του Σ. Ιωάννου, από το Άρδην τ. 37, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2002
Των Βρυξελών τα Λαχανάκια
Εκεί που νομίζαμε ότι ξεμπερδέψαμε από τη …μελαγχολική «Ομάδα του Όσλο» και τις ανεγκέφαλες συνταγματικές επινοήσεις της, μας προέκυψε η …επιφανής «Ομάδα των Βρυξελών» με τα επαναπροσεγγιστικά γαλακτοκομικά, και όχι μόνο, δώσε και ξανάδωσε.
Λίγη μυθολογία όμως δεν βλάπτει ακόμη και τους επιφανείς. Ο Μινώταυρος δεν χόρταινε όσους ωραίους Αθηναίους νέους και να καταβρόχθιζε. Το ίδιο και ο σύγχρονος τουρκικός επεκτατισμός. Άρπαγας και πολυπράγμων χαμαιλέων. Ανάλογα με τις περιστάσεις, αλαζών πορθητής, ειρηνόφιλος, επαίτης ασθενής, πάντοτε με προτεταμένες τις χείρες, είτε με σπάθη είτε με πινάκιο ζητιανιάς, παίρνει.!]
Εκεί λοιπόν που μας χρειαζόταν ένας σύγχρονος Θησέας για να πάρει το κεφάλι του τέρατος εδώ και τώρα, παρουσιάστηκαν οι.. .λόρδοι των Βρυξελών να μας σερβίρουν την αρπαγή και τη νομή των κατεχομένων κτηνοτροφικών παραγωγικών μονάδων από τους τουρκοκύπριους αλλά και τους εποίκους, σαν αθώα και εύπεπτα …λαχανάκια Βρυξελών!
Των Βρυξελών το Έλεος
Αυτός ο άνθρωπος δεν πιάνεται με τίποτα! Διαθέτει την πλέον τετράγωνη πολιτική σκέψη στον τόπο. Άπαξ και αρχίζει να επιχειρηματολογεί για ο,τιδήποτε, είστε χαμένοι από χέρι. Εδώ χάλασε ο κόσμος με την πρόταση από τα …λαχανάκια Βρυξελών για την ελεύθερη εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων από τα κατεχόμενα. Επεσε προβληματισμός κατά πόσο η εφαρμογή της καταργεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι είναι παράνομη η εκμετάλλευση των κατεχόμενων περιουσιών από τους σφετεριστές τους. Συζήτηση κατά πόσο οδηγούμαστε στην αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους. [ ]
Των Βρυξελών το Κεκτημένο
Αμ’ ο άλλος; Που μας θέλει να είμαστε και σοβαροί. Αυτός που ακόμα δεν αντιλήφθηκε ότι στην Κύπρο έγινε εισβολή, έγινε εθνικό ξεκαθάρισμα και ότι υπάρχει απλώς κατάπαυση του πυρός με τον εισβολέα; Αυτός που νομίζει ότι οι σχέσεις της Δημοκρατίας με τα κατεχόμενα είναι παρόμοια με εκείνη του Λουξεμβούργου με το Βέλγιο;
Αυτός, ο κ. Βασιλείου που ήτανε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βγήκε και μας είπε ότι, αν εμποδίσουμε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών από τα κατεχόμενα, παραβιάζουμε το σχετικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και …«αντίο Ευρώπη»!
Αν είναι αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα πρέπει να υιοθετήσουμε, να μας λείπει!
Της Εταιρίας Λίμιτεδ!
Πρώτα ήταν τα χαμόγελα, οι θερμές χειραψίες, τα «ο φίλος μου Ιγλάφκος», τα δείπνα, οι ζιβανίες και τα εκμέκ κατέί’φ που μας χάλασαν το στομάχι. Μετά, το δίποδο των κατεχομένων μάς άρχισε ένα άνευ προηγουμένου δούλεμα με προτάσεις για το νέο «συνεταιρισμό», όχι για τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Δημοκρατίας που να διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, αλλά προτάσεις που θυμίζουν καταστατικό υπό σύστασιν εταιρείας που εξ υπαρχής προορίζεται να καταποντιστεί αύτανδρη, σαν αυτές καλέ τις ληστρικές του ΧΑΚ. Η νέα Δημοκρατία, λεει ο ληστής, θα εκπροσωπείται στο εξωτερικό με …Αμελές συμβούλιο που θα απαρτίζεται από τους δύο προέδρους (βάζει και τον εαυτό του μέσα) και πέντε μέλη από κάθε «ισότιμη ιερατική οντότητα». Ούτε ομάδα φούρπου δεν μπορεί να …κλωτσήσει έτσι! [ ]
Της Επικείμενης Αναδίπλωσης
Όσο κοντεύει η ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. μεθοδεύεται από τους άσπονδους φίλους μας τους Εγγλέζους, τον Δούρειο Ίππο των Αμερικάνων στην Ε.Ε., η σύγκλιση της εξεύρεσης λύσης με την ένταξη. Ένα καταθλιπτικό σενάριο θέλει τη «φίλη» και σύμμαχο -εναντίον ποιου;-Τουρκία να απειλεί με τον ευρωπαϊστή Τζεμ για θερμό επεισόδιο.
Ο πρωθυπουργός Σημίτης, πριν τη συνάντηση των Αθηνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη, άρχισε να καλλιεργεί το κλίμα της αναδίπλωσης. Μας λεει ότι, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμες να πάρουν …γενναίες αποφάσεις. Τότε, εντεταλμένοι αρθρογράφοι άρχισαν να μας προετοιμάζουν για αναβολή της ένταξης για δυο χρόνια, μέχρι να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες η δημοκρατική Τουρκία με την Ε.Ε.;
Τώρα, μετά τη συνάντηση των Αθηνών, «σκληρύναμε» τη στάση μας και αρχίσαμε να ομνύουμε όλοι ενωμένοι: «ή ένταξη ή θάνατος»! Σαν βρυκολάκιασμα των S300 και των Ιμί-ων (και ελπίζω χωρίς λιποθυμίες αυτή τη φορά) μου φαίνεται να μοιάζει το όλο σκηνικό.
Των Κυπριακών Ξεπουλημάτων
Δίκαια, σι πρόσφυγες και μη, διαμαρτυρούμαστε έντονα γιατί ο Τούρκος εισβολέας και καταπατητής βρήκε πρόθυμους κλεπταποδόχους. Βρετανούς, φυσικά, για να εμπορευθεί, μετά τις αρχαιότητες και την πολιτιστική μας κληρονομιά, και τα ίδια μας τα σπίτια στα κατεχόμενα.
Οι Εγγλέζοι, συνεπείς και αυτοί με την ιστορία τους, αρπάζουν. [ ] Στον 21ο αιώνα λέγονται επενδυτές και η ιερά νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας θεωρεί «ιδιωτική πράξη» την κλεπταποδοχή εκτός Αγγλίας. Πριν την εισβολή το 1974, εικοσιπέντε μόνο Εγγλέζοι ήσαν ιδιοκτήτες γης στην Κερύνεια. Τώρα είναι διακόσοι.
Οι αριθμοί όμως είναι πιο αμείλικτοι για μας εδώ, στις ελεύθερες περιοχές. Για μας που, λανθασμένα, ονομαζόμαστε «ιδιοκτήτες γης». Που η νομοθεσία μας έπρεπε να μας ονομάζει «ιδιοκτήτες ΠΑΤΡΙΔΑΣ». Για να ξέρουμε τι ξεπουλούμε όταν πουλούμε γη στους ξένους. Δέκα χιλιάδες Εγγλέζοι έχουν αγοράοει σπίτια, στις ελεύθερες περιοχές μετά το ’74. Σε ορισμένα χωριά που είχαν ερημωθεί είναι και οι μόνοι κάτοικοι.
Λέτε αύριο να ζητήσουν και αυτοί ένα κομματάκι από την πίπα της κυριαρχίας, όπως κάνει δειλά-δειλά μερίδα από τους συμπολίτες μας τους Μαρωνίτες, που άρχισε να μιλά για «ειδικό καθεστώς αυτονομίας»; Εξ άλλου, μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε. όλοι Ευρωπαίοι πολίτες θα είμαστε. Τι σημασία έχει, όπως έλεγε και ο πρώην πρόεδρος Βασιλείου, αφού και εμείς θα μπορούμε να αγοράσουμε σπίτι στο Λονδίνο;
Το ζήτημα είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να αγοράσουμε όλο το Λονδίνο, ενώ εκείνοι, λίγο -λίγο, μπορούν όλη την Κύπρο, κατεχόμενη και ελεύθερη.
Του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε.
Μπαίνει φουριόζος ο Πλανητάρχης Μπους στο γραφείο του Γ.Γ. το. Ο.Η.Ε., ξαπλώνει στην πολυθρόνα, βάζει τα πόδια πάνω στο τραπεζάκι kc. φωνάζει: «Κκόφι, Ανάν». Και ο Γ.Γ. απαντά: «Γες Σερ! Με ζάχαρη και γαλα ή σκέτο;».
* Τα παραπάνω κείμενα του Κύπριοι Στέλιου Κ. Ιωάννου, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Κερυνιωτικη Ηχώ.
Ο κ. Στέλιος Κ. Ιωάννου υπήρξε ιδρυτικό και δρασ~: μέλος της Ανεξάρτητης Εκτροπής Πολιτών Ενοντιο στη Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχε owtomct -κό ρόλο στην Κίνηση Κερν-νειο Επιστροφή κατά τελευταίες βουλευτακ εχλο-γές στην Κύπρο.