Αρχική » 10-6-21 / Διαδικτυακή εκδήλωση: «Φωθιά να δώσου στην Τουρκιά»

10-6-21 / Διαδικτυακή εκδήλωση: «Φωθιά να δώσου στην Τουρκιά»

από Άρδην - Ρήξη

«Φωθιά να δώσου στην Τουρκιά»

Οι ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

διοργανώνουν

Με αφορμή την 200η επέτειο από την επανάσταση του 1821

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 στις 19.30

διαδικτυακή εκδήλωση-παρουσίαση

του βιβλίου και ψηφιακού δίσκου του Αντώνη Μαρτσάκη

«Ριζίτικα και Ρίμες του 1821»

Η επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό σε μια διαρκή επαναστατική διαδικασία του Ελληνισμού, ακριβώς γιατί ήταν η πρώτη που έστω και εν μέρει πέτυχε, απελευθερώνοντας ένα μικρό κομμάτι των υπόδουλων.

Στην Κρήτη ειδικά, η επανάσταση παρομοιάστηκε, από τον ιστορικό, ως «έγερσις εγκαθείρκτου και αλυσοδεμένου τιτάνος με μόνην δύναμιν την ελληνικήν του συνείδησιν, την ζωτικότητά του, την φιλοτιμίαν και την οργήν του».

Από την κήρυξη της επανάστασης στη Θυμιανή, η Κρήτη ήταν παρούσα απ’ άκρη σ’ άκρη, και διαρκώς εξεγερμένη, όπως κι η πάνω Ελλάδα· χρηματοδότησε μόνη της τον Αγώνα και είδε τα όνειρά της για ελευθερία να διαψεύδονται, μη συμπεριλαμβανόμενη στα όρια του ελλαδικού κράτους. Και συνέχισε για 90 χρόνια ακόμα τους αγώνες μέχρι την Ένωση.

Ριζίτικα τραγούδια και ρίμες, διατήρησαν στη μνήμη τη δράση των επαναστατών. Πολλά λησμονήθηκαν μέσα στο χρόνο, περιμένοντας τη στιγμή που θα ξαναβγούνε στο προσκήνιο.

Η συγκυρία ήθελε, σε μια περίοδο όπου οι Τούρκοι ξαναδείχνουν τα δόντια τους, σε μια περίοδο που ξανασκύβομε πάνω από την ιστορία μας, ο μερακλής καλλιτέχνης Αντώνης Μαρτσάκης να σκύψει πάνω από τις παρακαταθήκες των παλιών μας, όπως μας τις άφησαν μέσα από τα τραγούδια και τις ρίμες, και να τα ανασύρει από τη λήθη, 200 χρόνια από την Επανάσταση. Με έρευνα σε αρχεία, με σεβασμό στην παράδοσή μας και τους πρωταγωνιστές της εποχής, ο Αντώνης μας χάρισε ένα βιβλίο-ψηφιακό δίσκο που μας ταξιδεύει στην περίοδο εκείνη με τα μάτια των ανθρώπων της, με τα βιώματά τους και τις αγωνίες τους, από την ελπιδοφόρα κήρυξη της επανάστασης μέχρι την απογοήτευση για το καταδικασμό της Κρήτης να μη συμπεριληφθεί στις απελευθερωμένες περιοχές.

Με κατατοπιστική εισαγωγή του Κωστή Φουρναράκη, το βιβλίο-ψηφιακός δίσκος για το 21 στην Κρήτη αποτελεί πολύτιμη προσφορά του Αντώνη Μαρτσάκη για την επέτειο. Κι οι Δροσουλίτες, θεωρούν χρέος τους να το παρουσιάσουν, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ’ Εκείνους που μας χάρισαν την ελευθερία με τους Αγώνες και τις θυσίες τους.

Στην παρέα μας θα είναι:

Ο εμπνευστής της προσπάθειας Αντώνης Μαρτσάκης

Ο Κωστής Φουρναράκης, διδάκτωρ φιλολογίας, αρχειονόμος

Ο Γιώργης Σμπώκος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και λαογράφος

Ο Νίκος Ψιλάκης, συγγραφέας

Ο Γιώργης Τσικαλάκης, Εκπαιδευτικός-Διδάσκων του τμήματος Επιστημών Διατροφής Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Διδάκτωρ Ιστορίας

Παρεμβαίνουν:

Ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης, ιστορικός ερευνητής 

Ο Σταύρος Γερωνυμάκης, φιλίστωρ

Συντονίζει τη συζήτηση ο Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης, ιστορικός ερευνητής και υπεύθυνος της ομάδας ριζίτικου των Δροσουλιτών.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το κανάλι των Δροσουλιτών στο youtube, και την ομάδα και σελίδα τους στο fb.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ