Αρχική » Ποιός ηγήθηκε της επίθεσης στο Καπιτώλιο;

Ποιός ηγήθηκε της επίθεσης στο Καπιτώλιο;

από Αναδημοσιεύσεις

Του Rory Carroll,  7-1-2021 (amp.theguardian.com)

Ένας νεοναζί συνωμοσιολόγος με το όνομα Baked Alaska. Ένα δεξιό τρολλ πρώην γνωστός ως Ali Akbar. Ένας ηθοποιός μερικής απασχόλησης με γούνινο καπέλο με κέρατα, που είναι γνωστός ως QAnon Shaman.

Αυτοί είναι μερικοί από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που υποκίνησαν και καθοδήγησαν την επίθεση στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Τα ψευδώνυμά τους και το εκλεκτικό υπόβαθρό τους, καθώς και οι χαοτικές σκηνές υποδηλώνουν ένα ανοργάνωτο όχλο, αλλά αυτή ήταν μια ανταρσία που είχε προαναγγελθεί.

Οι ίδιοι ακροδεξιοί ακτιβιστές και οι ομάδες που παρέλαυναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαμαρτυρόμενες και τρολλάροντας εκ μέρους του προέδρου πήγαν στην Ουάσινγκτoν για να παίξουν ένα γνώριμο έργο –μόνο που αυτή τη φορά το έργο παίχτηκε στη μεγαλύτερη σκηνή.

Οι σημαίες και τα εμβλήματα έδειχναν ποιοι ήταν: οι Proud Boys, οι Oath Keepers, οι Three Percenters, το Qanon, κάποτε σκιώδεις ομάδες που τώρα συγκεντρώνονται υπό το φως της ημέρας. Η επίθεσή τους στη δημοκρατία έγινε ως δημόσιο θέαμα στον κόσμο που έβλεπε τρομοκρατημένος.

Άλλοι κράδαιναν λάβαρα με πιο πρόσφατα ονόματα όπως το Stop the Steal, ένας όρος-ομπρέλα για όσους πιστεύουν ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές και ότι ο Μπάιντεν είναι ένας σφετεριστής.

«Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά», διακήρυσσε μία σημαία. «Ελευθερία ή θάνατος: Μην πατάς πάνω μου» έλεγε άλλη, μαζί με το σύμβολο της συνομοσπονδίας. «Trump 2020: Fuck your feelings» έλεγε το πιο ευπώλητο μπλουζάκι. Μερικά μηνύματα ήταν περιεκτικότερα: “Fuck Biden.”

Η μάζωξη των εξτρεμιστών στο κέντρο της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν κάθε άλλο παρά κρυφή. Ο Τραμπ, άλλωστε, τους κάλεσε. «Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτoν στις 5 Ιανουαρίου» έγραψε στο Twitter στις 19 Δεκεμβρίου. «Να είστε εκεί, να είστε ατίθασοι».

Στις 1 Ιανουαρίου έγραψε: «Η μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτoν θα λάβει χώρα στις 11 π.μ. στις 6 Ιανουαρίου. Λεπτομέρειες για την τοποθεσία, στη συνέχεια. StopTheSteal!»

Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν, νέοι και γέροι, ταξιδεύοντας από όλες τις ΗΠΑ για να σχηματίσουν ένα ποτάμι ανθρώπων στο κέντρο της Ουάσινγκτoν. Πολλοί ήταν κανονικοί άνθρωποι που πιστεύουν αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική απάτη. Άλλοι ήταν περσόνες από δεξιά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Περίπου 2 με 2,5 χιλιάδες ήταν μέλη των Proud Boys, σύμφωνα με τον Enrique Tarrio, έναν ηγέτη της βίαιης ομάδας που επανειλημμένα έχει συγκρουστεί με αριστερούς ακτιβιστές. Ο Tarrio συνελήφθη την Δευτέρα, δύο μέρες πριν από τις ταραχές, για το κάψιμο ενός πανό των Black Lives Matter στη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του Τραμπ τον προηγούμενο μήνα στην Ουάσινγκτoν.

Ενώ το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να ανακηρύξει τον Μπάιντεν ως νικητή την Τετάρτη, ο Τραμπ παρότρυνε τους ταραγμένους υποστηρικτές του να βαδίσουν από το Λευκό Οίκο ώς το Καπιτώλιο για «να σώσουν τη δημοκρατία μας».

Πηγαίνετε «ειρηνικά και πατριωτικά», είπε στο πλήθος. Και τότε έλαβε χώρα το πανδαιμόνιο.

Μια μειονότητα από το πλήθος, πιθανόν αρκετές εκατοντάδες, πέρασε ξυστά από μια ανεπαρκή αστυνομική παρουσία και έκανε έφοδο στις μαρμάρινες αίθουσες του Κογκρέσου. Οι γερουσιαστές και οι υπάλληλοι το έσκασαν ενόσω οι εισβολείς περιφέρονταν και λεηλατούσαν το εσώτατο ιερό της δημοκρατίας.

Γιατί η ασφάλεια ήταν τόσο αδύναμη και απροετοίμαστη δεν είναι ξεκάθαρο –ένα ασυνήθιστο σφάλμα– αλλά δεν υπάρχει πολύ μυστήριο όσον αφορά τους εισβολείς του Τραμπ. Από την εκλογή του το 2016, οι λευκοί ρατσιστές και άλλοι ακτιβιστές πρωταγωνίστησαν σε διαμαρτυρίες που κατέληγαν σε ταραχές, ιδίως στο Μίτσιγκαν, και διαφήμιζαν τη δράση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάστηκαν και εντάθηκαν σε περιοχές όπως η Οκλαχόμα, η Γεωργία, η Αριζόνα, η Νεβάδα και η πολιτεία της Ουάσινγκτoν.

Μερικές ομάδες σχεδίαζαν την συγκέντρωση στην Ουάσινγκτoν στο Φέισμπουκ. Άλλες χρησιμοποίησαν πιο ανεξάρτητες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Perler και το Gab, δημοφιλή στη Δεξιά. Ένα ρητό του στοχαστή Thomas Sowell που χρησιμοποιήθηκε προμήνυε τι θα ερχόταν. «Αν δεν είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις δύναμη για να υπερασπιστείς τον πολιτισμό, τότε ετοιμάσου να αποδεχτείς τη βαρβαρότητα». Άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ορκίζονταν να καταλάβουν το Καπιτώλιο και αναρτούσαν εικόνες με τα όπλα που σκόπευαν να πάρουν μαζί τους.

Πριν και μετά το πανδαιμόνιο, το Gab και το Parler αναφέρθηκε ότι μοιράζονταν συμβουλές για τις διαδρομές προκειμένου να αποφύγει κάποιος την αστυνομία, και για τα καλύτερα εργαλεία για να παραβιάσει κάποιος ανοικτές πόρτες.

Μερικοί χρήστες ανάρτησαν εικόνες με όπλα που κουβαλιόντουσαν στο Καπιτώλιο. Ο όχλος κυνήγησε έναν μαύρο αστυνομικό αξιωματούχο που βρέθηκε μόνος του, έως τις σκάλες. Άλλοι αρκέστηκαν να αυτοφωτογραφηθούν καθώς περιφέρονταν στους διαδρόμους και τα γραφεία.

Ο Anthime “Tim” Gionet, ένας ελευθεριακός που έγινε νεοναζί συνωμοσιολόγος, γνωστότερος ως Baked Alaska, αναμετέδιδε απευθείας την αναταραχή και κατέλαβε το γραφείο της προέδρου του Κογκρέσου, Nancy Pelosi.

Ο Jake Angeli, ηθοποιός και καλλιτέχνης από την Αριζόνα, με το παρατσούκλι QAnon Shaman, προσέφερε ένα σουρεαλιστικό θέαμα με ένα καπέλο με κέρατα, ένα βαμμένο πρόσωπο και ένα γυμνό στήθος με τατουάζ.

Ένα σύνηθες θέαμα στις διαμαρτυρίες, έλαβε το παρατσούκλι του από το QAnon, μια αβάσιμη διαδικτυακή θεωρία συνωμοσίας που θέριευε στα άκρα της ακροδεξιάς για χρόνια και άνθισε κατά την πανδημία του κορωνοϊού και την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μια γυναίκα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ονομαζόταν Ashli Babbitt, 35 ετών, μια βετεράνος της αεροπορίας που υποστήριζε τον Τραμπ, και η οποία ταξίδεψε από το Σαν Ντιέγκο. Άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν από «επείγοντα ιατρικά συμβάντα» κατά την πολιορκία.

Ο Ali Alexander υποκινούσε το πλήθος έξω, ένα δεξιό τρολλ, πρώην γνωστό ως Ali Akbar, ο οποίος είναι σημαίνων στο κίνημα Stop the Steal. Τραγουδούσε «Νίκη ή Θάνατος».

Τον περασμένο Μάιο, η Αμερική εξεπλάγη όταν ένοπλοι διαμαρτυρόμενοι κατά του απαγορευτικού προσπάθησαν να εισέλθουν στο νομοθετικό σώμα του Καπιτωλίου της πολιτείας του Μίτσιγκαν. «Αυτοί είναι πολύ καλοί άνθρωποι» είπε ο Τραμπ.

Η εισβολή σε μια αίθουσα συνεδριάσεων φάνηκε ως μια σοκαριστική παραβίαση των πολιτικών κανόνων, κάτι ανεπανάληπτα φρικτό. Αλλά ήταν απλώς μια προθέρμανση.

Μετάφραση: Γ.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ottaviano 16 Ιανουαρίου 2021 - 10:10

Πηγαινετε Ειρηνικα και πατριωτικα τους ειπε πριν την πορεια τους ειπε ο Τραμπ πριν την πορεια. Αυτο ας το εχουμε υποψιν μας πριν τον καταδικασουμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ