Αρχική » Με τραγούδια και χορούς υποδέχθηκαν στην Κρήτη την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού

Με τραγούδια και χορούς υποδέχθηκαν στην Κρήτη την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού

από Άρδην - Ρήξη

Από την Σημερινή

Η Πρωτοβουλία πέρασε και από το Σιδηρόκαστρο και από τον τάφο του Ταγματάρχη Καταδρομών Γεώργιου Κατσάνη, που έπεσε στην Κύπρο το 1974. Δεν θα μπορούσε να λείπει, τούτο το άγιο χώμα, από το οδοιπορικό μνήμης και αξιοπρέπειας της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού».

Με τραγούδια και χορούς υποδέχθηκαν στην Κρήτη την Πρωτοβουλία Μνήμης ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ.

“Η λεβέντισσα Κρήτη υποδέχθηκε με τραγούδια και χορούς την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» που έφτασε από τον Πειραιά το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021. Οι δεσμοί των δύο νησιών αδιαπραγμάτευτοι και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή της διήμερης διαμονής στην Κρήτη. Στο Λιμάνι του Ηρακλείου, η περηφάνια έσμιξε με την αξιοπρέπεια και οι μοτοσικλετιστές ένιωσαν σπίτι τους. Το μήνυμα του Τάσου και του Σολωμού είχε φτάσει από πριν στην Κρήτη και ο κοινός αγώνας επιβεβαιώθηκε. Ακολουθεί το Ασήμι, το Αμύγδαλο, ο Αξός, τα Ανώγεια”.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fisaaksolomou%2Fvideos%2F406918760616766%2F&show_text=0&width=267

«Όμως εγώ δεν ξεχνώ, δεν ξεχνώ, Καραολής και Δημητρίου θα γενώ», τραγούδησε ο παπά-Ανδρέας Κεφαλογιάννης στα ηρωικά Ανώγεια των τριών Ολοκαυτωμάτων. Με αυτό τον τρόπο τίμησε τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού στον Άγιο Γεώργιο των Ανωγείων, μνημονεύοντας τη θυσία τους ενώπιον των μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού». Στο συναπάντημα μνήμης και αξιοπρέπειας, ο παπά-Ανδρέας στάθηκε περήφανος καλωσορίζοντας τα αδέρφια του από την Κύπρο. Και τραγούδησε για την κυπριακή τραγωδία, τόσο συγκλονιστικά, που ακούστηκε ως τον Πενταδάκτυλο, ως τον Ψηλορείτη. «Τους πρόσφυγες και τους νεκρούς μας δεν ξεχνώ».

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού επισκέφθηκε τα Ιωάννινα και το Μεσολόγγι

Μετά τη Θράκη και τη Μακεδονία, το οδοιπορικό συνεχίζεται εντός της Ηπείρου, ακόμα μίας ηρωικής και συνάμα πολύπαθης περιοχής. Πρώτος σταθμός το Πάρκο Κατσάρη παρά τη λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Εκεί βρίσκονται οι προτομές των Χριστόδουλου Σώζου, δημάρχου Λεμεσού, και Μιχαήλ Στιβαρού, φοιτητή ιατρικής, οι οποίοι έπεσαν στη μάχη του Μπιζανίου το 1912 για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ο συμβολισμός της θυσίας τους εξαιρετικά σημαντικός. Κύπριοι αγωνιστές πολεμούν ανά τους αιώνες για την ελευθερία του Έθνους σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το «όμαιμον, το ομόγλωσσον και το ομότροπον». Η παρουσία των μοτοσικλετιστών στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας έξω από τα Ιωάννινα, όπου μέσα από τις εξαιρετικές δημιουργίες του Παύλου Βρέλλη αναβίωσαν σημαντικές στιγμές του Ελληνισμού.

Ακολούθως, οι μοτοσικλετιστές κατευθύνθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από τις τοπικές λέσχες μοτοσικλετιστών όσο και από την ευρύτερη κοινωνία της πόλης. Σε μια σεμνή τελετή στο Πάρκο Ηρώων, στον χώρο όπου έλαβε χώρα η συγκλονιστική πολιορκία και η θρυλική έξοδος των υπερασπιστών της πόλης, υπεμνήσθη ότι οι έννοιες της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας είναι διαχρονικές εμπνέοντας γενιές Ελλήνων. Αυτές τις αξίες έκαναν βίωμα ο Τάσος και ο Σολάκης, γι’ αυτές θυσιάστηκαν και έγιναν αιώνια πρότυπα. Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τους ηρωομάρτυρες Ισαάκ και Σολωμού, ο Δήμος Μεσολογγίου έδωσε το όνομά τους σε δρόμο της πόλης.

«Ας έρθει ο χάρος για να δει με τι κορμιά θα μπλέξει»

Ψηλά στον Πενταδάκτυλο, κοντά στις κορφές του Αγίου Ιλαρίωνα, έπεσε ηρωικά μαχόμενος, ο διοικητής της 33 Μοίρας Καταδρομών, Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, την 21η Ιουλίου 1974. Μόλις πρόσφατα κηδεύτηκε και ετάφη στον τόπο του, το Σιδηρόκαστρο. Δεν θα μπορούσε να λείπει, τούτο το άγιο χώμα, από το οδοιπορικό μνήμης και αξιοπρέπειας της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού». Την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, οι μοτοσικλετιστές ήταν εκεί, στο μνήμα του, που απαντά κοφτά στο «που ήταν η Ελλάδα» και συγκινεί όποιον το επισκεφτεί. Η αντάμωση με τη σύζυγό του, κυρία Εριφύλη, στον Λευκό Πύργο, ήταν ανάταση για όλους και η ανταπόδοση, με έκφραση τιμής στο μνήμα του, υποχρέωση όλων. Πίστεψε στην ελευθερία της Κύπρου και έπεσε για αυτήν κατά των Τούρκων εισβολέων, λίγα χιλιόμετρα από την Κερύνεια. Εκεί θα αναπαυθεί η ψυχή του.

Στην οδό Τάσου Ισαάκ της Αλεξανδρούπολης η Πορεία

Στην οδό Τάσου Ισαάκ της Αλεξανδρούπολης, κορυφώθηκε η τρίτη μέρα του οδοιπορικού μνήμης και αξιοπρέπειας, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021. Εκεί, τονίστηκε η σημασία της μνήμης σε τεράστιο βαθμό και κατέστη σαφές πως ο Τάσος και ο Σολωμός δεν θα ξεχαστούν ούτε στη μεγάλη πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Τα οδωνύμια, που κράτησε η κυρία Τασούλα Ισαάκ, βεβαίωση πως η μνήμη θα νικήσει. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» διένυσε δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και φτάνοντας στο βορειοανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού, τις Καστανιές, όπου οι συνθήκες δημιούργησαν φοβερούς συμβολισμούς: Κύπρος – Έβρος.

Κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι μοτοσικλετιστές έγιναν ένα με τους Έλληνες ακρίτες, που προστατεύουν σύγχρονες Θερμοπύλες στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Μπροστά στο άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ’, που απαγχονίστηκε το 1821, ακούστηκε ψιθυριστά η «Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη, με καθόλου τυχαίες συμπτώσεις. Έπειτα, η Πορεία στάθμευσε στο ιστορικό Κάστρο Καλέ του Διδυμοτείχου κι απλώθηκε μπροστά της ο δύσκολος Έβρος. Σαν επιστέγασμα, η φιλοξενία των ανθρώπων της Αλεξανδρούπολης στον Φάρο. Η αντάμωση με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών «Αγριάνες» και ενημέρωση των ντόπιων για την ιστορία, τη μνήμη, την ανάγκη για αντίσταση, ήταν το αποκορύφωμα της τρίτης μέρας του οδοιπορικού.

160e1bf51436c9[1].jpg
160e1bedfdbf69[1].jpg

Η μνήμη τρέχει ξανά – Μέρα τρίτη – «Έργο τρομερό, στα όρη του Καυκάσου»

Σύνοψη της τρίτης μέρας του οδοιπορικού μνήμης και αξιοπρέπειας, Σάββατο 3 Ιουλίου 2021. Το οδοιπορικό, που πραγματοποιεί η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» άφησε τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, για τη Θράκη και τον ακριτικό Ελληνισμό. Οι Καστανιές Έβρου θύμισαν στους μοτοσικλετιστές την Πράσινη Γραμμή, μα και τόνισαν τη σημασία της Ρωμιοσύνης, των βασικών της αρχών και αξιών, στο βορειοανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού.

Στην προσφυγομάνα Ορεστιάδα και στην πόλη-κάστρο Διδυμότειχο, οι μοτοσικλετιστές βίωσαν από κοντά την περηφάνια των ακριτών. Ενώπιον του Κυρίλλου Στ’, που απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς το 1821, επανατοποθετήθηκε η «Εννάτη Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη και η Ρωμιοσύνη επικράτησε. Στο Κάστρο Καλέ, οι μοτοσικλετιστές περπάτησαν σε βυζαντινές γραμμές και κάρφωσαν το βλέμμα στον δύσκολο Έβρο που απλωνόταν από κάτω. Σε ευθεία γραμμή, η θύρα της Αγίας Σοφίας.

Από εκεί, οδηγήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Αντάμωσαν με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αγριάνες και συμμετείχαν στη μυσταγωγία της οδού Τάσου Ισαάκ. Η μάνα του κρατησε τα οδωνύμια στις αγκάλες της, σκεπάζοντας τη μνήμη και την ιστορική συνέχεια. Στόχος η ονοματοδότηση δρόμων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως επισημάνθηκε στον ιστορικό Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, οι μοτοσικλετιστές οδηγούνται από την περπατησιά του Γρήγορη Αυξεντίου, μετά από προσκύνημα στο Άλσος Αγνοουμένων Κύπρου που δημιουργήθηκε με το μεράκι μερικών ανθρώπων στη μακρινή Ξάνθη. Στο Αυξέντιο αποδίδουν φόρο τιμής στον μεγάλο αντάρτη και στο Σιδηρόκαστρο ευχαριστούν τον ήρωα Γεώργιο Κατσάνη, καθώς κατεβαίνουν στο περήφανο Οχυρό Ρούπελ της αντίστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γ. Δρομέας 9 Ιουλίου 2021 - 21:58

Ενα τεράστιο εύγε στους μοτοσυκλετιστές!
Ο Υψιστος μαζί σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ