Αρχική » Η Βουλγαρία, οι ισλαμιστές και η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

Η Βουλγαρία, οι ισλαμιστές και η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

από Κωνσταντίνος Χολέβας

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Η εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία του κράτους των Σκοπίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Είναι χρήσιμο να βρούμε τρόπους απαγκίστρωσης από τη Συμφωνία συνολικά. Ειδικότερα, όμως, είναι ανάγκη να σταματήσουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη προς τα ευρωπαϊκά σχέδια των βορείων γειτόνων μας.

Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον λόγοι που επιβάλλουν στη χώρα μας την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης.

Πρώτον. Παρατηρούμε τη σκοπιανή αδιαλλαξία και τη συνέχιση της προπαγάνδας περί Μεγάλης Μακεδονίας, η οποία περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη. Τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων δεν έχουν απαλείψει τις αναφορές που μάς ενοχλούν. Η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 με επτά επιστήμονες και διπλωμάτες από κάθε πλευρά. Παρά ταύτα δεν βλέπουμε καλή διάθεση εκ μέρους των Σκοπίων. Μήπως πρέπει να λειτουργήσει ένα ελληνικό παρατηρητήριο που θα καταγράφει τις παραβιάσεις και τις κακοπροαίρετες ενέργειες των Σκοπιανών; Θυμίζω επίσης ότι διεκδικούν τους Έλληνες ιεραποστόλους του 9ου αιώνος Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και τους διαπραγματεύονται με τη Βουλγαρία. Ως πότε θα μένουμε σιωπηροί στην αλλοίωση της Ιστορίας μας;

Δεύτερον. Υπάρχει η έντονη αντίθεση της Βουλγαρίας, χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι Βούλγαροι έχουν στείλει υπόμνημα προς τις 26 χώρες – μέλη της Ε.Ε. τον Αύγουστο του 2020 και αναλύουν τις επιφυλάξεις τους για την ευρωπαϊκή πορεία του κράτους των Σκοπίων. Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας», την οποία θεωρεί παρακλάδι της Βουλγαρικής. Επίσης η κυβέρνηση της Σόφιας, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας». Δυστυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών, παραβλέποντας την ιστορική αλήθεια, αναγνωρίζει γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα με την επωνυμία «μακεδονικός- μακεδονική». Η Βουλγαρία καταγγέλλει τις εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο κατά τη δεκαετία του 1970. Ίσως διαφωνούμε σε άλλα ιστορικά θέματα με τη Βουλγαρία – η οποία αρνείται να επιστρέψει τους θησαυρούς της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου- αλλά στα συγκεκριμένα ζητήματα οι βουλγαρικές ανησυχίες και διαμαρτυρίες συγκλίνουν προς τις ελληνικές. Αν η Βουλγαρία υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντά της με Βέτο ή με κάποιο άλλο εμπόδιο, εμείς τι θα κάνουμε: Θα υποστηρίξουμε ένα τεχνητό έθνος, το οποίο κατασκεύασαν η Κομμουνιστική Διεθνής και ο Τίτο εις βάρος της ελληνικής ιστορίας;

Τρίτο πρόβλημα είναι η παρουσία ακραίων ισλαμικών ομάδων σε όλη την Ευρώπη με καταγωγή από την αλβανική κοινότητα των Σκοπίων. Ενώ οι Αλβανοί της κυρίως Αλβανίας απομακρύνθηκαν αρκετά από τη θρησκεία τους λόγω του αθεϊστικού καθεστώτος, οι ομοεθνείς τους στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία παρέμειναν θρησκεύοντες και τα τελευταία χρόνια παράγουν εστίες φονταμενταλιστών. Μάς το θυμίζει δυστυχώς η δολοφονική επίθεση στη Βιέννη με 4 νεκρούς και 17 τραυματίες. Όπως ανακοίνωσε η Αυστριακή Αστυνομία ο δράστης ήταν ισλαμιστής από την αλβανική μειονότητα των Σκοπίων. Θα βοηθήσει η Ελλάδα μία εστία αναταραχής, όπως είναι το κράτος των Σκοπίων, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αν υπήρχε μέχρι σήμερα τέτοια πρόθεση, πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ας προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας και την ασφάλεια της Ευρώπης!

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΚΤ 9 Νοεμβρίου 2020 - 13:58

Αρά πάμε σε στόχο διάλυση των Σκοπίων? Καθότι άνευ στρατιωτικής κατοχής και ελέγχου εκπαιδευτικού συστήματος δεν αλλάζεις ευκολά την ιδέα ενός πληθυσμού για την ταυτότητα του. Εκτός αυτού από την στιγμή που η Βουλγαρία εργάζεται για αυτό τον στόχο, γιατί είναι ανάγκη και η Ελλάδα επισημά να πάρει μέρος στην προώθηση της διάλυσης? Τι ακριβώς κερδίζει η Ελλάδα σαν κράτος από καταγγελία της Συμφωνίας και συμπόρευση σε βέτο με την Βουλγαρία? Ας κάνουν αυτοί την βρώμικη δουλειά για εμάς.

Αν το κρατίδιο μείνει εκτός της ΕΕ, είτε με θέση πλήρες μέλους, είτε με θέση μέλους ευρύτερου σχηματισμού, τότε πάει για διάλυση. Γίνεται κομμάτι μιας θρυμματισμένης περιοχής και πιθανόν η Ρωσία θα τραβήξει τα πράγματα προς διάλυση για να ακυρώσει την προβολή ισχύος ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή (βλέπε εργογραφία Άννας Οχανίαν) . Είναι αυτή η διάλυση υπέρ του Ελληνικού εθνικού συμφέροντος?

Αν δεν είναι, τότε παίρνοντας υπόψη την απλή αλήθεια ότι ουδείς αποποιείται την εθνική του ταυτότητα χωρίς κυριολεκτικά πιστόλι στο κρόταφο, τι ακριβώς προτείνει ο πατριωτικός χώρος για να τετραγωνίσει τον κύκλο (μια διάλυση, επιβολή ελληνικής οπτικής για την εθνική ταυτότητα του πληθυσμού στην περιοχή) και πως θα το επιβάλλει? Διότι κακή η συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν έχουμε δει κάτι σώφρον να προτείνεται που να είναι στις δυνατότητες της Ελλάδος να επιβάλλει (κάτι περί Κέντρο – βαλκανικής Ομοσπονδίας κτλ. μπορεί να επιβληθεί μόνο με τα όπλα).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασιλειος 9 Νοεμβρίου 2020 - 21:06

Απλα ακυρωνεις την προδοτικη συμφωνια των Πρεσπων, και δεν αποδεχεσαι να τους αποκαλεις “μακεδονες”. Υπαρχει αλλωστε και το δικαιωμα του ετεροπροσδιορισμου, εκτος απο τον αυτοπροσδιορισμο. Οπως κι εμας μας αποκαλουν Γραικους ή Ιωνες οι ξενοι και οχι Ελληνες, και εμεις τους Βουλγαρους των Σκοπιων, θα τους αποκαλουμε Σκοπιανους και το κρατιδιο τους Σκοπια. Απο εκει κι επειτα οι ιδιοι ας αυτοαποκαλουνται και Μαμελουκοι. Εμεις δεν χρειαζεται και δεν πρεπει να τους αποκαλουμε οπως αυτοι φαντασιωνονται. Διοτι αυτο πετυχε το κουρελοχαρτο των Πρεσπων.

Απο κι εκει κι επειτα ειτε διαλυθουν τα Σκοπια, ειτε οχι, δεν μας ενδιαφερει καθολου. Η ιστορικη αληθεια οτι η περιοχη τους ειναι η Δυτικη Βουλγαρια και πληθυσμιακα, και γλωσσικα. και ιστορικα, και γεωγραφικα. Ειναι επομενο οτι καποια στιγμη θα ενσωματωθουν με τους ομοεθνεις τους,

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΤ 9 Νοεμβρίου 2020 - 21:23

Τώρα χάθηκε η ευκαιρία (αν ήταν), υπήρξε συμφωνία συμβιβασμού φαίνεται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΤ 17 Νοεμβρίου 2020 - 11:36

Επιστρέφω για λογούς δεοντολογίας για να πω ότι το ανέλυσα λάθος, καθότι φαίνεται ότι οι Βουλγάροι παραμένουν στα κανονιά τους. Βεβαίως κάνεις δεν ξέρει τι μπορεί να γίνε τι στο τέλος, αλλά το δίκαιο είναι το λάθος να αναγνωρίζεται.

Περί του Ελληνικού θέματος. Είναι προφανές ότι μια συμφωνία που να επέτρεπε είσοδο στα Σκοπιά, με δικλείδες ασφάλειας για τα ελληνικά θέματα ήταν πιθανή. Απλά κάνεις στο πατριωτικό χώρο δεν την πρόσφερε καθότι στόχος τους ήταν η ολοκληρωτική λύση του θέματος υπερ. της Ελληνικής πλευράς επιθυμώντας να χρησιμοποιήσουν το βέτο όπως χρησιμοποίησαν τον οικονομικό αποκλεισμό στο παρελθόν.

Αν ο αποκλεισμός απέτυχε να δώσει ολοκληρωτική νίκη στην Ελλάδα, δεν έχω ιδέα γιατί νόμιζαν ότι το βέτο θα την έδινε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιωάννης Σταθοπουλος 10 Νοεμβρίου 2020 - 07:38

Δεν έχουμε το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό για να αναλάβει τέτοιες ευθύνες όπως είναι η επιβολή ενός ριζοσπαστικου μέτρου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ