Αρχική » Μάριο Ντράγκι: Δικτάτορας ο Ερντογάν

Μάριο Ντράγκι: Δικτάτορας ο Ερντογάν

από Άρδην - Ρήξη

Της Σύνταξης

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι κατά του Ερντογάν, αλλά και ότι θα πρέπει Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα να συνεργαστούν περισσότερο στην Μεσόγειο έχου πολύ μεγάλη αξία. Όσον αφορά τη πολύ σκληρή δήλωση περί δικτάτορα Ερντογάν, είναι πρώτη φορά που ένας δυτικός ηγέτης προβαίνει σε τόσο σκληρή αλλά και αληθή δήλωση. Μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν, στις τελευταίες εκλογές, εκλέχτηκε μετά από ευρεία νοθεία, μην ξεχνάμε επίσης την εθνοκάθαρση που συντελείται στην Ανατολική Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον γύψο που έχει βάλει την τουρκική κοινωνία από το 2016 και μετά.

Πράγματι, σε ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξη Τύπου, ο Μ. Ντράγκι, σχολιάζοντας την προσβλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, απάντησε: “Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας”.

Οι προσεγμένες λέξεις που χρησιμοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνουν ακόμα πιο ισχυρό το καρφί κατά του Ερντογάν.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα λέγοντας:

“Μιλήσαμε (με τον κ. Μητσοτάκη) για τη δυνατότητα συνεργασίας. Η Ιταλία μπορεί να μάθει πολλά: Παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, ανακοίνωσε ήδη ότι θα υποδεχθεί τους Αμερικανούς τουρίστες με ψηφιακό διαβατήριο. Πρέπει να το κάνουμε και εμείς και θα έπρεπε να το κάνουμε αμέσως, διότι η θερινή σεζόν είναι αύριο. Κοιτάζοντας τι κάνουν οι άλλοι, μαθαίνεις πολλά. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας, είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, έχουν κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή φαίνεται και στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής, όπου, σε αυτά και άλλα θέματα, υιοθετούμε κοινές θέσεις. Αυτό συμβαίνει και χωρίς την ανάγκη να τις έχουμε προετοιμάσει, χωρίς προκαταρκτικές επαφές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην Λιβύη, για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας για να έχουμε μια σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο. Αναζητούμε πάντα τέτοιου είδους ευκαιρίες συνάντησης”. 

Ο Μάριο Ντράγκι είναι μια από τις πιο ισχυρές φωνές του ευρωπαϊκού κατεστημένου, η οκταετής θητεία του στην ΕΚΤ (2011-2019), δηλαδή σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, το αποδεικνύει. Παράλληλα, ο Ντράγκι εκφράζει το ιταλικό τραπεζικό – βιομηχανικό κατεστημένο (διοικητής της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2006-2011), που είναι συνδεδεμένο με το παγκόσμιο κεφάλαιο (διευθύνων σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς το διάστημα 2002-2005, αλλά και εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας το διάστημα 1984-1990).

Οι χθεσινές του δηλώσεις του, λοιπόν μπορούν να ερμηνευτούν και ως μήνυμα του ευρωπαϊκού οικονομικού κατεστημένου, αλλά και του αμερικανικού, μια και ο Ντράγκι συνδέεται και με αυτό, προς το αντίστοιχο κατεστημένο της Τουρκίας ότι, με τον Ερντογάν στην πολιτική εξουσία, δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η συνεργασία τους. Γενικώς η Δύση, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν, σφίγγει τον κλοιό γύρω από το καθεστώς Ερντογάν.

Με πληροφορίες από το capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ανδρεας 10 Απριλίου 2021 - 23:49

Επιτέλους και ένας Ευρωπαίος ηγέτης φώναξε δυνατά την αλήθεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ