Αρχική » Ο ήρωας αθλητής του Ηρακλή!

Ο ήρωας αθλητής του Ηρακλή!

από Άρδην - Ρήξη

/ Γεννημένος το 1934 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, ο Γεώργιος Κατσάνης εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του Ηρακλή το 1948. Το καλό του αγώνισμα ήταν τα 100 μέτρα, αλλά διακρινόταν τόσο στα 200 μέτρα όσο και στο άλμα εις μήκος. Η ταχύτητα και η αλτικότητά του τον βοήθησαν στη νέα καριέρα που άρχισε στα 18 του, όταν εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και κατετάγη στο σώμα των καταδρομέων.

/ Ο πρώην σπρίντερ του Ηρακλή ήταν ένας θαρραλέος αξιωματικός των Καταδρομών που διακρινόταν από βαθιά αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ήθος, τόλμη και ανδρεία. Πρόκειται για μια επιβλητική παρουσία και προσωπικότητα με άρτια στρατιωτική κατάρτιση και αφοσίωση στο καθήκον και την πατρίδα. Δίδασκε τη στρατιωτική τέχνη δια του παραδείγματος. Λειτουργούσε πάντα ριψοκίνδυνα, θέτοντας ακόμη και την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο. Επέλεξε να βρίσκεται μπροστά από τους καταδρομείς του και να τους δίνει θάρρος, καταλαμβάνοντας το ένα μετά το άλλο τα πολυβολεία του εχθρού.

/ Μαρτυρίες αναφέρουν πως ο ήρωας άκουσε να του φωνάζουν από απέναντι: «Μη χτυπάτε, είμαστε Έλληνες, κύριε Κατσάνη». Σηκώθηκε, προχώρησε δίχως προφυλάξεις και χτυπήθηκε από τουρκικά πυρά. «Δεν αποκλείεται να έχει γίνει. Υπήρχαν στις τουρκικές δυνάμεις αξιωματικοί που μιλούσαν ελληνικά αλλά και Τ/Κ. Επίσης ήταν γνωστό, πως γνώριζαν πρόσωπα και ονόματα», λέει ο κ. Μαντζουράτος. Πρόσφατα, σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα, εμφανίστηκε ο διοικητής των Τ/Κ υπερασπιστών στη θέση Πετρομούθια, Ερντέν Οζέντερ, που ήρθε αντιμέτωπος με την επίθεση της 33 ΜΚ στις 20 και 21 Ιουλίου 1974. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως, έδωσε εντολή σε ελεύθερο σκοπευτή της δύναμής του, να φονεύσει τον Έλληνα αξιωματικό. Η ώρα συμπίπτει με τον θάνατο του ήρωα.

/ Ο Ηρακλής τιμώντας τον, ονόμασε το Κλειστό Γυμναστήριο, έδρα της ομάδας βόλεϊ του συλλόγου, σε «Γεώργιος Κατσάνης», ενώ η μνήμη του τιμάται από τον ιστορικό σύλλογο κάθε χρόνο στις 21 Ιουλίου, ημέρα του μαρτυρικού θανάτου του.

/ Πριν από ένα χρόνο, τα οστά του ήρωα εντοπίστηκαν σε έναν ομαδικό τάφο, στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα, στο κατεχόμενο κομμάτι της Μεγαλονήσου, μαζί με άλλους πέντε πεσόντες άνδρες του, μετά από υπόδειξη Τ/Κ μάρτυρα. Η ταυτοποίηση ολοκληρώθηκε στο κέντρο ελέγχου DNA στις ΗΠΑ, οπότε και ενημερώθηκε η οικογένειά του στην Ελλάδα. Η επιστροφή και η ταφή των οστών του Γεώργιου Κατσάνη στην Ελλάδα έγινε το Σάββατο 15/2/ 2020 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, που είναι γενέτειρα του ήρωα και, σε κεντρικό της σημείο, δεσπόζει η προτομή του. Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για τον ήρωα αθλητή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης η επιγραφή αναφέρει: «Δεν κυνηγούσες τον θάνατο, αλλά τον διάλεγες».


Μικίων ο Βοιωτός

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Δανιηλ 13 Αυγούστου 2021 - 15:58

Αθάνατος!τιμή κα δόξα σε αυτούς που η μοίρα τους ενεταξε να φυλάνε Θερμοπύλες! Τιμή σε αυτούς που τίμησαν την στολή τους!Αυτοί η ήρωες πρέπει να διδάσκονται στα σχολικα βιβλία!όπως κ για πολλούς άλλους που τίμησαν την στολή τους στα γεγονότα της Κύπρου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ