Αρχική » Εμβόλια, Γκρίζοι Λύκοι, το μερίδιο που τους αναλογεί και τα 60.000 AstraZeneca που δεν τους άρεσαν

Εμβόλια, Γκρίζοι Λύκοι, το μερίδιο που τους αναλογεί και τα 60.000 AstraZeneca που δεν τους άρεσαν

από Άριστος Μιχαηλίδης

Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Ξεδιάντροπους να τους πεις; Γκεμπελίσκους της δεκάρας; Πάντως, τίμιους πολιτικούς ηγέτες, τίμιους δημοσιογράφους, τίμιους Κυπραίους, δεν μπορείς να τους πεις. Ούτε φυσικά μπορείς να ελπίζεις ότι υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστούμε με αυτούς τους γκρίζους λύκους για το καλό του τόπου. Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε καλό από αυτούς. Ούτε για τους Ελληνοκύπριους, ούτε για τους Τουρκοκύπριους.

Ακόμα και στα θέματα υγείας, όπως την πανδημία, που οι Ελληνοκύπριοι δεν διστάζουν να τα διαχωρίσουν από την πολιτική, ιδίως από το κορυφαίο πρόβλημα της κατοχής, εισπράττουν από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και μέρος της τ/κ δημοσιογραφίας, μια άνευ προηγουμένου εχθρότητα. Προχτές ακόμα, την Παρασκευή, ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο ραδιόφωνο «Βατάν», συνέχιζε να παραπλανά τους Τουρκοκύπριους και τον εαυτό του, για τα εμβόλια που τους προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλούσε για τα εμβόλια, που δίνονται στους Τουρκοκύπριους «εκ μέρους της ΕΕ», κατά την έκφρασή του. «Διαβιβάσαμε στην ΕΕ ότι θέλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», έλεγε.

Ταυτόχρονα μια τουρκοκυπριακή εφημερίδα του καθεστώτος, η Kibris Tercjiman, άρπαξε το κείμενο που γράψαμε σε αυτή τη στήλη την περασμένη Τετάρτη, στο οποίο σχολιάζαμε την αναφορά στην έκθεση Γκουτέρες ότι το ποσοστό των εμβολίων που «μεταφέρθηκαν στον βορρά» παραμένει χαμηλό, και μας έκανε πρωτοσέλιδο για να μολύνει τους Τουρκοκύπριους με το μίσος που υπάρχει στον εγκέφαλο των Γκρίζων Λύκων. «Ο Έλληνας δημοσιογράφος Μιχαηλίδης ταπεινώνει Τουρκοκύπριους», γράφει. Χρησιμοποιεί με γκεμπελική παραπλάνηση κάποιες φράσεις από το κείμενό μας, όπως το ότι «αυτά τα εμβόλια δεν είναι δωρεάν», ότι «τα χρήματα των εμβολίων που αποστέλλονται στην ΤΔΒΚ πληρώνονται από τους φόρους μας!» και στο τέλος ρωτά τους «ελληνεραστές» -έτσι χαρακτηρίζει τους Τουρκοκύπριους που δεν είναι Γκρίζοι Λύκοι- αν θα μου απαντήσουν. Καταλήγει, όμως, στην απροκάλυπτη διασπορά του μίσους και του φανατισμού, γράφοντας προς τους Τουρκοκύπριους: «Καταλάβατε τώρα γιατί λέμε προληπτικά “αν οι Έλληνες βρουν ευκαιρία, θα ρίξουν τους Τούρκους στο νερό;”».

Το μυαλό τους έχει πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και μάλλον δεν υπάρχει και θεραπεία, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούμε εμείς να αναγνωρίσουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε για να δούμε πώς θα σώσουμε την πατρίδα μας από τα χέρια τους. Όχι από τα χέρια των υγιώς σκεπτόμενων Τουρκοκυπρίων, αλλά από τα χέρια αυτών των μολυσματικών εξανθημάτων, που αφήνουν πίσω τους καμένη γη.

Κανέναν δεν θέλουμε να ρίξουμε στη θάλασσα, αλίμονο να καθορίζουν τη ζωή μας τέτοιες εκφράσεις ή τέτοιες προθέσεις τη σήμερον ημέρα. Κανέναν δεν θέλουμε να ταπεινώσουμε, κανέναν δεν θέλουμε να αφήσουμε χωρίς εμβόλια αυτές τις δύσκολες εποχές για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Αλλά, όχι να είμαστε και κατηγορούμενοι επειδή δεν δίνουμε στους Τουρκοκύπριους το μερίδιο από τα εμβόλια που στους στέλνει, δήθεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να ζουν στην πλάνη και να δέχονται τα παραμύθια που τους πουλά ο Τατάρ και οι Γκρίζοι Λύκοι, ας το κάνουν, αλλά εμείς δεν θα σταματήσουμε να λέμε τις αλήθειες κι αυτοί ας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Είναι αλήθεια ότι κανένα μερίδιο εμβολίων δεν παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Τουρκοκύπριους κι ας το λέει κι ας το ξαναλέει ο Τατάρ, κι ας σιωπούν ενοχικά οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι, πολιτικοί και άλλοι, που γνωρίζουν. Είναι και η σιωπή τους ένα σαφές μήνυμα. Τα εμβόλια τα αγοράζει η Κυπριακή Δημοκρατία και μερίδιο από αυτά παραχωρεί στους Τ/κ χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς να της το επιβάλλει κανένας. Η Κυπριακή Δημοκρατία τα παραχωρεί, όχι η ΕΕ. Γι’ αυτό κι έπεσε στο κενό η απόπειρα του κατοχικού καθεστώτος να τα παίρνει απευθείας από την ΕΕ όταν πέρυσι ξεκίνησε η ιστορία.

Είναι αλήθεια ότι το κόστος των εμβολίων το επωμίζονται οι φορολογούμενοι Ελληνοκύπριοι και όχι οι Τουρκοκύπριοι που δεν πληρώνουν φόρους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στο παράνομο καθεστώς. Κι αυτό, με όλα τα άλλα, καθιστά παράνομους και τους ίδιους. Το αφήσαμε στην άκρη αυτό γιατί πρόκειται για ζήτημα υγείας, αλλά όταν μας ζητούν και τα ρέστα δεν γίνεται να σιωπούμε.

Ακούστε τώρα και μιαν άλλη μεγάλη αλήθεια, που η νόμιμη κυβέρνηση αποκρύβει, για λόγους ευγενείας (;) και τελικά πληρώνει τα σπασμένα. Ανάμεσα στα εμβόλια που παραχωρήθηκαν στους Τουρκοκύπριους (όπως παραχωρήθηκαν και στους Ελληνοκύπριους) ήταν και 60.000 δόσεις AstraZeneca. Τα άφησαν και καταστράφηκαν. Μάλιστα, τα άφησαν και καταστράφηκαν! Διότι, δεν τους άρεσαν τα AstraZeneca, ήθελαν Pfizer. Τι άλλο να πούμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ