Αρχική » Η Νίκαια και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης

Η Νίκαια και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης

από Νίκος Ντάσιος

του Ν. Ντάσιου, από το Άρδην τ. 28, Δεκέμβριος 2000-Ιανουάριος 2001

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου λίγο πριν το άνοιγμα της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια 70 000 άτομα μαζεύτηκαν για να διαδηλώσουν στη Γαλλική πόλη. Η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων ήταν πίσω από τα πανό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων. Επιπλέον υπήρξαν οργανώσεις ανέργων, μεταναστών, οικολόγοι, ακτιβιστές, ομάδες κομμουνιστών και αναρχικών, οργανώσεις αυτόνομων, Κούρδοι, Τούρκοι ακτιβιστές, κολεκτίβες γυναικών, Βάσκοι και Κορσικανοί…..

Στην αρχή υπήρξε η σκέψη να γίνουν δύο ξεχωριστές πορείες: τα συνδικάτα από τη μια πλευρά και όσοι στρέφονταν ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση από την άλλη. Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία αν και τα αιτήματα τους ήταν διαφορετικά. Στην πράξη τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα υποστήριξαν την υιοθέτηση του “Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων”, ενώ το φόρουμ κατά της Παγκοσμιοποίησης απορρίπτει την “Χάρτα των θεμελιωδών Δικαιωμάτων”.

Ο Δήμαρχος της Νίκαιας, που ανήκει στο “Εθνικό Μέτωπο” (Φασιστικό κόμμα), έκανε έντονη κριτική στην πορεία που την χαρακτήρισε πολύ μικρή. Η πορεία ήταν ειρηνική και πολλοί από τους συνδικαλιστές γύρισαν πίσω στις χώρες τους μετά την διαδήλωση.

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2000, άτομα μαζεύτηκαν στο Γυμνάσιο του Levrit για να συμμετέχουν σε μια συνάντηση. Η Susan George στην ομιλία της διαπίστωσε την παρακμή των Διεθνών Οργανισμών και υποστήριξε ότι οι αλλαγές δεν πρόκειται να έρθουν από πάνω. Ο Francois Dufor μίλησε σαν εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Αγροτών. Εξήγησε για το λόγο της απουσίας του Jose Bove ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στο Παρίσι από τις δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στο Automobile-Club όπου γινόταν μια Διάσκεψη του Π.Ο.Ε. για την Αγροτική Πολιτική με την παρουσία του Προέδρου του Π.Ο.Ε. Mike Moore και κρατήθηκε για πολύ ώρα στο έδαφος.

Όπως και στην Πράγα, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες Ιταλοί και όπως τότε πήραν το τραίνο της “Έκφρασης της Παγκόσμιας Δράσης”. Οι Ιταλοί του “Ya Basta” μπλοκαρίστηκαν στα Γαλλικά Σύνορα, στην ιταλική πόλη Vintimille και στην προσπάθεια των α-κτιβιστών να εισέλθουν στο Γαλλικό Προξενείο ξέσπασαν συγκρούσεις με την Ιταλική αστυνομία, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Λόγω αυτών των εξελίξεων οτην πόλη Vintimille, μετά το τέλος της διαδήλωσης στη Νίκαια πάρα πολλοί διαδηλωτές κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Νίκαιας απαιτώντας το άνοιγμα των συνόρων στους Ιταλούς ακτιβιστές.

Τα Γαλλικά ΜΑΤ επιτέθηκαν και έβγαλαν έξω από το σταθμό τους διαδηλωτές. Πολλές αψιμαχίες έπα κολούθησαν στο κέντρο της πόλης της Νίκαιας. Επιπλέον πολλοί Ισπανοί και Γάλλοι διαδηλωτές πήγαν στα σύνορα για να υποστηρίξουν τους Ιταλούς.

Το πρωί στις 7 Δεκέμβρη εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Ακρόπολη (το χώρο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής) για να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Ήταν στο σύνολο τους 5000 έως 6000 διαδηλωτές έναντι εκατοντάδων αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας που είχαν έρθει από όλη τη Γαλλία.

Η άφιξη των Ηγετών των χωρών προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις. Σε αντίθεση με το ήπιο κλίμα της προηγούμενης μέρας οι συγκρούσεις έγιναν βίαιες. Η κυκλοφορία σταμάτησε ενώ οι διαδηλωτές στράφηκαν ενάντια στα οδοφράγματα που φτιάχτηκαν για να προστατευτεί η Σύνοδος Κορυφής. Πάνω από το χώρο ήταν συγκεντρωμένο ένα σύννεφο από δακρυγόνα, γεγονός που προκάλεσε φτέρνισμα και στον Σιράκ

Σε όλο το χώρο υπήρχαν φωτιές, σπασμένες τράπεζες ενώ έγιναν και συλλήψεις. Εκτός από αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν και δυνάμεις του στρατού, ειδικές δυνάμεις για επεμβάσεις από τη θάλασσα καθώς και αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούσαν από τον αέρα και είχαν εντολή άμεσης παρέμβασης αν οι διαδηλωτές έμπαιναν στην ζώνη ασφαλείας. Τέλος, υπήρχαν ειδικά εξοπλισμένοι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που κατεδίω-καν μικρές ομάδες διαδηλωτών ή και μεμονωμένους πολίτες.

Μετά τα γεγονότα του πρωινού πολλοί διαδηλωτές επέστρεψαν στην αίθουσα Levrit όπου γινόταν το Συνέδριο κάτω από την πίεση των αστυνομικών που τους κυνηγούσαν ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό με υψηλή πίεσ-ακόμη και μέσα στην αίθουσα του Γυμνασίου!

Παράλληλα πολλές Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συναντήθηκαν σε ένα συνέδριο με τον τίτλο: “Τα σταυροδρόμια της Κοινωνίας των Πολιτών” για να βρουν πιθανότητες κοινής πορείας προς ένα αληθινό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που δεν θα είναι απλά μια διακήρυξη αρχών. Η συνάντηση αυτή υιοθέτησε μια πρόταση που αναφέρεται στην Κοινωνία των Πολιτών της Ευρώπης.

Το απόγευμα υπήρξαν νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας για να εμποδιστεί ένα πάρτι Νεό-Ναζί που οργανώθηκε από το Εθνχο Μέτωπο του Le Pen με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Εγινε επίσης μια πορεία των Ευρωπα -ων Φεντεραλιστών. Πιο συγκεκριμένα, οι Φεντεραλιστές έκαναν μια καθιστική Διαμαρτυρία η οποία διαλύθηκε βίαια με την επέμβαση της αστυνομίας, ένα τέταρτο μετά την αποδοχή από τους Ευρωπαίους Ηγέτες της Χάρτας των θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ραδιοφώνων επίσημα έγιναν 60 συλλήψεις. Υπήρξαν τραυματισμοί τόσο διαδηλωτών όσο και αστυνομικών

Παράλληλα πολλές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της Παγκοσμιοποίησης έγιναν στην Ιρλανδία και την Ιταλία.

Τέλος, υπήρξε μια συγκέντρωση διαδηλωτών στα σύνορα του Monaco που διαμαρτυρήθηκαν για τον φορολογικό παράδεισο αυτής της χώρας.

Νίκος Ντάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

make money online 17 Ιανουαρίου 2021 - 09:43

Thanks for finally talking about >Η Νίκαια και το κίνημα κατά
της παγκοσμιοποίησης – Άρδην – Ρήξη
<Loved it!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ