Αρχική » Μεγάλη μείωση πληθυσμού προβλέπεται στην απογραφή του 2021

Μεγάλη μείωση πληθυσμού προβλέπεται στην απογραφή του 2021

από Άρδην - Ρήξη

Αισθητή πληθυσμιακή συρρίκνωση θα καταγράψει η απογραφή του 2021 σύμφωνα με δημοσίευμα των καθηγητών Βασίλη Παππά (παν. Πατρών) και Βύρωνα Κοτζαμάνη (παν. Θεσσαλίας). Σε σχετικό δημοσίευμά τους υπολογίζουν ότι η μείωση θα προσεγγίζει τις 450.000 – 500.000 χιλιάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία χρόνια ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,6% (-405.000 άτομα, περίπου). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση των τάσεων σε περιφερειακό επίπεδο: Η πλειοψηφία των νομών (39 από τις 51) κατέγραψε απώλειες, ενώ, μόνον 12/51 εμφάνισαν θετικό ισοζύγιο στα απόλυτά τους μεγέθη. Όχι τυχαία, οι περισσότεροι νομοί που κατέγραψαν σημαντική αύξηση πληθυσμού (μεγαλύτερη από το 6%) ανήκουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και λειτουργούν ως τόποι πρώτης υποδοχής των μεταναστευτικών ρευμάτων (Λέσβος, Χίος, Σάμος). Και άλλοι νομοί καταγράφουν θετικό ισοζύγιο (Κυκλάδες, Χάνια, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), ωστόσο το θετικό ισοζύγιό τους είναι εξαιρετικά μικρό, μόλις που υπερβαίνει τα 12.000 άτομα.

Πρωταθλήτρια στο αρνητικό ισοζύγιο σε απόλυτους πληθυσμούς, παρά την αύξηση των μεταναστευτικών πληθυσμών, είναι ο νομός Αττικής (-40 χιλ.). Ακολουθούν οι Σέρρες, και οι νομοί Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Ηλείας, Τρικάλων, Ευβοίας, Καβάλας, Έβρου, Πέλλας και Μαγνησίας (-8 έως – 6 χιλ.)

Με στοιχεία από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ