Αρχική » DEFEA: Ορόσημο αναζωογόνησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας;

DEFEA: Ορόσημο αναζωογόνησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας;

από Άρδην - Ρήξη

Γράφτηκε ότι μπορεί και να σηματοδοτεί «την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». Ο λόγος για την DEFEA –Διεθνής Έκθεση Βιομηχανίας και Αμυντικών Συστημάτων– που διεξάγεται μεταξύ 13-15 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Metropolitan Expo (αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος).

Στην έκθεση συμμετέχουν 315 αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες του κλάδου από 22, συνολικά χώρες. Από αυτές, οι 97 είναι ελληνικές, ενώ πάνω από τις 10, προέρχονται από την Κύπρο.

Ήδη, ορισμένα εκθέματα από τις ελληνικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: Το τεθωρακισμένο όχημα «ΟΠΛΙΤΗΣ», από την Θεσσαλονικιώτικη EODH, ένα τακτικό όχημα υψηλής κινητικότητας (4X4) πολλαπλών χρήσεων είναι ένα από αυτά.

Το μη επανδρωμένο όχημα RX-3plus, το οποίο κατασκευάστηκε από την Intrakom Defence (IDE), πάνω σε επιτυχημένο πρωτότυπο που ανέπτυξε το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι ένα άλλο.

Φυσικά, όμως, στην έκθεση συμμετείχαν και οι «μνηστήρες» του ελληνικού προγράμματος φρεγατών, το οποίο έχει τόσο πολύ απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Η γαλλική Naval Group, έχει στήσει ένα εντυπωσιακό περίπτερο για τις Μπελαρά, στο οποίο ο πρέσβης της Γαλλίας, Πατρίκ Μεσονέβ υποδέχθηκε εχθές τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο περίπτερο της Lockheed Martin, ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, o οποίος έχει πάρει ‘προσωπικά’ την προώθηση της αμερικανικής πρότασης, και εφαρμόζει κάθε δυνατή πίεση για την αποδοχή της, δώρισε στον Έλληνα Υπουργό ένα καπέλο προώθησης της αμερικάνικης πρότασης (MMSC – ΗF2), το οποίο ο τελευταίος με τακτ αρνήθηκε να φορέσει.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Άμυνας, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη διασύνδεσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία: «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ικανές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μία ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο που υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή από το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης έως τη διασύνδεση της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με τη διεθνή αγορά. Έτσι με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα ενισχύουμε την αμυντική θωράκιση της Πατρίδος μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ