Αρχική » Σίγησε η τουρκική προπαγάνδα από τον ΣΚΑΙ- Συνεχίζεται στο ΣΤΑΡ

Σίγησε η τουρκική προπαγάνδα από τον ΣΚΑΙ- Συνεχίζεται στο ΣΤΑΡ

από Λεωνίδας Κουμάκης

Του Λεωνίδα Κουμάκη

Η τουρκική προπαγάνδα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η οποία είχεδιακοπεί πέρσι το καλοκαίρι αλλά ξεκίνησε πάλι φέτος (6 Ιουλίου 2021), σίγησε από το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021.

Η αθώα Νότιο – Κορεάτικη τηλεοπτική σειρά «Ο Γιατρός», μετατράπηκε από τους ισλαμιστές σε εργαλείο ενός οργίου τουρκικής προπαγάνδας το οποίο εισέβαλε μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι –δείτε εδώ το τελευταίο «κρούσμα» της 26ης Αυγούστου 2021 από τουρκικό κανάλι, μια και το σχετικό επεισόδιο «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ.

Η τουρκική προπαγάνδα όμως συνεχίζεται κανονικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ για τέταρτο κατά σειρά χρόνο. Το τουρκικό τζάμπα πράμα παρέχει ακόμα σημαντική, καθημερινή «αποζημίωση» για τριάντα πέντε περίπου λεπτά πανελλήνιας, τηλεοπτικής μετάδοσης. 

Τώρα αν η τηλεθέαση βρίσκεται μόνιμα στον πάτο, αν το χαριτωμένο κοριτσάκι που πρωταγωνιστεί βρίσκεται πιά σε ηλικία μητρότητας, αν το απίστευτα ανόητο τέλος της σειράς είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια αφού ολόκληρη η σειρά βρίσκεται στο διαδίκτυο, ποιόν απασχολεί; 

Προφανώς, κανέναν δεν απασχολεί ούτε η σοβαρότητα του καναλιού, ούτε το ότι η τουρκική γλώσσα μπαίνει καθημερινά μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, ούτε το ότι μεταδίδονται  συστηματικά διάφορα «μηνύματα», μαζί με μια εικονική πραγματικότητα.

Όλα αυτά παραβλέπονται μπροστά στο διαφημιστικό χρήμα που πέφτει από την Procter & Gamble, τις τηλε-πωλήσεις διαφόρων προϊόντων και το κατά προτίμηση «ψάρεμα» διαφημιζόμενων που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς των media shops.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Procter&Gamble Ελλάς διέθεσε φέτος (2021), μέχρι και τον Σεπτέμβριο, την αξία 926 διαφημιστικών μηνυμάτων αποκλειστικά και μόνο στις δύο τουρκοσειρές της ελληνικής τηλεόρασης:

2021 ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ P&G σε ΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΕΣ

ΜΗΝΕΣΣΚΑΙΣΤΑΡΣΥΝΟΛΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 3939
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 5353
ΜΑΡΤΙΟΣ 4242
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 6868
ΜΑΙΟΣ 6767
ΙΟΥΝΙΟΣ 5353
ΙΟΥΛΙΟΣ167118285
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ10743150
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ30139169
ΣΥΝΟΛΑ304622926

Τα σήματατης P&G που διαφημίζονται το 2021 μέσα από τις τουρκοσειρές, εκτός από την ίδια την εταιρία  (Corporate), είναι τα Always, Fairy, Lenor, Ariel, OralB, Pantene, Pampers, HerbalEssencesPure, HeadandShoulders, Swiffer, Viakal, OldSpice, Fixodent, zzzQuilNatura, Venusκ.α.

Όπως είναι γνωστό η γιγαντιαία πολυεθνική Procter&Gambleέχει βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» με διάφορες Επιτροπές Ανταγωνισμού λόγω των «μεθόδων» της κατά την πώληση διαφόρων σημάτων της.

Στην Ελλάδα, με την απόφαση 581/2013 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ηProcter&Gamble Ελλάς καταδικάστηκε σε πρόστιμο 5,3 εκατ. Ευρώ επειδή «είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε, κατά την περίοδο 2003 – 2011, καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές που απέβλεπαν στη διατήρηση ή/και την ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά προϊόντων παιδικής πάνας, με τον αποκλεισμό και περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της».

Με άλλα λόγια, διαπιστώθηκε ότι κατά την περίοδο 2003-2011 η εταιρία απέκλειε ή περιόριζε τους ανταγωνιστές της ώστε να πουλάει παιδικές πάνες και συγγενή προϊόντα βρεφικής φροντίδας χωρίς «ενοχλητικούς» ανταγωνισμούς. Όταν εκδόθηκε η απόφαση, η γιγαντιαία πολυεθνική στράφηκε προς το νομικό επιτελείο της, με αποτέλεσμα η απόφαση, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση της, να εκκρεμεί ακόμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Procter&Gamble πλήρωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού 211.2000.000 ευρώ (μετά την μείωση του ποσού στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού της ΕΕ – απόφαση IP/11/473)για «πρακτικές χειραγώγησης των τιμών σε απορρυπαντικά προϊόντα που ακολουθούσε μαζί με άλλες εταιρίες σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα».

Πλήρωσε επίσης στην Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού 233.000.000 ευρώ (μαζί με 3 άλλες εταιρίες που καταδικάστηκαν σε μικρότερα πρόστιμα –  απόφαση 11-D-17) για «συμμετοχή σε  καρτέλ μεταξύ 1997 και 2004 με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών μεταπώλησης προς το γαλλικό λιανεμπόριο».

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ πάντως, ο οποίος το 2021 «εισέπραξε»(μέχρι τώρα) από την Procter&Gamble την αξία 622 διαφημιστικών μηνυμάτων, είδε τον Σεπτέμβριο 2021 να μειώνεται η «πίτα» των διαφημιστικών εσόδων της τουρκοσειράς κατά 50% περίπου. Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν μεταδοθεί 711 διαφημιστικά μηνύματα ενώ τον Σεπτέμβριο 2021 μεταδόθηκαν μόνο 372, από τα οποία το 62% περίπου πληρώθηκε από την Procter&Gamble και τις διάφορες τηλεπωλήσεις.

Οι TOP-10 διαφημιζόμενοι στις τουρκοσειρές του ΣΤΑΡ και του ΣΚΑΙ τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, έχουν ως εξής:

ΣΤΑΡ – ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ– ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Α/ΑΕΤΑΙΡΙΕΣΣΤΑΡ  Διαφ/σεις
1Procter & Gamble Ελλάς139
2Diamant (Τηλεπωλήσεις)88
3COSMOTE/ΓΕΡΜΑΝΟΣ13
47 ΜΕΡΕΣ ΤV11
5GLAXO-SMITH-KLINE11
6ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ9
7MEDI JEUNESSE(Τηλεπωλήσεις)8
8DIGEA8
9ΠΛΑΙΣΙΟ8
10CHRISTMAS THEATER 7

Πηγή: Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκικών Σειρών ΙΗΑ – Στην καταμέτρηση δεν υπολογίζονται διαφημίσεις με κοινωνικό μήνυμα

ΣΚΑΙ – ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ– ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Α/ΑΕΤΑΙΡΙΕΣΣΚΑΙ Διαφ/σεις
1Procter & Gamble Ελλάς30
2COSMOTE / ΓΕΡΜΑΝΟΣ22
3ΟΠΑΠ20
4ΕΒΟΛ και SANOFI-AVENTIS19
5ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ18
6FERRERO ΕΛΛΑΣ17
7ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ16
8ΦΑΓΕ14
9Α Β  και Camelot(Τηλεπωλήσεις)13
10MORRIS και ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ12

Πηγή: Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκικών Σειρών ΙΗΑ – Στην καταμέτρηση δεν υπολογίζονται διαφημίσεις με κοινωνικό μήνυμα

Όλες ανεξαιρέτως οι εταιρίες, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που τροφοδότησαν με διαφημιστικό χρήμα τις δύο τηλεοπτικές σειρές τουρκικής προπαγάνδας τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 βρίσκονται εδώ.

TοΙnternational Hellenic Association (μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, μη κομματικός οργανισμός με έδρα το Delaware) απευθύνει και πάλι έκκληση στις διάφορες εταιρίες που τροφοδοτούν με διαφημιστικά μηνύματα την τουρκική προπαγάνδα στην ελληνική τηλεόραση από χρήματα των πελατών τους, να επιδείξουν αυξημένη ευαισθησία σταματώντας κάθε διαφημιστική παρουσία σε τουρκοσειρά, με ρητές οδηγίες στις διαφημιστικές τους εταιρίες ή στα mediashopsμε τα οποία συνεργάζονται.

Εμείς στο ΙΗΑ θα συνεχίσουμε να μην παρακολουθούμε κανένα πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ μέχρι να σταματήσει την καθημερινή μετάδοση τουρκικής προπαγάνδας μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Θα συνεχίσουμε να μην αγοράζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρώνουν από την δική μας τσέπη διαφημιστικό χρήμα στις τουρκοσειρές.

Γιατί να βάζουμε μέσα στα σπίτια μας εισαγόμενα προϊόντα της Procter & Gamble Ελλάς η οποία είναι ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος σε τουρκοσειρές το 2021; Μήπως δεν υπάρχουν άλλα προϊόντα που είναι ελληνικής παραγωγής, φθηνότερης τιμής, εξαιρετικής ποιότητας και επί πλέον, δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για διαφήμιση σε τηλεοπτικές σειρές τουρκικής προπαγάνδας;

Γιατί να αγοράζουμε από Σούπερ Μάρκετ τα οποία πλήρωσαν το 2021 σε τουρκοσειρές τα περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα από όλες τις αλυσίδες της χώρας μας, όπως είναι  ο όμιλος Παντελιάδη (MyMarket – 103 διαφημίσεις μέσα στο 2021)ή η ΑΒ Βασιλόπουλος (74 διαφημίσεις μέσα στο 2021);

Χάθηκαν τα Lidl Ελλάς, ο Σκλαβενίτης ή τα Bazaar που δεν πλήρωσαν καθόλου διαφημιστικό χρήμα σε τουρκοσειρές το 2021;

Η μετάδοση τουρκικής γλώσσας ή ύπουλης τουρκικής προπαγάνδας για τον «γενναίο Τούρκο στρατιώτη» μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, θα σταματήσει όταν ολοένα και περισσότεροι τηλεθεατές /  καταναλωτές αρχίσουν να ευαισθητοποιούνται πρακτικά και αποτελεσματικά απέναντι στην μεθοδική, πολιτιστική «τουρκοποίηση» τους!

Σημειώσεις: (1) Εάν επιθυμείτε να διαμαρτυρηθείτε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ για την μετάδοση χιλίων «επεισοδίων» τουρκικής προπαγάνδας «ήπιας ισχύος» μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα 211 18 91 000, 211 18 92 000 και 211 18 91 004 ή να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του καναλιού (pr@star.gr)   (2)  Όλες οι εταιρίες, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που διαφημίζονται σε τουρκοσειρά, συμπεριλαμβάνονται κάθε μήνα σε ειδικές καταστάσεις που αναρτώνται στο Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών του ΙΗΑ. (3) Στην καταμέτρηση των διαφημίσεων δεν συμπεριλαμβάνονται όσες διαφημίσεις περιέχουν κοινωνικά μηνύματα (Εμβολιαζόμαστε, Χαμόγελο του παιδιού, Καθαρές θάλασσες, Αδέσποτα, MissingAlertκ.ο.κ.) (4) Η επόμενη ανακοίνωση μηνός Οκτωβρίου, θα εκδοθεί την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021. 

Επιτροπή «Τουρκοσειρών» του ΙΗΑ

Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα ΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΕΣ 2020/21

International Hellenic Association
Delaware U.S.A
www.professors-phds.com
ihahellas@gmail.com

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ