Ή αλλιώς, «ουδείς μωρότερος των ιατρών, αν δεν υπήρχαν οι διδάσκαλοι»
Του Ιωάννη Σαΐνη
Πάντα με προβλημάτιζε η παραπάνω ρήση του λαού. Όντας γιος δασκάλου, που αρχικά ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ιατρική, μεταπήδησα στην Παιδαγωγική Ακαδημία για να καταλήξω στη Βιολογία, τη θεωρούσα ιδιαίτερα προσβλητική.
Η αλήθεια είναι πως, μεγαλώνοντας σε λαϊκή γειτονιά της Θεσσαλονίκης και μάλιστα την περίοδο αναβίωσης του ρεμπέτικου, όσο προσβλητική και αν τη θεωρούσα, δεν τολμούσα να αμφισβητήσω τη σοφία του «απλού» λαού. Ακούγοντας τη ρήση αυτή κάθε τόσο, αρχικά δεν πρόσεξα τη λόγια προέλευσή της, γιατί προφανώς, ο λαός δεν θα έλεγε ποτέ «ουδείς» ούτε, πολύ περισσότερο, «μωρότερος». Όποια όμως και αν ήταν η προέλευσή της, λόγια ή λαϊκή, δεν είχε βέβαια σημασία. Από τη στιγμή που ο λαός την αγκάλιασε, αυτό σήμαινε πως την αποδεχόταν ως αληθή. Και, ως γνωστόν, το αληθές είναι πάντα το λαϊκόν.
Για να είμαι ειλικρινής, στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα την υποψία πως με αυτήν τη ρήση ο λαός, ίσως, λέω ίσως, εξέφραζε μία απέχθεια απέναντι σε προβεβλημένα «στελέχη» της κοινωνίας. Έτσι, από ζήλια. Και επειδή από τη ρήση έλειπαν ο παπάς και ο ενωμοτάρχης, θεώρησα πιθανόν πως θα μπορούσε να είναι μοναρχοφασιστικής εμπνεύσεως. Αλλά, εάν ήτο μοναρχοφασιστικής εμπνεύσεως, τότε γιατί την επαναλάμβαναν τόσο συχνά και στη γειτονιά μου, που κατά τεκμήριο ήταν μία από τις επαναστατικότερες και λαϊκότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης;
Τα χρόνια πέρασαν. Μεγαλώνοντας έμαθα πως η ρήση είναι αρχαία και έτσι μου λύθηκε η απορία γι’ αυτά τα «ουδείς» και «μωρότερος», καθώς επίσης και γιατί από αυτήν έλειπε ο παπάς και ο ενωμοτάρχης. Όμως το ερώτημα, γιατί ο λαός, από την αρχαιότητα ακόμη, εκφραζόταν τόσο απαξιωτικά απέναντι στην πρωτοπορία της ίδιας της κοινωνικής του υπόστασης, εξακολουθούσε να με βασανίζει.
Και, ω του θαύματος! Μας προέκυψε η πανδημία και μέσα στον κακό χαμό φωτίσθηκε ο νους και μου αποκαλύφθηκε το αληθές της αρχαίας ρήσης, αλλά και τα πραγματικά κίνητρα του λαού που τη διέσωσε διαχρονικά.
• Προβεβλημένος γιατρός, διευθυντής κλινικής και μέγα στέλεχος ούλτρα αριστερής πολιτικής παράταξης, δίνοντας τα «φώτα» του, μέσω αλλεπάλληλων τιτιβισμάτων, μόλις προχθές μας ενημέρωσε πως τα self tests του κορωνοϊού είναι «μούφα», δηλαδή δεν είναι self tests, αλλά rapid tests, σαν αυτά που έχει από το 2020 στην κλινική του! Και προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω. Μας πληροφόρησε επίσης πως οι οδηγίες πάνω σε αυτά τα τεστ αναγράφουν ότι πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Και ως γνήσιος λαϊκός τύπος έκλεισε το τιτίβισμά του με το γνωστό εις τους λαϊκούς κύκλους: «Μεγάλη πετυχεσιά βρε παιδιά!» Το πετυχεσιά είναι αρκούντως λαϊκότροπο, ώστε να γίνει πιστευτός από τον λαό. Προσέξτε, το λαϊκότροπο βρίσκεται στο δεύτερο συνθετικό της πετυ-χεσιάς (Το λέω για εσάς που έχετε αστική καταγωγή και πιθανόν σας ξένισε η σύνθετη αυτή λέξη).
• Φαρμακοποιός, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας ως μαγαζάτορας (φαρμακείου βεβαίως βεβαίως) σε κεντρική περιοχή μεγάλης πόλης, μας βεβαιώνει επίσης πως το self test δεν είναι παρά rapid test, που δολίως το υπουργείο το μετονόμασε, κατά το δοκούν, με σκοπό να μεταθέσει τη διάγνωση από τους ειδικούς στον λαό. Καραμπινάτη απόδειξη της νεοφιλελεύθερης λογικής της μετάθεσης ευθυνών από το κράτος στον ανεύθυνο πολίτη δηλαδή. Παραβλέπω το γεγονός πως ο ίδιος πουλάει self test εγκυμοσύνης εδώ και 20 χρόνια, για την οικονομία της συζήτησης.
• Δάσκαλος ή καθηγητής αδιάφορο, μας πληροφορεί πως ο διαμοιρασμός των self test από τα φαρμακεία θα δημιουργήσει τεράστιο συνωστισμό και προτείνει τα τεστ να παρέχονται μόνο σε δομές υγείας. Παραβλέπω το γεγονός πως τα φαρμακεία σε μία πόλη είναι 100 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και οι δομές υγείας 1 ή 2 ανά πόλη.
• Δάσκαλος ή καθηγητής αδιάφορο, φανατικός πολέμιος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαπρύσιος κήρυκας της διά ζώσης εκπαίδευσης, με μπανεράκι στο προφίλ «no cameras in classrooms», διαφωνεί τώρα με το άνοιγμα των σχολείων, προτάσσοντας την ανησυχία του για τα απόβλητα των self tests! Ανησυχεί για τα συστατικά (διαλύματα ή πλαστικά) των test; Αν ανησυχεί γι αυτά, τότε μάλλον δε γνωρίζει τίποτα για τη μέθοδο ανίχνευσης των τεστ. Και είναι και καθηγητής φυσικών επιστημών. Αν ανησυχεί για τα απόβλητα των θετικών τεστ, απορώ πως δεν προβληματίσθηκε μέχρι στιγμής και για τα απόβλητα των ήδη πασχόντων, ρινόμακτρα και χαρτιά υγείας (για τους πιο λαϊκούς τύπους: μυξομάντηλα και κ@λόχαρτα). Αυτά πώς απορρίπτονται; Αλήθεια, πολλαπλασιάζεται ο ιός στο περιβάλλον; Αλήθεια, μετά το τεστ, ο ιός εξακολουθεί να είναι ενεργός; Γιατί δεν μας κάλεσε σε πορείες και συγκεντρώσεις, ώστε το κράτος ν’ αναλάβει την αγορά κλιβάνων αποστείρωσης για τα μυξομάντηλα και τα κ@λόχαρτα (για τους αστούς αναγνώστες ρινόμακτρα και χαρτιά υγείας) των ασθενών;
• Δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα υγείας, μας «αποκαλύπτει» πως το self test μάς προέκυψε έτσι, κατά τη …μετάφραση. Στα αγγλικά, λέει, δεν αναφέρεται ως self test, αλλά ως rapid test που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό. «Ξεχνάει» βέβαια να μας πει πως, αρχικά είχαμε rapid test ανίχνευσης του κορωνοϊού με δειγματοληψία από τον ρινοφάρυγγα, κατόπιν αδειοδοτήθηκαν rapid test με δειγματοληψία από τη μύτη (rapid test nasal), που όμως δεν απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό για τη δειγματοληψία και τα οποία τελικά, μόλις πριν δύο μήνες, πήραν αδειοδότηση και για προσωπική χρήση (rapid test nasal-self test).
• Υπεύθυνη επιτροπής υγείας μεγάλου αντιπολιτευόμενου κόμματος, φανατικού υπερασπιστή της Λαϊκής Υγείας, που πριν από λίγες μέρες ισχυριζόταν, μετ’ επιτάσεως, πως μόνο μία εταιρεία φτιάχνει τέτοια self tests, μαζεύει όλες τις παραπάνω «εύλογες» αιτιάσεις του διαδικτύου και συντάσσει, επερώτηση «κόλαφο», μαζί με καμιά 25αριά άλλους ομοϊδεάτες της!
Αν αντί να σερφάρει στο FB για ν’ αλιεύσει κάθε είδους αντίθεση στη χρήση των self tests, έκανε μία πιο σοβαρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τις επιστημονικές της γνώσεις (τι όχι;), ίσως κατάφερνε να μάθει και κάτι παραπάνω.
Θα μάθαινε πως η επιστήμη, σε χρόνο ρεκόρ, για έναν άγνωστο ιό πριν ένα χρόνο, έφτασε να φτιάχνει τεστ για χρήση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (self test), όπως χρόνια τώρα, γενεές γενεών γυναικών, έχοντας υποψία πως μπορεί να εγκυμονούν, κάνουν ένα self test εγκυμοσύνης.
Και κάπως έτσι επιβεβαιώνουμε τη ρήση «Ουδείς μωρότερος των Ιατρών αν δεν υπήρχαν οι Διδάσκαλοι». Γιατί ο λαός μάς μέτρησε, μάς αξιολόγησε και μάς κατέταξε. Γιατί, όποτε μας χρειάστηκε, στις δύσκολες στιγμές του, αποδειχθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων.
g