Αρχική » Η ομογενειακή πόλη Σαρτανάς

Η ομογενειακή πόλη Σαρτανάς

από Κώστας Σαμάντης

του Κώστα Σαμάντη

Ο Σαρτανάς ή Σαρτανά (ουκρανικά και ρωσικά: Сартана) είναι πεδινή κωμόπολη αστικού τύπου στην Περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του 2020, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 10.240 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής.

Ιδρύθηκε το 1780 από Έλληνες της Κριμαίας που μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αζοφικής με εντολές της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης, δημιουργώντας τη Μαριούπολη και άλλα 24 χωριά, ανάμεσά τους και τον Σαρτανά. Την περίοδο του Ρωσικού Εμφυλίου, αναφέρεται πως οι κάτοικοι του Σαρτανά ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις στο πλευρό των μπολσεβίκων. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κωμόπολη κατελήφθη από τον γερμανικό στρατό που εκδίωξε τον τοπικό πληθυσμό. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι πολέμησαν ενεργά μέσα από τις τάξεις του Κόκκινου Στρατού.

Κατά τον πόλεμο στο Ντονμπάς, ο Σαρτανάς βρέθηκε από τα τέλη του 2014 στα διαφιλονικούμενα εδάφη ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τις αντίστοιχες των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, η κωμόπολη βλήθηκε από όλμους, ένας από τους οποίους χτύπησε πομπή κηδείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 17. Η ευθύνη αποδόθηκε στις δυνάμεις των αυτονομιστών, για τις οποίες ειπώθηκε πως πιθανόν στόχευαν φυλάκιο του ουκρανικού στρατού ή κάποιες παρακείμενες υποδομές αγροτικής παραγωγής. Το συμβάν προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς έξι από τους νεκρούς αμάχους ήταν Έλληνες ομογενείς. Ο Σαρτανάς χτυπήθηκε εκ νέου το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του τοπικού δημάρχου, από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015 είχαν σκοτωθεί συνολικά 8 άμαχοι και είχαν καταστραφεί 93 οικίες της κωμόπολης.

Ο δήμος του Σαρτανά είναι αδελφοποιημένος από το 1999 με τον δήμο Ζωγράφου στην Ελλάδα. Το 1988 και το 2011 διοργανώθηκε στον Σαρτανά η «Μέγα Γιουρτή», πολιτιστικό φεστιβάλ των Ελλήνων της Ουκρανίας που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις ρωσικές δυνάμεις και μετρά ήδη 14 νεκρούς.

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει την αισχρότητα του επιχειρήματος περί “αποναζιστικοποίησης” που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην φωτογραφία βλέπουμε το Μουσικό Σχολείο του Σαρτανά.

Στις υπόλοιπες το έργο των τελευταίων ημερών του “απελευθερωτικού” στρατού των Ρώσων.

(Με πληροφορίες από το διαδίκτυο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ