Αρχική » Η μεγάλη κι αδόκητη απώλεια του συναγωνιστή Δαμιανού Βασιλειάδη

Η μεγάλη κι αδόκητη απώλεια του συναγωνιστή Δαμιανού Βασιλειάδη

από Κίνημα Άρδην

Κίνημα Άρδην

Ένα ακόμα σύμβολο της μεγάλης δημοκρατικής και πατριωτικής παράδοσης του τόπου μας έφυγε στις 5 Νοεμβρίου. Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1937, όπου φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, παίρνοντας ενεργό μέρος στο ελληνικό και γερμανικό φοιτητικό κίνημα. Η δικτατορία τον βρήκε στο Μόναχο. Εκεί συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΚ, του οποίου και χρημάτισε Γενικός Γραμματέας Δυτικής Γερμανίας.
Υπήρξε υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης) επί ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ συμμετείχε πρωταγωνιστικά στη συγγραφή της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη. Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1977 και εν συνεχεία υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της πολιτικής κίνησης «Άμεση Δημοκρατία» με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Διετέλεσε επί δύο δεκαετίες πρόεδρος της «Ελληνοκουρδικής Ένωσης Φιλίας» και δεν έλειψε από καμία πατριωτική κινητοποίηση για πάνω από σαράντα χρόνια.
Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει δύο από τα βιβλία του: Στον Μύθο του Ανδρέα, περιγράφει και αναλύει το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ, ενώ την αντίληψη του για το μοντέλο κοινωνίας που οραματιζόταν παρουσιάζει στο βιβλίο του Δημοκρατικός Σοσιαλισμός. Τελευταία του παρακαταθήκη αποτελεί το βιβλίο του Ο Λάμπον α σο Καρς από τις εκδόσεις Στοχαστής, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του πατέρα του που επιμελήθηκε και αποτελεί μίαν αυθεντική μαρτυρία για την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία, στον Καύκασο, και στον Εύξεινο Πόντο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, ανάμεσά τους στο Άρδην και την Ρήξη.
Ο Δαμιανός Βασιλειάδης ήταν ένας ακούραστος και αγνός αγωνιστής, που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τη δραστηριότητά του. Αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και τη Γερμανία για τη στήριξη των αιτημάτων της.
Πρόσφατα πορευτήκαμε μαζί στις γειτονιές της Αθήνας ως συνυποψήφιοι στη δημοτική παράταξη «Αθήνα για την Ελλάδα». Βρεθήκαμε στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – ο ίδιος μάλιστα είχε συλληφθεί από την αλήστου μνήμης «δημοκρατική» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έξω από το Μέγαρο Μουσικής! – ενώ συναντιόμασταν στις εκδηλώσεις-συζητήσεις του Κινήματος ΑΡΔΗΝ στην Ξενοφώντος 4, όπου έδινε τακτικά το παρών.
Θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του Αγάπη Βασιλειάδη, στην οικογένειά του και σε όλους τους συντρόφους και φίλους του που τον αγαπούσαν από καρδιάς.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει
.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ