Αρχική » Είναι πολλά τα λεφτά, Νόβακ!

Είναι πολλά τα λεφτά, Νόβακ!

από Σωτήρης Κύρμπας

Το σήριαλ μετά από μια εβδομάδα και πλέον έλαβε τέλος. Τελικά το χατήρι των πολυεθνικών που ήθελαν όσο τίποτα άλλο να κατακτήσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς το 21ο γκραν σλαμ και να γίνει ο πρώτος τενίστας σε κατακτήσεις βαρύτιμων επάθλων, δεν έγινε. Μετά την καταστροφική διαχείριση της κατάστασης από τον ίδιο τον κορυφαίο τενίστα, την οικογένεια του και τους μάνατζέρ του απειλείται να βρει την πόρτα κλειστή και από τα επόμενα γκραν σλαμ όπως αυτό του Ρολάν Γκαρός (Γαλλία) αν παραμείνει ανεμβολίαστος. Α-Ρ.

Του Σωτήρη Κύρμπα

Η υπόθεση Τζόκοβιτς, που εδώ και αρκετές ημέρες απασχολεί έντονα την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ένα πολύ καλό μάθημα προς όλους, πρωτίστως όμως για το ελληνικό κοινό, που είτε ταυτίζεται είτε όχι με τη στάση του κορυφαίου τενίστα, έχει τη δυνατότητα να εξάγει -θα έλεγα εύλογα- τα συμπεράσματά του.

Πρώτα απ’ όλα, για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή: Το γεγονός ότι πρόκειται για τον καλύτερο τενίστα στον κόσμο, έναν από τους κορυφαίους αθλητές και ταυτόχρονα έναν νέο με πολύ καλό χαρακτήρα (σπάνιο για την ηλικία και τη φήμη του) και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, δεν τον καθιστά ειδήμονα περί πάντων. Στα πλούσια προσόντα του δεν περιλαμβάνονται γνώσεις ιατρικής και μάλιστα σε επίπεδο να έχει επιστημονική άποψη για το εάν τα εμβόλια είναι ικανά να μας προστατεύσουν ή όχι. Πάντως, η συμπάθειά μου για τον Νόβακ Τζόκοβιτς δεν περιορίζεται ακόμη και τώρα, έστω κι αν δεν συμφωνώ με την αντιεμβολιαστική στάση του.

Εκείνο που έχει σημασία να δούμε λίγο πιο προσεκτικά είναι η αντιμετώπισή του από τις αυστραλιανές αρχές.
Αναφέρομαι σε μία χώρα η οποία –μέχρι την περασμένη άνοιξη– ήταν υπόδειγμα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: Παράδειγμα προς αποφυγή, κυριολεκτικώς ένα μπάχαλο· αν το έλεγες πριν από 2-3 χρόνια αυτό για την Αυστραλία και τους σπουδαίους αγγλοσαξονικούς της θεσμούς, θα σε περνούσαν για τρελό (τουλάχιστον).

Σε κανονικές –ακόμη και εν μέσω κορονοϊού– συνθήκες, η υπόθεση Τζόκοβιτς θα είχε λήξει σε μία ημέρα, να μην πω σε λίγες ώρες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και στην Αυστραλία δεν επιτρέπουν σε κανέναν αλλοδαπό να εισέρχεται στη χώρα ανεμβολίαστος, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός. Έτσι, ο συμπαθέστατος Νόβακ, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπαιρνε το επόμενο αεροπλάνο της επιστροφής του για το Μονακό, όπου μένει, ή για τη Σερβία, όπου είναι η πατρίδα του και οι συγγενείς του.

Να όμως που το Australian Open δεν είναι… μπακάλικο της γειτονιάς. Τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που συνδέονται με τη διοργάνωση είναι τεράστια και η απουσία του κορυφαίου τενίστα θα ήταν καταστροφική για τα ταμεία τους. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!» είναι η οικεία μας έκφραση για να το εμπεδώσουμε, τόσα πολλά, ώστε δεν άφησαν ασυγκίνητο ακόμη και τον πλέον «ανιδιοτελή» αυστραλιανό θεσμό.

Έτσι ξεκίνησε ο.. μύλος: Με τη μεν Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, με βάση τα έγγραφα που ο αθλητής έχει παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας καθώς και την κυβέρνηση της χώρας ν’ αρνείται την είσοδό του λόγω μη εμβολιασμού του, τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν πως είχε νοσήσει με Covid-19 τον περασμένο μήνα, αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα, και τις αρχές του αεροδρομίου της Μελβούρνης να τον ανακρίνουν επί ένα 6ωρο, πριν του δοθεί άδεια να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο για πρόσφυγες!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η αμετροεπής διαχείριση του θέματος Τζόκοβιτς, ΚΑΙ ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας θ’ αποτύχει ΚΑΙ τις οικονομικές απολαβές της αυστραλιανής διοργάνωσης θα καταβαραθρώσει.

Πρόσφατα είχα γράψει πως –τηρουμένων των αναλογιών– στην Ελλάδα δεν τα πάμε άσχημα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, εκφράζοντας επιπλέον την αισιοδοξία μου, γεγονός που ίσως ξένισε ορισμένους φίλους και αναγνώστες. Ωστόσο σε καμιά φάση της πανδημίας η Ελλάδα δεν μετατράπηκε σε μπάχαλο, όσο και αν το επιδίωξαν ορισμένοι κύκλοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Η Ελλαδίτσα μας, έχοντας στο συλλογικό DNA της εδώ και χιλιετίες το «μέτρον» και διαθέτοντας στο οπλοστάσιό της μία ακόμη σπουδαία λέξη, το «φιλότιμο», θα τα καταφέρει!

Υ.Γ.: Έχετε ακούσει ή έχουν πέσει στην αντίληψή σας περιπτώσεις νέων αποδήμων στη Δυτική Ευρώπη, που πετάγονται με την πρώτη ευκαιρία στον γιατρό τους στην Ελλάδα, γιατί εκεί έξω δεν βρίσκουν άκρη με το Ε.Σ.Υ. τους;

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ