Αρχική » Τουρκία: Ποιο το παρασκήνιο της παραίτησης του Αλμπαϊράκ

Τουρκία: Ποιο το παρασκήνιο της παραίτησης του Αλμπαϊράκ

από Αναδημοσιεύσεις

Από το capital.gr

Την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σχολιάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Όπως σχολιάζει, ο Αλμπαϊράκ ήταν συνεταίρος σε όλα τα λάθη που έκανε ο Ερντογάν στην οικονομική πολιτική, αλλά ήταν επίσης και αποδιοπομπαίος τράγος που λειτουργούσε ως «ασπίδα» στις αντιδράσεις.

Από τις 9 Νοεμβρίου, η τουρκική οικονομία λειτουργεί υπό ένα καθεστώς που το υπουργείο και ο υπουργός δήλωσαν πως δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Η εκλογή του Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ σημαίνει ότι η προστασία που προσέφερε ο Τραμπ σε βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως το αμερικανικό εμπάργκο έναντι της εξαγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα ή την περίπτωση της παραβίασης των κυρώσεων για το Ιράν από την τουρκική κρατική τράπεζα Χαλκμπάνκ, θα φύγει μετά από λίγο.

Πολιτικές φήμες επίσης αναφέρουν ότι ο Αλμπαϊράκ είχε συμφωνήσει με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Murat Uysal πριν από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής στις 22 Οκτωβρίου να αυξήσει το επιτόκιο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πιθανή ζημιά από μια άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, ο Ερντογάν φέρεται να παρενέβη την τελευταία στιγμή και η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική.

Στις 28 Οκτωβρίου ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η τουρκική λίρα δεν έχει καμία αξία και ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Κεντρική Τράπεζα, και απομακρύνθηκε από το πόστο του στις 6 Νοεμβρίου.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να δηλώσει ότι ο Agbal, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, δεν είναι κατάλληλος για τη θέση σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία, από τη στιγμή που είναι πρώην βουλευτής και υπουργός του ΑΚΡ.

Για τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο, αυτό που είχε σημασία ήταν πως ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο καλύτερος οικονομολόγος της ομάδας του.

Υπήρξαν επίσης φήμες ότι στελέχη του ΑΚΡ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για τις δηλώσεις του Αλμπαϊράκ ότι τα προβλήματα στην οικονομία ήταν “ψυχολογικά”.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε είναι ότι ο Ερντογάν στις 8 Νοεμβρίου καθυστέρησε δύο ώρες να πάει σε προγραμματισμένη ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε σε άσχετα με την επικαιρότητα γεγονότα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επίσης ανέφεραν ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να ερευνήσει τις φήμες ότι περίπου 30-40 βουλευτές του κόμματος του θα παραιτούνταν και θα μετακινούνταν στα κόμματα DEVA και Future Party -των οποίων επικεφαλής είναι ο Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου αντιστοίχως- εάν ο Αλμπαϊράκ παρέμενε στη θέση του.

Όταν ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε μέσω των σόσιαλ μήντια την παραίτησή του, η είδηση συγκέντρωση 600.000 λάικς σε λίγες ώρες. Η παραίτησή του θεωρήθηκε ως σημάδι ανακούφισης για εκείνους που δεν τους άρεσε ο Αλμπαϊράκ αλλά δεν μπορούσαν να το εκφράσουν. Αυτή τη φορά η πολιτική ζημιά ήταν στη γειτονιά του Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ