Αρχική » Οι Χριστιανοδημοκράτες μπορεί να διασωθούν, η πολιτική της Μέρκελ όμως;

Οι Χριστιανοδημοκράτες μπορεί να διασωθούν, η πολιτική της Μέρκελ όμως;

από Άρδην - Ρήξη

Σκληρή αναμένεται η προεκλογική κόντρα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων για την πρώτη θέση στις εκλογές και την επόμενη σύνθεση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν μέχρι σήμερα ντέρμπι, με τα δυο κόμματα να εναλλάσσονται στην πρώτη και την δεύτερη θέση.

Ό,τι όμως και να συμβεί βάσει των συσχετισμών που διαμορφώνονται, οι Χριστιανοδημοκράτες απ’ ό,τι τα φαινόμενα δείχνουν θα αναγκαστούν να συγκυβερνήσουν με τους Πράσινους. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές έρχονται πρώτοι (25,1%), το ποσοστό τους, ωστόσο επιτρέπει συγκρότηση πλειοψηφίας μόνον υπό την συνεργασία των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών ή των Φιλελεύθερων. Ενώ και οι Πράσινοι, βάσει του ποσοστού που φαίνεται αν συγκεντρώνουν σήμερα (24,4%) μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνο υπό την ‘ερμαφρόδιτη’ σύμπραξη Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων και Φιλελευθέρων.

Παζλ για δυνατούς λύτες, λοιπόν, οι εξελίξεις που κυοφορούνται και θα εκφραστούν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2021. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, το κόμμα της Μέρκελ, με αυτήν πλέον να έχει αποχωρήσει από το τιμόνι του, θα κληθεί προς συγκρότηση πλειοψηφίας να διαπραγματευτεί στοιχεία της ατζέντας του τα οποία μέχρι τώρα ήσαν πάγια στην πολιτική της Γερμανίας: Οι στενές γερμανοτουρκικές σχέσεις, η επιμονή στα ‘σόιμπλενομικς’ –ο ευρωρηγκανισμός των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της άκαμπτης λιτότητας που μέχρι σήμερα επέβαλε η Γερμανία στις Βρυξέλλες, ευρύτερα, όλη η στάση του ‘γερμανικού εξαιρετισμού’ που μπλόκαρε μέχρι τα τώρα την εμβάθυνση της Ένωσης, ώστε αυτή να μην στραφεί ενάντια στο συμφέρον της γερμανικής ευρωπαϊκής πρωτοκαθεδρίας, είναι στοιχεία του μερκελισμού τα οποία κλονίζονται…

«Δεκεμβριστής»

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ