Αρχική » ΔΩΡΕΑΝ e-book: Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο

ΔΩΡΕΑΝ e-book: Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο

από Άρδην - Ρήξη

“Όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Σβορώνος, ο ενδέκατος αιώνας αποτελεί μία κομβική στιγμή στη βυζαντινή ιστορία διότι ο μεσαιωνικός βυζαντινός ελληνισμός αρχίζει να μετασχηματίζεται σε νεώτερο ή εθνικό ελληνικό, ενώ επανασυνδέεται σε διευρυνόμενη κλίμακα και με την αρχαία ελληνική παράδοση.

Το βα­σι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της πε­ριό­δου αυτής που, αν θέλουμε να της δώ­σου­με μια συμ­βα­τι­κή χρο­νο­λο­γι­κή α­φε­τη­ρί­α, θα μπο­ρού­σα­με να δια­λέ­ξου­με το έ­τος 1071 (έ­τος των δυο με­γά­λων ητ­τών στην Α­να­το­λή και στη Δύση) ή, α­κό­μα, το 1081, έ­τος της α­νό­δου στο θρό­νο του Α­λε­ξί­ου Κο­μνη­νού, του ι­δρυ­τή της πρώ­της κα­θα­ρά ελ­λη­νι­κής δυ­να­στεί­ας, και που διαρ­κεί ως την ά­λω­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης α­πό τους Σταυ­ρο­φό­ρους (1204), εί­ναι η βαθ­μιαί­α α­νε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση ό­λων των μη ε­ξελ­λη­νι­σμέ­νων στοι­χεί­ων.

Το μό­νο συ­στα­τι­κό στοι­χεί­ο της μέ­νει ο Ελ­λη­νι­σμός που, α­πο­μο­νω­μέ­νος και πε­ρι­κυ­κλω­μέ­νος α­πό ε­χθρι­κούς πλέ­ον λα­ούς-ε­θνό­τη­τες, παίρ­νει βα­θύ­τε­ρη συ­νεί­δη­ση του ε­αυ­τού του ως ι­διαί­τε­ρης πο­λι­τι­κής και πο­λι­τι­σμι­κής οντότητας. Η ελ­λη­νι­κή ι­δέ­α, που εί­χε αρ­χί­σει ν’ α­πο­κα­θί­στα­ται α­πό πριν, πα­ρου­σιά­ζε­ται στους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους συγ­γρα­φείς σαν δι­κή τους κλη­ρο­νο­μιά για την ο­ποί­α εί­ναι υπερήφανοι. Το ό­νο­μα Έλ­λην αρ­χί­ζει και ξα­να­παίρ­νει το δι­πλό πο­λι­τι­στι­κό και ε­θνο­λο­γι­κό του περιεχόμενο. Έλ­λην εί­ναι ό­ποιος με­τέ­χει ελ­λη­νι­κής παι­δεί­ας και έ­χει ελ­λη­νι­κή καταγωγή. Για άλ­λη μια φο­ρά οι Βυ­ζαντι­νοί λό­γιοι χω­ρί­ζουν τον κό­σμο σε Έλ­λη­νες και βαρβάρους.”

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Εισαγωγή
  2. Κ. Παπαρρηγόπουλος, Απόπειρα εθνικής αυτοκτονίας
  3. Ν. Σβορώνος, Παράδοση και μεσαιωνικός ελληνισμός
  4. Κ.Κ.Ε., Ρίζες και διαμόρφωση του ελληνικού έθνους
  5. Γ. Καραμπελιάς, Ελληνική Παιδεία και Βυζάντιο
  6. Θ. Ζιάκας, Γιατί γίναμε Ρωμαίοι
  7. Κ. Παπαϊωάννου, Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή τέχνη
  8. Κ. Όλερ, Η συνέχεια στην ελληνική φιλοσοφία
  9. Από τον Ρ. Τζένκινς στον Σ. Μάνγκο
  10. Ελληνική ιστοριογραφία και Βυζάντιο
  11. Σ. Ράνσιμαν, Το Βυζάντιο κι εμείς
  12. Γ. Κοντογιώργης, Ο Ελληνισμός ως έθνος – κοσμοσύστημα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF

//

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ