Αρχική » Δημιουργώντας… ελληνικά

Δημιουργώντας… ελληνικά

από Άρδην - Ρήξη

Η Ρήξη συνάντησε τους ιδρυτές της νέας εταιρείας Αmouretlumiere

Η Καίτη, 19 ετών, είναι φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο και ο Φώτης, 23 ετών, φοιτητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Παν/μιο Δ. Αττικής. Από κοινού ξεκίνησαν φέτος τον Απρίλη στη Νέα Ιωνία μια επιχείρηση εμπορίας κεριών με δικές τους κατασκευές, εμπνευσμένες από αρχαιοελληνικές προτομές και εν γένει την ελληνική παράδοση. (www.amouretlumiere.gr)

Πείτε μας δυο λόγια για σας, το πότε και πώς ξεκίνησε η επιχειρηματική σας δραστηριότητα και σε ποιο στάδιο βρίσκεστε σήμερα;

Είμαστε από τις περιπτώσεις που επωφελήθηκαν από αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, τον κορωνοϊό. Στην πρώτη καραντίνα δημιουργήθηκε η σχέση μας και διατηρήθηκε εξ αποστάσεως για 5 μήνες και κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας, έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, ξεκίνησε να καλλιεργείται αυτή η ιδέα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αρχίσαμε σε μια κατσαρόλα, στην κουζίνα μας, να δημιουργούμε απλά κεριά σε ποτήρι και τα κάναμε δώρο σε συγγενείς και φίλους. Το επόμενο βήμα ήταν να δημιουργήσουμε πιο πρωτότυπα σχέδια και να δούμε τι απήχηση θα είχαν. Εκείνη τη στιγμή ήταν που μας ήρθε και η ιδέα για την αρχαία ελληνική αισθητική και, ψάχνοντας, είδαμε ότι μπορούμε να την αποτυπώσουμε πάνω στα κεριά μας, κάτι το οποίο μας έκανε να ξεχωρίσουμε. Η ιδέα μας τράβηξε το ενδιαφέρον σε πολύ κόσμο και κάπως έτσι φτάσαμε, 4 μήνες μετά, να ανοίγουμε το δικό μας φυσικό κατάστημα. Σήμερα ασχολούμαστε, παράλληλα με τα φοιτητικά μας καθήκοντα, και με το κατάστημά μας πολύ ενεργά.

Μια από τις πρωτοτυπίες των έργων σας είναι η αποτύπωση αρχαιοελληνικών μορφών πάνω σε κερί. Τι σημασία παίζει η παράδοση στις δημιουργίες σας και πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να την αξιοποιήσετε για την εκπλήρωση των μελλοντικών και ευρύτερων στόχων σας;

Είμαστε δυο παιδιά που αγαπάμε τη χώρα μας και ανέκαθεν λέγαμε ότι με οποιαδήποτε δουλειά και να ασχοληθούμε δεν θα αφήναμε τον τόπο μας. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι στοιχεία που υπάρχουν μέσα μας, και η μεγάλη αγάπη για την ιστορία της Ελλάδας μας έφτασαν σε ένα σημείο να καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε με τη δουλειά μας. Στον ελεύθερο χρόνο μας, μας αρέσει να επισκεπτόμαστε μουσεία και ιστορικούς χώρους, διότι κάθε φορά υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα που αξίζει να δεις και να μάθεις. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια μάρκα στην εσωτερική διακόσμηση μέσω του κεριού, που θα εισαγάγει σε κάθε γωνιά του πλανήτη την ελληνική αισθητική.

Παρότι είστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, έχετε ήδη επιτύχει κάποιες σημαντικές διακρίσεις. Μιλήστε μας γι’ αυτές.

Η αλήθεια είναι πως ούτε εμείς καταλάβαμε πώς έγιναν τόσα πράγματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κόσμος έδειξε πολύ μεγάλη αγάπη στα έργα μας και αυτό φαινόταν αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να μας μαθαίνουν και άνθρωποι από τον χώρο του τύπου αλλά και της τηλεόρασης. Είχαν γραφτεί άρθρα για εμάς σε διαφορά περιοδικά, όπως για παράδειγμα στην AthensVoice και στο lookMagzine, και είχαμε και την τιμή να κάνουμε και 2 τηλεοπτικές εμφανίσεις, η πρώτη ήταν στον Αντ1, στους Πρωινούς Τύπους, και η δεύτερη στον Alpha, στο Happy Day με την Σταματίνα Τσιμτσιλή. Ήμασταν το success story της καραντίνας όπως είχαν αναφέρει. Σε εμπορικό επίπεδο έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να προμηθεύσουμε με τα προϊόντα μας πάνω από 20 καταστήματα πανελλαδικώς με αποκορύφωμα να βρίσκονται τα κεριά μας και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Κολωνάκι. Αυτό ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμάς καθώς αγαπάμε την τέχνη και την θαυμάζουμε σε όλα τα επίπεδα και πλέον νιώθαμε ότι είχαμε αφήσει και εμείς ένα πολύ μικρό σημάδι σε αυτόν τον χάρτη.

Η περίοδος –της πανδημίας– που διανύουμε αντικειμενικά θέτει πολλά εμπόδια στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πόσο μάλλον σε νεώτερους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο στήριγμα. Σε ποια πεδία και τι είδους βοήθεια θα θέλατε από την πολιτεία;

Η περίοδος που διανύσαμε και ακόμα διανύουμε στον τομέα των επιχειρήσεων ήταν και είναι καταστροφική. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τις δουλειές τους και πολλά καταστήματα κλείσανε. Αυτό ήταν κάτι που μας πείσμωσε γιατί σαν φοιτητές βλέπαμε το μέλλον μας να καταστρέφεται και τα επίπεδα αβεβαιότητας να αυξάνονται. Έτσι ξεκινήσαμε το δικό μας σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης από το μηδέν. Δεν είχαμε κανένα υπόβαθρο και απλά χτίζαμε λίγο λίγο την επιχείρηση μας. Πλέον μπορούμε να δούμε και εμείς ποσό δύσκολο είναι να έχεις τη δική σου επιχείρηση διότι τα έξοδα τρέχουν συνεχώς χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε στήριξη από την πολιτεία. Έχουμε παρά πολλές ιδέες αλλά δυστυχώς χρειάζεται να τις αφήνουμε στο συρτάρι λόγω οικονομικών υποχρεώσεων. Αυτό που θα θέλαμε είναι να υπάρχουν περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης για νέους που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των επιχειρήσεων.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και το παράδειγμα σας να βρει μιμητές σε περισσότερους νέους.

Τη συνέντευξη επιμελήθηκε ο Νίκος Ντάσιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ