Αρχική » Δημοκρατία και ολυμπιακά έργα

Δημοκρατία και ολυμπιακά έργα

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 45, Ιανουάριος 2004

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ τις Ολυμπιάδας, που όσο πλησιάζουμε στο γεγονός είναι όλο και πιο κυρίαρχες, έχουν αναλυθεί και εξηγηθεί από πολλές πλευρές με διαφορετικά επιχειρήματα ήδη από το 1997 – την χρονιά που αναλάβαμε τους αγώνες.

Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη που μέχρι σήμερα ξεπέρασε ακόμα και την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση αφορά στις συνέπειες που θα έχει στην -ούτως ή άλλως λειψή- δημοκρατία μας η λογική της «ασφάλειας» κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η επίθεση στην Πόλη ήταν το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα σχέδια για τη μείζονα συμβολή των μυστικών υπηρεσιών CIA, MIT, MOSSAD, στις υπηρεσίες ασφαλείας των αγώνων, που διακινούνταν στο προσκήνιο με non-paper ανάμεσα στην επιτροπή διοργάνωσης και το Υπουργείο Εξωτερικών, διακινούνται ανοιχτά, με βαρυσήμαντες δηλώσεις από τους αρμοδίους. Εντύπωση προκαλεί και η εκτροπή των εξελίξεων: Η απλή συμβολή μεταλλάχθηκε σε καθοδήγηση και ουσιαστικό έλεγχο. Η επιβλητική παρουσία του NATO θα αντικαταστήσει τις μυστικές υπηρεσίες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Κόσμου του Επενδυτή (Σάββατο 22/11/2003), δεν πρόκειται να αποτελέσει στόχο τρομοκρατών μιας και όλο το παγκόσμιο «αντιτρομοκρατικό» επιτελείο (!) θα αναλάβει τη φύλαξη της χώρας από τρομοκρατικές επιθέσεις. Τα σχέδια των Παγκόσμιων Κατασταλτικών Μηχανισμών προκαλούν έκπληξη και αηδία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ιθύνοντες σχεδιάζουν την ανέγερση διπλού τείχους ασφαλείας, ύψους τριών μέτρων, από τσιμέντο και μέταλλο, γύρω από το Ολυμπιακό Χωριό, προκειμένου να αποφευχθούν τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Όπως αναφέρουν τα Νέα, μεταξύ των δύο τειχών που θα προστατεύουν το χώρο όπου θα διαμένουν 17.500 αθλητές όλων των χωρών κατά τη διάρκεια των Αγώνων, θα υπάρχει κενός χώρος 3-4 μέτρων, ο οποίος θα ελέγχεται με κάμερες. Τείχος ασφαλείας θα υπάρξει σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η φύλαξη των χώρων αυτών θα ξεκινήσει πολύ πριν από τους Αγώνες του 2004. «Θα υπάρξει Προ-ολυμπιακή ασφάλεια, το εύρος και το βάθος της οποίας θα γίνει αντιληπτό το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε στην εφημερίδα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος. Αίφνης, η Ελλάδα, μια χώρα 10 εκατομμυρίων, στα σύνορα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, σε μια περίοδο όπου η αυταρχική, παγκόσμια αυτοκρατορία της πρώτης έχει οδηγήσει στην εμφάνιση μιας πρωτοφανούς πόλωσης ανάμεσα στους δυο κόσμους, μεταβάλλεται σ’ ένα «πεδίο βολής φτηνό, όπου ασκούνται ξένοι φαντάροι».

Οδεύουμε σε μια θανάσιμη διελκυστίνδα: απ’ τη μια ενδέχεται να μεταβληθούμε σε θέατρο μιας αντιπαράθεσης που ξεπερνά τα μεγέθη και τις δυνατότητες μας, γεγονός που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το σύνολο της χώρας, και απ’ την άλλη υποθηκεύουμε τα απομεινάρια της ελληνικής δημοκρατίας στο όνομα της ασφάλειας των αγώνων. Αργά, αλλά μεθοδικά, προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Σε λίγο η χώρα θα μας είναι αγνώριστη. Όχημα αυτής της απεχθούς αλλαγής, ένα αθλητικό πανηγύρι 10 ημερών που μεταβάλλεται μεθοδικά σ’ έναν αυτοκρατορικό θρίαμβο. Άβε Καίσαρ, οι υπήκοοι του Ελληνιστάν σε χαιρετούν!

Γ.Ρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ