφός μου είναι στρατιώτης στην Μεραρχία Sultan Murad και μου είπε να τον συναντήσω στο Αφρίν ούτως ώστε να με εγγράψει για να ενωθώ και εγώ με την μάχη στο Αζερμπαϊτζάν. Έτσι έκανα και συναντήσαμε τον διοικητή που μας είπε πως ο μισθός κυμαίνεται μεταξύ $150 και $2000 και θα εργαζόμαστε μόνο ως φύλακες σε εγκαταστάσεις πετρελαίου. Ωστόσο, όταν φτάσαμε στην Τουρκία, μεταφερθήκαμε αεροπορικώς στο Αζερμπαϊτζάν, σε μια περιοχή όπου μπορούσα να ακούσω τον ήχο του βομβαρδισμού. Έγινε ξεκάθαρο μετά πως ήμασταν σε εμπόλεμη ζώνη αντί σε εγκατάσταση πετρελαίου. Συμφώνησα να πολεμήσω λόγω του ελκυστικού μισθού. Είμαι ο μοναδικός που κερδίζει ψωμί στην οικογένειά μου των οκτώ ατόμων, ο πατέρας μου έχει πεθάνει και δεν έχουμε κάποιον άλλο να μας στηρίξει».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ahmad Hassan, Σύρος δημοσιογράφος που διαμένει στην Τουρκία, ανέφερε στο «Al-Monitor»: «Ναι, μερικοί Σύροι πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες. Μερικοί ηγέτες κάποιων ομάδων τους παραπλάνησαν και ισχυρίστηκαν πως θα πήγαιναν εκεί μέσα από επίσημα συμβόλαια, αλλά δεν ήταν αυτή η αλήθεια. Στην πραγματικότητα είχαν πάει μέσα από τουρκικές εταιρείες ασφάλειας που έχουν εργολαβίες στο Αζερμπαϊτζάν με εταιρείες φυσικού αερίου, πετρελαίου και εξωτερικών συνεργατών. Οι λόγοι που έφυγαν αυτοί οι Σύροι είναι οικονομικοί και με στόχο να εργαστούν σε εταιρείας ασφάλειας. Όταν εγγράφηκαν δεν υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αρτσάχ.»
Ο Hassan πρόσθεσε πως «η συμμετοχή Σύρων μαχητών δεν επηρεάζει το συριακό, όπου οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ρωσία είναι βαρέως αναμεμειγμένες μέσα από στρατιωτικές δυνάμεις που τους επιτρέπουν να δρουν μονομερώς τη στιγμή που τα συριακά μέρη παραμένουν στο περιθώριο. Η Ρωσία υιοθετεί τα ίδια μέτρα μέσα από εταιρείες ασφάλειας. Το ζήτημα στο Αζερμπαϊτζάν δεν συνδέεται με αυτό στη Συρία. Κάθε περιοχή έχει την δική φύση, συμμαχίες και προσδοκίες.»
Ένας εκ των ηγετών του FSA, ο Λοχαγός Abdul Salam Abdul Razzaq, ο οποίος διαμένει στην επαρχία του Ιντλίμπ, είπε στο «Al-Monitor»: «Υπάρχει μια στρατηγική συμμαχία που επιβάλλεται από τη γεωγραφία, την ιστορία, τα συμφέροντα και τους κοινούς σκοπούς μεταξύ του συριακού και του τουρκικού λαού. Είναι γι’ αυτό που η τουρκική ηγεσία και οι στρατιωτικοί και πολιτικοί θεσμοί του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έχουν συμμαχήσει. Δεν καταλαβαίνει γιατί γίνεται φασαρία. Οι ομάδες του FSA θα πολεμήσουν δίπλα από τους Τούρκους αδελφούς μας παντού, διότι η Τουρκία πολεμά δίπλα μας στη Συρία. Όμως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόθεση για επίσημη συμμετοχή στις μάχες του Καυκάσου ή οποιαδήποτε άλλη μάχη, ακόμα και αν υπάρχουν Σύροι εκεί.»
Πρόσθεσε πως «όλα τα ζητήματα της περιοχής είναι πολιτικά και στρατιωτικά αλληλένδετα και η Ρωσία χάνει το μυαλό της με την ανάδυση δυνάμεων οι οποίοι θα την αποτρέψουν από το να διαπράξει περισσότερους σκοτωμούς στη Συρία. Αυτές οι δυνάμεις στέκονται δίπλα από καταπιεσμένους ανθρώπους, ακόμα και χώρες. Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον της συριακής επανάστασης να πάρει από τη Ρωσία τις περιοχές που έχει επιρροή και να τσακίσει τη δύναμή της παντού».
Κατηγορίες για χρήση Σύρων έκανε και η άλλη πλευρά. Όπως γράφει το «Al-Monitor», στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν, Anar Iwazov, δήλωσε πως μεταξύ των πτωμάτων στο μέτωπο του Καραμπάχ βρέθηκαν και Σύροι αρμενικής καταγωγής.
Καταγγελία για παρουσία Πακιστανών
Αίσθηση προκάλεσαν πριν λίγες μέρες αναφορές στα ινδικά ΜΜΕ για ενδεχόμενη παρουσία πολιτών του Πακιστάν στον Καύκασο, στο πλευρό των αζερικών στρατευμάτων και άλλων μισθοφορικών δυνάμεων.
Μιλώντας πριν λίγες μέρες ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Avet Adonts, μιλώντας από το Γιερεβάν στον δημοσιογράφο Siddhant Sibbal του «Zee News» (02/10/2020) ανέφερε πως «δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα» να υπάρχουν και Πακιστανοί μαχητές στο έδαφος, οι οποίοι έφθασαν μέσω Τουρκίας. Πρόσθεσε πως «δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς» μια τέτοια παρουσία, ενθυμούμενος την δεκαετία του 1990 που υπήρξε παρουσία Πακιστανών στον τότε πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ανέφερε πως ο σημερινός πόλεμος είναι καλά οργανωμένος μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας. Ανέφερε επίσης πως «πρακτικά, αυτό θα αποδειχθεί πολύ σύντομα», χωρίς να διευκρινίζει.
Σχετικά με τους ξένους μισθοφόρους από τη Συρία, ο Αρμένιος ΑΝΥΠΕΞ είπε πως οι αριθμοί που έχει στρατολογήσει η Τουρκία υπολογίζονται από 1000 μέχρι 5000.
Σε ανακοίνωσή του, που δημοσίευσε το πρακτορείο «Anadolu» (02/10/2020), το πακιστανικό ΥΠΕΞ διέψευσε τα ινδικά δημοσιεύματα και ανέφερε πως «το Πακιστάν στηρίζει την θέση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».