Αρχική » Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ e-book: Όχι στην Ολυμπιάδα του 2004

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ e-book: Όχι στην Ολυμπιάδα του 2004

από Άρδην - Ρήξη

Από το μακρινό 1997, το περιοδικό Άρδην προειδοποιούσε για τις καταστροφικές συνέπεις του πολυδιαφημισμένου Athens 2004.

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από µια χώρα, δεν είναι ένα γεγονός ουδέτερο, δεν εἴναι επίσης ένα αθλητικό γεγονός. Είδατε πολλές εφηµερίδες εδώ της Αθήνας, του Αθηναϊκού κέντρου να το φιλοξενούν στις αθλητικές τους στήλες. Έχει να κάνει µε τους πολιτικούς προσανατολισµούς, τους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς, κύρια όµως ειδικά αυτήν την περίοδο τους γεωοικονομικούς προσανατολισμούς µιας χώρας, έχει να κάνει µε την αναπτυξιακή της στρατηγική, έχει να κάνει γενικώς µε τη στρατηγική της. Γιατί έφερα το προηγούμενο παράδειγµα.

Αν µια τέτοια προσέγγιση, γεωοικονοµική και γεωπολιτική προσέγγιση στρατηγικής υπήρχε στις πολιτικές οµάδες, στις επίσηµες πολιτικές οµάδες όλων των κομμάτων τότε θα έβλεπαν µέσα από την ανάλυσή τους τις προκλήσεις που έρχονταν, τα μηνύματα που έρχονταν από τις µεγάλες πολιτικές και ιστορικές αλλαγές και γεωπολιτικές ανατροπές, γιατί από το 85 µετά τον Γκορμπατσόφ, ήταν σαφές το τι θα γίνει στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Μια εθνική ηγεσία να προετοιµάσει αυτήν την χώρα γι’ αυτό το άνοιγμα. Και επίσης να προετοιμάσει τη χώρα, ώστε να δεχτεί τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ήταν σαφές ότι θα έρθουν από τον Πόντο, όπως επίσης και απ’ την Ήπειρο ή γενικότερα το πρόβλημα της µετανάστευσης.

Τι έκανε τότε ὁµως κλεισµένη σ᾿ αυτόν τον µυωπικό ορίζοντα, σ᾿ αυτές τις τρεις πλατείες που είναι η εξουσία αυτής της χώρας, κατέφυγε στο γνωστό, κλασσικό φορμαλισµό, ιδεολογικό φορμαλισµό που είχαν πάντοτε αυτές οἱ οµάδες, κατέφυγαν στην αρχαιολατρεία για να καλύψουν την αδυναμία τους, στους Ολυμπιακούς -εξ ου και τα αρχαία σου τα κάλλη του Ν. Γκάτσου- για να καλύψουν την αδυναµία πρότασης ενός σύγχρονου εθνικού σχεδίου για τη χώρα.”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF

Internet Archive

Academia

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ