Αρχική » Η Αίγυπτος ενισχύει την επιρροή της στην Αφρική μέσω της εκκλησίας

Η Αίγυπτος ενισχύει την επιρροή της στην Αφρική μέσω της εκκλησίας

από Αναδημοσιεύσεις

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται μέσω της αιγυπτιακής ορθόδοξης εκκλησίας (σημ. τ. μετ.: αναφέρεται στους Κόπτες), ειδικά στις χώρες που βρίσκονται στην λεκάνη του Νείλου, ως μέρος της στρατηγικής ήπιας ισχύος για να προωθήσει την επιρροή της υπό το φως της κρίσης για το μεγάλο αιθιοπικό «φράγμα της αναγέννησης».

του George Mikhail, πηγή al-monitor.com 7-10-2021

Η Αίγυπτος εκμεταλλεύεται τα φιλανθρωπικά και αναπτυξιακά προγράμματα της αιγυπτιακής Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική ώστε να προωθήσει την επιρροή της στην ήπειρο, και ειδικά στις χώρες από τις οποίες διέρχεται ο Νείλος.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας, Πάπας Tawadros B΄, υποσχέθηκε στον πρέσβη του Μπουρουντί στην Αίγυπτο, τον σεΐχη Rashid Malachi Nyirajera ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να παρέχει εκπαιδευτική και υγειονομική υποστήριξη στο λαό του Μπουρουντί.

Κατά τη συνάντηση με τον Nyirajera στα πατριαρχικά γραφεία στο Κάιρο, ο Tawadros είπε ότι ελπίζει «ότι τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την εκκλησία στο Μπουρουντί θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά και επωφελή για το λαό του Μπουρουντί» και παράλληλα παρατήρησε ότι «Η εκκλησία υποστηρίζει το αιγυπτιακό κράτος στο Μπουρουντί και σε όλες τις αφρικανικές χώρες».

Ο Nyirajera από την πλευρά του, εξέφρασε «την εκτίμηση της κυβέρνησης του Μπουρουντί για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία στο όνομα της Αιγύπτου, για να εξυπηρετήσουν τον λαό του Μπουρουντί όσον αφορά την υγεία και την εκπαίδευση».

Σημείωσε την «επιτυχία του τεχνικού σχολείου που ιδρύθηκε από την Κοπτική Εκκλησία στο Μπουρουντί», και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανεγείρει περισσότερα σχολεία και επίσης ότι θα φτιάξει ένα νοσοκομείο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει καταφύγει στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία για να προωθήσει την πρωτοβουλία με τίτλο «Η φωνή της Αιγύπτου στην Αφρική» η οποία εγκαινιάστηκε από το υπουργείο μετανάστευσης και ζητημάτων Αιγυπτίων αποδήμων τον περασμένο Μάιο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις 5 Ιουλίου με τον πατέρα Anba Joseph (τον γενικό επίσκοπο της Αιγύπτου στην Αφρική, ειδικά στη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε), η υπουργός μετανάστευσης και ζητημάτων Αιγυπτίων αποδήμων Nabila Makram επαίνεσε το ρόλο της εκκλησίας στην Αφρική, για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας της «Φωνής της Αιγύπτου στην Αφρική», ώστε να προωθηθεί η επιρροή της Αιγύπτου και ο ρόλος της στην ήπειρο.

Η πρωτοβουλία, είπε η υπουργός, βασίζεται στη χρήση της «μαλακής ισχύος» της Αιγύπτου, όπως της εκκλησίας στην Αφρική παράλληλα με τις υφιστάμενες διπλωματικές προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί αυτοί.

Κατά τον Μάρτιο, ο Tawadros διόρισε τον Joseph ως τον γενικό επίσκοπο της Αφρικής και εκπρόσωπο της εκκλησίας στην Αφρική ως μια κίνηση που στόχευε στην αύξηση της παρουσίας της εκκλησίας στην ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση ότι ο ρόλος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αφρική δεν περιορίζεται σε πνευματικές και θρησκευτικές πτυχές αλλά μάλλον εκτείνεται και στην σύσταση αναπτυξιακών έργων, νοσοκομείων και σχολείων.

Στο Μπουρουντί, για παράδειγμα η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία ίδρυσε ένα νοσοκομείο, καταφύγιο και κέντρο περίθαλψης. Κατά την συνάντησή του τον Δεκέμβριο του 2017 με τον πατέρα Daoud Lamei (τον εκκλησιαστικό αξιωματούχο για την λειτουργία της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπουρουντί) ο πρόεδρος του Μπουρουντί Pierre Nkuzunziza επαίνεσε το ρόλο της Αιγύπτου και της εκκλησίας στην υποστήριξη του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης στη χώρα του.

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο επίσης επαίνεσε το ρόλο της εκκλησίας στην Αφρική κατά τη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2018 μεταξύ του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής των αφρικανικών υποθέσεων Tarek Radwan και του Tawadros, ο οποίος είπε «Η εκκλησία της Αιγύπτου παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην Αφρική, και παρέχει υπηρεσίες στο Σουδάν, την Αιθιοπία, την Κένυα και το Νότιο Σουδάν, καθώς και περιορισμένες σε αριθμό εκκλησιαστικές υπηρεσίες σε μια σειρά άλλων χωρών, για να μην κάνουμε λόγο για τις ιατρικές υπηρεσίες που η αιγυπτιακή εκκλησία προσφέρει ευρέως σε πολλές αφρικανικές χώρες».

Η εκκλησία επίσης αρέσκεται να στέλνει ιατρικές αποστολές τέσσερις φορές το χρόνο στο Μπουρουντί, με την πιο πρόσφατη να έχει λάβει χώρα το Φεβρουάριο του 2020.

Στην Κένυα, η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία εγκαινίασε το Νοέμβριο του 2020 ένα πρόγραμμα με το όνομα «Raha kids», για να βοηθήσει τα παιδιά του δρόμου και παιδιά που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία η οποία τα οδήγησε να καταλήξουν στο δρόμο.

Η εκκλησία επίσης ίδρυσε έναν αριθμό από ιατρικά κέντρα, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και ένα χειρουργείο στο Ναϊρόμπι τον Φεβρουάριο του 2019.

Στο Νότιο Σουδάν, η Αιγυπτιακή Ορθόδοξη Εκκλησία εγκαινίασε ένα κέντρο ανάπτυξης όπου θα διδάσκονται διάφορα επαγγέλματα καθώς και ένα χειρουργείο για παιδιά και μια δωρεάν κλινική για τη θεραπεία των φτωχών τον Ιανουάριο. Τον Μάρτιο του 2019, η Αιγυπτιακή Ορθόδοξη Εκκλησία εγκαινίασε το δημοτικό σχολείο του Αγίου Μάρκου στο Νότιο Σουδάν

Τον Απρίλιο του 2019, η εκκλησία εγκαινίασε το Κοπτικό Νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας, τη Lusaka, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Ο τότε πρόεδρος της Ζάμπια Edgar Lungu τόνισε ότι «Το νοσοκομείο είναι ένα επίτευγμα για όλους στη Ζάμπια, και θα βελτιώσει την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες άριστης ποιότητας», και επαίνεσε την συνεισφορά της εκκλησίας στη βελτίωση του τομέα της υγείας.

Στην Νότια Αφρική, η Αιγυπτιακή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ιδιοκτήτης ενός αριθμού από ιατρικά προγράμματα, όπως το Κοπτικό Κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ, εκτός από άλλα αναπτυξιακά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Στο Σουδάν, η Αιγυπτιακή εκκλησία έχει 23 ναούς μέσα και γύρω από το Χαρτούμ, το Omdurman και το Atbara, μαζί με τέσσερα γυμνάσια και κάποια δημοτικά σχολεία, βιβλιοθήκες και λέσχες.

Η Amani al-Tawil, μια ειδήμων σε αφρικανικά ζητήματα στο Κέντρο για πολιτικές και στρατηγικές σπουδές Al-Ahram, είπε στο Al-Monitor: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και συνεργάζεται με όλους τους εκπροσώπους ήπιας ισχύος που έχουν επιρροή στις αφρικανικές χώρες, και κυρίως με την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Προσέθεσε ότι «Η Αιγυπτιακή εκκλησία και τα προγράμματά της στην Αφρική και τις χώρες τις οποίες διασχίζει ο Νείλος διευκολύνουν το έργο της αιγυπτιακής διπλωματίας στην εφαρμογή του σχεδίου του Καΐρου να αποκαταστήσει το ρόλο του στην Αφρική».

«Είναι δύσκολο για φορείς ήπιας ισχύος όπως η εκκλησία να αναμειχθούν άμεσα στην κρίση σχετικά με το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα της Αναγέννησης, παρά την ισχυρή επιρροή της στις χώρες από τις οποίες διέρχεται ο Νείλος. Ωστόσο, η δημοφιλής επίδραση της εκκλησίας ίσως κάνει τους λαούς των χωρών αυτών να υποστηρίξουν την αιγυπτιακή θέση», είπε η Tawil.

Ο Tawadros είπε στα ΜΜΕ στις 19 Σεπτεμβρίου ότι «Η εκκλησία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην αποσαφήνιση της αιγυπτιακής άποψης για την κρίση σχετικά με το Φράγμα και τη φύση του ποταμού Νείλου, αλλά το θέμα αυτό έχει λάβει πλέον μια αποκλειστικά πολιτική διάσταση».

Εν τω μεταξύ, η Tawil τόνιζε ότι «Η κυβέρνηση πρέπει να συντονιστεί και συνεργαστεί με όλους τους φορείς ήπιας ισχύος, όπως η εκκλησία και το Al-Azhar, για να βελτιώσει τα προγράμματά τους και τις δραστηριότητές τους στις αφρικανικές χώρες».

Μετάφραση: Γ.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ