από το Άρδην τ. 35, Απρίλιος 2002
Στοκχόλμη Σουηδία 16 Απριλίου
1.328 Εβραίοι από 28 κράτη έχουν υπογράψει ένα μανιφέστο στο οποίο ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν περιγράφεται ως ο χειρότερος εχθρός του Ισραήλ, και στο οποίο καταδικάζεται η πολιτική του ενάντια στους Παλαιστινίους ενώ καλείται σε άνευ όρων τερματισμό της Κατοχής.
0 αριθμός των υπογραφόντων αυξάνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα. Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Νόαμ Τσόμσκυ, ο Γάλλος φιλόσοφος Μικαέλ Λεβύ, η Αμερικανίδα ποιήτρια Σύνθια Ροθ, η Σόνια Νταγιάν καθηγήτρια σε γαλλικό Πανεπιστήμιο, ο μουσικός Τζώρ-τζ Ρήντελ κ.ά.
Με τον τίτλο Εβραϊκό Μανιφέστο, το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στην Dagens Nyheter, τη μεγαλύτερη σουηδική εφημερίδα, στις 5 Απριλίου. 34 Εβραίοι της Σουηδίας και 3 των Η-ΠΑ υπέγραψαν αρχικά. Από τότε το μανιφέστο έχει κυκλοφορήσει από τον ένα στον άλλο, από στόμα σε στόμα, από το τηλέφωνο, από τα ηλεκτρονικά μηνύματα.
Η ανταπόκριση στο Μανιφέστο έχει εκπλήξει τους οργανωτές και υπερκάλυψε τις προσδοκίες τους. Απλοί Εβραίοι από όλο το φάσμα συμπεριφορών, ηλικιών και παρελθόντος έχουν εκφράσει την οργή τους για τις πράξεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Πολλοί έχουν γράψει εύγλωττα για την ιστορία των διώξεων που έχουν υποστεί οι Εβραίοι και για τις ηθικές αξίες τις οποίες τους δίδαξε η θρησκεία και ο πολιτισμός τους.
ο Σαρόν είναι ο χειρότερος εχθρός του Ισραήλ
Πολλοί από εμάς, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία και υπέγραψαν αυτό το μανιφέστο έχασαν μέλη της οικογένειας τους κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή χάθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην Ανατολική Ευρώπη. Συχνά είχαν σκάψει τους ίδιους τους τούς τάφους πριν τους ρίξουν μέσα σε αυτούς. Αλλοι από εμάς είναι επιζώντες των ναζιστικών διώξεων.
Απορρίπτουμε διαρρήδην την αξίωση του Σαρόν να μιλά εξ ονόματος του παγκόσμιου εβραϊσμού. Και ασφαλώς δεν μιλά εξ ονόματος μας.
Η κήρυξη πολέμου του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων θα μπορούσε πολύ εύκολα να κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση μεγάλης κλίμακας. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, και είναι ελάχιστες οι αμφιβολίες μας για το ότι ο Σαρόν είναι πανέτοιμος να τα χρησιμοποιήσει. Κατά την άποψή μας. αυτός και η πολιτική του έχουν φέρει τη Μέση Ανατολή στο σημείο όπου η καταστροφή θα μπορούσε να κτυπήσει κάθε στιγμή. 0 Σαρόν είναι η πιο μεγάλη απειλή για τον λαό του Ισραήλ και τους Εβραίους όλου του κόσμου.
Η πρόταση των Σαουδαράβων, η οποία υιοθετήθηκε από την σύνοδο των αραβικών κρατών, έδινε στον Σαρόν την ιστορική ευκαιρία να κάνει ειρήνη. Η μόνη του ανταπόκριση ήταν η ανηλεής βία.
Ο Σαρόν είναι ανίκανος να κλείσει συμφωνίες ή να σφυρηλατήσει συμβιβασμούς. Μια ειρηνική λύση είναι αδύνατη εφόσον παραμένει στην εξουσία. Στη διάρκεια της καριέρας του δεν έκανε τίποτα άλλο από το να καταφεύγει στα σκληρότερα δυνατά στρατιωτικά μέτρα. Τα ισραηλινά ειρηνιστικά και αντιστασιακά κινήματα αξίζουν κάθε υποστήριξη που μπορούμε να τους παράσχουμε.
Το 1952, ο Σαρόν διοικούσε την αποτρόπαιη ομάδα ειδικών επιχειρήσεων Μονάδα 101, η οποία πραγματοποιούσε επιδρομές ενάντια στους Παλαιστινίους και τους Άραβες πίσω από τις γραμμές ανακωχής. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών ήταν υπεύθυνος για δύο επιθέσεις σε παλαιστινιακά χωριά, οι οποίες άφησαν πίσω τους 100 πολίτες νεκρούς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μοσέ Σαρέτ καταδίκασε τις θηριωδίες.
Το 1982, ο υπουργός Άμυνας Αριέλ Σαρόν πραγματοποίησε την “Επιχείρηση Ειρήνη στην Γαλιλαία” δηλαδή την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο. Αυτή τη φορά ο φόρος ήταν 20.000 νεκροί και περισσότεροι από 100.000 άστεγοι. Αλλά περισσότεροι από το 80% των θυμάτων ήταν πολίτες, και το λιγότερο 6.000 παιδιά έμειναν ορφανά.
Μια Διεθνής Επιτροπή Έρευνας η οποία ιδρύθηκε από τον βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης Σον ΜακΜπράιντ έβγαλε πόρισμα ότι οι Ισραηλινοί είχαν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο του Λιβάνου. Μια ισραηλινή κυβερνητική επιτροπή της οποίας ηγείτο ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Γιτζάκ Καχάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σαρόν δεν είχε κάνει αρκετά για να σταματήσει τη σφαγή των 800 αμάχων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε καταφέρει να τορπιλίσει τις συμφωνίες, οι οποίες πήραν αρκετά χρόνια υπομονετικού συμβιβασμού για να επιτευχθούν.
Ο Σαρόν θεωρεί το Ισραήλ υπεράνω των συνθηκών της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου. Αυτό τον τοποθετεί στην ομάδα των σκληρότερων και πιο καταφρονητέων δικτατόρων. Με τις διαταγές του Σαρόν, ασθενοφόρα και νοσοκομεία εγκλωβίζονται σε ενέδρες, οι γιατροί πυροβολούνται και οι έγκυες γυναίκες αφήνονται να πεθάνουν ή γεννούν στα ισραηλινά σημεία ελέγχου.
Η εναλλακτική μας πρόταση απέναντι στον Σαρόν είναι η εβραϊκή παράδοση του ανθρωπισμού και της πίστης στο μέλλον. Όταν, κάποτε, ο μεγάλος ραβίνος Χιλλέλ, προκλήθηκε από έναν ξένο να συνοψίσει την ιουδαϊκή θρησκεία, και ενώ ήλπιζε σε μια άθροιση, ο ραβίνος απλά απήντησε: “Αυτό που βρίσκεις μισητό για τον εαυτό σου μην το κάνεις σε άλλους. Αυτός είναι ολόκληρος ο νόμος. Τα υπόλοιπα είναι απλώς σχολιασμοί.”
Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση του Ισραήλ από τις κατεχόμενες περιοχές, την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο, τέλος να διακηρύξει την προθυμία του να διαπραγματευτεί για την ειρήνη στη βάση όλων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.