Αρχική » Για τα γεγονότα στη Βάστρια Λέσβου

Για τα γεγονότα στη Βάστρια Λέσβου

Η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει την γεωπολιτική σημασία του μεταναστευτικού

Της Επιτροπής Αγώνα Λέσβου

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου απέναντι στην κατασκευή της υπερδομής εξακολουθούν ως συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, όταν μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ μεταφέρθηκε στη Λέσβο (και στη Χίο αντίστοιχα) προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των νησιωτών. Η καθολική συμμετοχή όμως των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου στις διαμαρτυρίες και το σθένος που επέδειξαν στον αγώνα αυτό ανάγκασε τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες λειτούργησαν με τρόπο αυταρχικό και ακραίο, να υποχωρήσουν άτακτα και να αποσυρθούν από τα νησιά.
Με την έλευση του 2022 οι αντιδράσεις έχουν κλιμακωθεί εκ νέου λόγω του ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υπερδομές έχει μπει στην τελική ευθεία. Ανήμερα των Φώτων επιχειρήθηκε η μεταφορά μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας με πλοίο της γραμμής, αλλά οι νησιώτες απέκλεισαν τα λιμάνια των Μεστών, της Χίου και της Μυτιλήνης αποτρέποντας την αποβίβαση αυτών. Παράλληλα στη Λέσβο επιχειρήθηκε η εκτέλεση προπαρασκευαστικών έργων με χρήση μηχανήματος του Ελληνικού Στρατού, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και καταγγέλθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου. Λίγες μέρες αργότερα μηχανήματα ντόπιου υπεργολάβου, αλλά και μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ μεταφέρθηκαν μεταμεσονύχτιες ώρες στην περιοχή Βάστρια όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η υπερδομή.
Η εξέλιξη αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των τοπικών φορέων και είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση απόφασης για κινητοποιήσεις από το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Β. Αιγαίου. Έτσι το περιφερειακό συμβούλιο μετέβη στην περιοχή και εκτέλεσε αυτοψία ζητώντας την απομάκρυνση των μηχανημάτων, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε. Παράλληλα ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ανακοίνωσε την προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η κατασκευή της υπερδομής, έχοντας ισχυρά νομικά ερείσματα. Μετά από όλα αυτά στις 7 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή Βάστρια, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης και την συμμετοχή αρκετών φορέων του νησιού, αλλά και τοπικών κοινοτήτων της περιοχής. Οι διαδηλωτές έφτασαν στον χώρο που υπήρχαν τα μηχανήματα και μικρή ομάδα από αυτούς, την ώρα που οι φορείς αποχωρούσαν, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το σύνολο των μηχανημάτων, γεγονός που οδήγησε σε συλλήψεις τεσσάρων ανθρώπων, που, όπως αποδείχθηκε, δεν συμμετέχουν οργανωμένα σε κάποιο φορέα. Η αστυνομία ήταν παρούσα στον χώρο, αλλά δεν αντέδρασε προκειμένου να μην πυροδοτήσει περισσότερο την κατάσταση.
Μετά από τα γεγονότα αυτά με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη συναντήθηκαν οι φορείς της Λέσβου και αποφασίστηκε γενική απεργία και συλλαλητήριο για τις 23 Φλεβάρη, δυο χρόνια ακριβώς μετά τη έλευση των ΜΑΤ. Τα βασικά αιτήματα του συλλαλητηρίου θα είναι η ακύρωση της κατασκευής της υπερδομής στη Βάστρια, το κλείσιμο της προσωρινής δομής του Μαυροβουνίου, η ύπαρξη ενός μόνο μικρού καταγραφικού κέντρου και η αξιοποίηση των πόρων που έχουν διατεθεί για τις φαραωνικού τύπου δομές σε αναπτυξιακά έργα, και έργα αποκατάστασης των πληγέντων από το μεταναστευτικό.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για τα σχέδια μόνιμης υποβάθμισης της Λέσβου, μέσω της δημιουργίας φυλακών-γκέτο ανθρώπων, δεν υφίσταται. Κάποιοι Λέσβιοι μάλιστα οδηγούνται σε πράξεις απελπισίας και οργής. Ηθικός αυτουργός αυτής της δυσάρεστης κατάστασης και όλων αυτών που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στο νησί της Λέσβου λόγω του μεταναστευτικού είναι ο κ. Μηταράκης και η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι επιδεικνύουν στάση κράτους παραβάτη και προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα του λεσβιακού λαού.
Εκμαιεύουν τη δήθεν συναίνεση των Λέσβιων μέσω τραγελαφικών δημοτικών συμβουλίων του ενός εκ των δύο δήμων. Αγνοούν τις αποφάσεις του έτερου δήμου στον οποίο ανήκουν 79 από τα 415 στρέμματα της χωροθετημένης έκτασης.
Αγνοούν πλήρως τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και αρνούνται να συναντήσουν την περιφερειακή αρχή του τόπου επιδεικνύοντας ατέρμονη αλαζονεία.
Τροποποιούν την ελληνική νομοθεσία και αφαιρούν αρμοδιότητες από όποιον δεν τους επιτρέπει να παρανομούν, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από τη φωτογραφική για τη Βάστρια τροπολογία που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου και μεταφέρει την αρμοδιότητα για τα συνοδά έργα των δομών (δρόμοι κ.λπ.), αλλά και την οριοθέτηση των ρεμάτων από την περιφέρεια στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης.
Αγνοούν τους νόμους του ελληνικού κράτους που τους υποχρεώνουν, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον που θα έχει το έργο, να διενεργήσουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία απαιτεί λήψη γνωμοδοτήσεων. Γνωρίζουν ότι τέτοιες γνωμοδοτήσεις ποτέ δεν θα πάρουν σε μια τόσο κραυγαλέα ευαίσθητη και προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βάστρια αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής, εφάπτεται με ζώνη Natura και είναι ξέφωτο εντός εκτεταμένου πευκοδάσους έκτασης 300.000 στρεμμάτων. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα καταστρέψει το μισό νησί σε περίπτωση υλοποίησης του έργου είναι προφανής.
Πιέζουν δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να τους διευκολύνουν στο καταστροφικό τους έργο. Μεταφέρουν νύχτα μηχανήματα και αστυνομικές δυνάμεις λειτουργώντας με όρους μαφίας. Προσπαθούν να εκφοβίσουν όσους αντιδρούν μέσω πολιτικών διώξεων όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά και μετά τα γεγονότα της Καράβας δυο χρόνια πριν, για τα οποία εκκρεμεί δικαστήριο για 26 Λέσβιους, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης και οι δυο δήμαρχοι του νησιού. Επιστρατεύουν ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να διχάσουν την κοινωνία της Λέσβου. Διενεργούν δημοσκοπήσεις με μη ουσιαστικά και εν τέλει κίβδηλα ερωτήματα προκειμένου να πείσουν ότι η κοινή γνώμη συναινεί. Κουκουλώνουν τις αντιδράσεις των νησιών, ώστε όλος ο κόσμος να θεωρεί ότι οι νησιώτες χαίρονται που θα γίνουν τα νησιά τους κέντρα διαλογής μεταναστών για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης.
Οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που έφεραν δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ πριν 2 χρόνια για να εκφοβίσουν Λέσβιους και Χιώτες. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι έχτισαν τον καταυλισμό στο Μαυροβούνι κηρύσσοντας τη Λέσβο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα χρόνο, όπως μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα του τρίτου κόσμου γίνεται. Αυτές οι πρακτικές πυροδότησαν αγανάκτηση και οδήγησαν στα γεγονότα της Βάστριας, κάτι για το οποίο δεν χρειαζόταν κάποιος να είναι προφήτης για να προβλέψει.
Παρ’ όλα αυτά η λεσβιακή κοινωνία δεν σκύβει το κεφάλι και περήφανη ορθώνει το αγωνιστικό της ανάστημα στον πολυμέτωπο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχοντας επίγνωση της οφειλής στους προγόνους, που με τον ιδρώτα τους έχτισαν τον τόπο τους, και των δικαιωμάτων των παιδιών τους, που θα ζήσουν σε αυτόν, οι Λέσβιοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
Είναι οξύμωρο και εντυπωσιακά περίεργο να αντιλαμβάνεται η νησιωτική κοινωνία τη γεωπολιτική αναγκαιότητα μη ύπαρξης γκετοποιημένων πληθυσμών, προερχόμενων από χώρες φιλικές προς την Τουρκία, πάνω στην ευαίσθητη γραμμή των συνόρων την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία επί των νησιών πιστή στο κυρίαρχο γι’ αυτή δόγμα του νεοθωμανισμού, και να δείχνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται το ελληνικό κράτος.
Η Ελλάδα χωρίς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι στρατηγικά και πολιτισμικά ανάπηρη και οι Λέσβιοι, ως ένας από τους τελευταίους ζωντανούς πυρήνες των Ελλήνων της Ανατολής, το ξέρουν καλά αυτό. Η πρόθεσή τους είναι να ενισχύσουν και να διευκολύνουν τη θέση της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, μη αποδεχόμενοι οποιαδήποτε τέτοια κατασκευή. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον δυναμισμό τους, να εκμεταλλευτεί την απουσία συναίνεσής τους και να ορίσει τις δικές της κόκκινες γραμμές στο θέμα, απέναντι στις υστερόβουλες επιθυμίες της ΕΕ.
g

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ