Αρχική » Τα αθλητικά της Ρήξης – “Οι Έλληνες” της Έξετερ

Τα αθλητικά της Ρήξης – “Οι Έλληνες” της Έξετερ

από Άρδην - Ρήξη

Από την Ρήξη φ. 165

Στη νοτιοδυτική Αγγλία και ειδικότερα στην κομητεία του Ντέβον, ο τόπος «φωνάζει» ιστορία. Κέλτες, Ρωμαίοι, Νορμανδοί, Αγγλοσάξονες, Ουαλοί. Λαοί και Έθνη που άφησαν το στίγμα τους στην καταπράσινη γη της Βρετανίας. Όμως στην «πρωτεύουσα» της κομητείας, το Έξετερ, υπάρχει κάτι ελληνικό. Είναι οι «The Grecians», η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης η Exeter City. Το 1726, σε μια γιορτή στην οδό Σάουθερνχέι της πόλης έγινε αναπαράσταση της πολιορκίας της Τροίας. Οι κάτοικοι που ζούσαν μέσα από τα τείχη του Έξετερ πήραν τον ρόλο των Τρώων, ενώ οι κάτοικοι που ζούσαν έξω από τα τείχη της αγγλικής πόλης, πήραν των ρόλο των Αρχαίων Ελλήνων. Οι «Έλληνες» ήταν οι κάτοικοι της συνοικίας του Σίντγουελ.

/ Ο Will Barrett, διδάκτωρ ιστορίας γεννημένος στο Έξετερ, ασχολήθηκε πολύ για την ανάδειξη της ιστορίας του συλλόγου. Ο Barret υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν μέσα από τα τείχη του Έξετερ ήταν γνωστοί ως «Ρωμαίοι», όχι μόνο επειδή κατοικούσαν σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή του αρχικού ρωμαϊκού οικισμού εκεί, αλλά επειδή θεωρούνταν η «ελίτ» της πόλης, η ανώτερη τάξη. Αυτή μπορεί να ήταν και η αντίληψη των ανθρώπων που ζούσαν στο Σεντ Σίντγουελ, οι οποίοι τότε θα είδαν τον ρόλο των «Ελλήνων» ως τον πιο αντιπροσωπευτικό. Συνέδεσαν, δηλαδή, τον εαυτό τους με τους πολυμήχανους Αρχαίους Έλληνες ήρωες των ομηρικών επών, που ξεγέλασαν και νίκησαν τους Τρώες, αυτοί που, επαναπαυόμενοι, θεωρούσαν τους εαυτούς τους ασφαλείς μέσα από τα τείχη της πόλης.

/ Στην αυγή του 19ου αιώνα στο Έξετερ, όπως σ’ όλη τη Βρετανία, το ποδόσφαιρο άλλαξε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος έφερε ένα νέο γήπεδο στην πόλη. Ο χώρος βρέθηκε δίπλα από την άκρη των τειχών και κάπως έτσι «βαπτίστηκε» και η νέα έδρα της ομάδας του Σίντγουελ. «The Grecian Gate», μια ονομασία που διασώθηκε έως και σήμερα, όπου μια από τις εξέδρες του St. James’ Park, της σημερινής έδρας της Exeter City.

/ Αναπόφευκτα, η ομάδα που αγωνίστηκε εκεί καλούνταν «The Grecians», παρ’ ότι κανονικά ονομαζόταν St Sidwell’s Old Boys. Αρχικά, το 1901, η ομάδα είχε το όνομα Sidwell United. Τρια χρόνια αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα Exeter City Football Club. Πάντα όμως με παρατσούκλι  «The Grecians».

/ Τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι της Exeter City (που αγωνίζεται στην League 2, την τρίτη επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας) προσπαθούν να τονώσουν το ελληνικό στοιχείο στο St. James’ Park, έχοντας κατά καιρούς ως μασκότ αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, όπως ο «Alex The Greek», ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες στις εξέδρες ή υιοθετώντας ως δεύτερο, ανεπίσημο έμβλημα μια αρχαία ελληνική περικεφαλαία. Θυμίζουμε ότι στο έμβλημα της ομάδας συνοδεύουν την ασπίδα δύο Πήγασοι, χαρακτηριστικά σύμβολα της ελληνικής μυθολογίας.

Μικίων ο Βοιωτός

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ