Αρχική » Το “Μεγάλο Ψέμα” του Πούτιν

Το “Μεγάλο Ψέμα” του Πούτιν

από Αναδημοσιεύσεις

Η “γενοκτονία του Ντονμπάς” και “η επικείμενη ουκρανική επίθεση”.

Του Bohdan Ben. | πηγή αρχικής δημοσίευσης Euromaidan Press | Ημερομηνία δημοσίευσης 24 Φεβρουαρίου 2022

Τα μεγάλα ψέματα δουλεύουν περισσότερο από τα μικρά, ισχυρίστηκε κάποτε ο Χίτλερ στο Ο Αγών μου, επειδή οι άνθρωποι “Δεν θα πιστέψουν ότι οι άλλοι θα είχαν την αναίδεια να διαστρεβλώσουν τόσο άσχημα την αλήθεια”. Σήμερα, αυτή είναι ακριβώς η τακτική που ο Πούτιν και η δική του μηχανή των κρατικών ΜΜΕ χρησιμοποιούν.

Το κύριο Μεγάλο Ψέμα του Πούτιν σήμερα είναι ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι διαπράττει μια “γενοκτονία των Ρωσόφωνων” εμπνευσμένη από την πιθανή δεξιά Ρωσοφοβία στην Ουκρανία, και συνεπώς, σχεδιάζει επίθεση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και στη Ρωσία. Αυτές οι ξεκάθαρες ψευτιές δεν στηρίζονται σε γεγονότα. Συχνά διαδίδονται στα εγχώρια ρωσικά και τα διεθνή ΜΜΕ και αναπαράγονται από τον ίδιο τον Πούτιν, και στον πρόσφατο λόγο του στον οποίο αρνήθηκε στην Ουκρανία το δικαίωμα της ύπαρξης.

Το αφήγημα της “γενοκτονίας”

Το αφήγημα της “γενοκτονίας” και της “Ρωσοφοβίας” στην Ουκρανία επαναλαμβάνεται τακτικά σε ρωσικά ακροατήρια σε πολιτικές συζητήσεις στην κρατική τηλεόραση και σε ομιλίες Ρώσων αξιωματούχων καθώς και του ίδιου του Πούτιν. Επίσης, μικρές ψευδείς ιστορίες για υποτιθέμενες πράξεις ουκρανικής επιθετικότητας στο Ντονμπάς ή για εύρεση πτωμάτων των θυμάτων ουκρανικών εγκλημάτων πολέμου έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν αυτό το αφήγημα.

Μερικές από αυτές τις πρόσφατες ιστορίες που ήδη έχουν καταρριφθεί

Μια ιστορία για τον υποτιθέμενο βομβαρδισμό ενός ρωσικού συνοριακού φυλακίου από την ουκρανική πλευρά.

Μια ιστορία για τα υποτιθέμενα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο Ντονμπάς.

Μια ιστορία για Ουκρανούς των ενόπλων δυνάμεων που βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο, πράγμα που στην πραγματικότητα έγινε από ρωσικά στρατεύματα.

Μερικές ρωσικές ιστορίες δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιωθούν ούτε να διαψευσθούν από ανεξάρτητες πηγές, όπως εκείνη για μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς αποτελούμενη από 5 στρατιώτες και 2 τεθωρακισμένα οχήματα που υποτίθεται πως διείσδυσε στην ρωσική επικράτεια στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Τέτοιες φτιαχτές ιστορίες δημοσιοποιούνται από τα τοπικά ΜΜΕ των αποσχιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς ως πραγματικό συμβάν, και μετά τα ρωσικά ΜΜΕ τις διαδίδουν ακόμη περισσότερο για να δικαιολογήσουν την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Η κύρια ψευδής ιστορία για «γενοκτονία» που τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει και οι Ρώσοι ηγέτες έχουν επικαλεστεί από το 2014 κάνει λόγο για την ανακάλυψη αρκετών ομαδικών τάφων στο Ντονμπάς το 2014. Υποστηρίχθηκε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν σφαγές εναντίον του τοπικού πληθυσμού.

Ωστόσο, οι «ομαδικοί τάφοι» αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετές παράνομες ταφές κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες σε μια εποχή όταν τα νεκροτομεία είχαν γεμίσει εξαιτίας του πολέμου το 2014. Ο τρόπος που παρουσίαζαν οι Ρώσοι τους «ομαδικούς τάφους» διαψεύσθηκε από ανεξάρτητους δημοσιογράφους που τους επισκέφθηκαν.

Ο Christopher Miller, ανταποκριτής του Buzz Feed News έγραψε ότι:

«Είδα αυτούς τους ομαδικούς τάφους στο Λουχάνσκ τον Οκτώβριο του 2014, και πήρα συνέντευξη από ανθρώπους που έθαβαν τους συγγενείς τους. Ήταν κυρίως ηλικιωμένοι που πέθαναν από φυσικά αίτια. Τα νεκροτομεία, τα κοιμητήρια δεν μπορούσαν να τους διαχειριστούν, και [υπήρχε] μαζική εισροή νεκρών κατά τον πόλεμο. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αυτοί είναι η απόδειξη της “γενοκτονίας’”, πράγμα τελείως λανθασμένο».

Ο Oliver Carrol, ξένος ανταποκριτής στη Μόσχα επίσης κοινοποίησε φωτογραφίες αυτών των παράνομων τάφων τις οποίες τράβηξε όταν ταξίδευε στην περιοχή το 2014-2015.

«Ταξίδεψα στην περιοχή κατά το 2014-2015 και είδα με τα μάτια μου τόπους ομαδικών ταφών. Ήταν γνωστοί σε  ντόπιους και αντιπρόσωπους των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία. Βασικά [ήταν τόποι] όπου φτωχοί, ηλικιωμένοι χωρίς συγγενείς και πιθανόν αγνώστων στοιχείων μαχητές θάφτηκαν. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Οκτώβριο του 2014 στο Λουχάνσκ».

Η ιστορία επίσης ξεσκεπάστηκε από το Stop Fake [δείτε το κάτωθι βίντεο].

Σύμφωνα με το  Stop Fake, οι «ειδικοί» τους οποίους επικαλείται η ρωσική εκδοχή δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα. Για παράδειγμα, όπως το  RFE/RL αναφέρει, ο «ειδικός του Ο.Α.Σ.Ε.»  Einars Graudins στην πραγματικότητα δεν είχε καμιά σχέση με τον ΟΑΣΕ. Είναι ο ηγέτης ενός φιλορωσικού κόμματος στην Λετονία. Ωστόσο, υπήρξε η πρωτογενής πηγή του ισχυρισμού για «400 φονευθέντες πολίτες που ανακαλύφθηκαν στο Ντονμπάς», ο οποίος διαδόθηκε όταν άρχισε το 2014 η καμπάνια στα ΜΜΕ για τη γενοκτονία.

Πώς ο Πούτιν εργαλειοποιεί τα ψεύδη για «γενοκτονίες»

Μετά το κύμα των αναφορών για υποτιθέμενη γενοκτονία που τα ρωσικά ΜΜΕ προκάλεσαν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2014, η ιστορία σχεδόν ξεχάστηκε.

Περιστασιακά, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για μια υποτιθέμενη γενοκτονία στο Ντονμπάς που είτε έγινε από Ουκρανικά στρατεύματα ή θα μπορούσε να είχε γίνει εάν το Ντονμπάς επέστρεφε υπό  ουκρανικό έλεγχο. Αρκετές φορές, συνέκρινε την υποτιθέμενη γενοκτονία με την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995:

«Η πλευρά της Ουκρανίας συνεχώς αναζητά ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο των συνόρων με τα στρατεύματά της. Λοιπόν, φαντάζομαι τι θα γίνει μετά. Θα έχουμε Σρεμπρένιτσα, αυτό είναι όλο. Έχουμε δει την αντιπαράθεση του Προέδρου Ζελένσκυ με τους εθνικιστές. Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ισχυρότερος εκεί [στην Ουκρανία]. Και τι θα γίνει εκεί; [στο Ντονμπάς]. Και ποιος θα τους οδηγήσει, αυτούς τους εθνικιστές, όταν θα εισέλθουν στις περιοχές χωρίς να δοθούν εγγυήσεις για τον κόσμο;»

Το 2021, το αφήγημα περί “γενοκτονίας” ενεργοποιήθηκε ξανά. Στις 22 Ιουλίου 2021, η Ρωσία προσέφυγε κατά της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για υποτιθέμενα “εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον Ουκρανικό στρατό και τάγματα εθνικιστών στο Ντονμπάς”. Η Ρωσία προσπάθησε να αποδείξει ότι η Ουκρανία διαπράττει γενοκτονία.

Στα τέλη του 2021, οι πηγές πληροφόρησης των ΜΜΕ στις “δημοκρατίες”-εκπροσώπους της Ρωσίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ άρχισαν να κάνουν λόγο για την ανακάλυψη τάφων ντόπιων κατοίκων που υποτίθεται δολοφονήθηκαν το 2014-2015 από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ήταν τα ίδια παράνομα κοιμητήρια για τα οποία έγινε λόγος και το 2014.

Στις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς για γενοκτονία, η Διερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε μια δικαστική υπόθεση “για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων πολιτών στην περιοχή του Ντονμπάς” ισχυριζόμενη ότι έλαβε “πληροφορίες για αυτοσχέδιους ομαδικούς απαρατήρητους τάφους, που σκάφτηκαν υπό καθεστώς ανάγκης εκτός των ειδικά σχεδιασμένων χώρων, σε συσχέτιση με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες”.

Πώς ο Πούτιν εργαλειοποίησε τις αναφορές για “Ουκρανούς εθνικιστές”

Το πιο πιθανό είναι ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές για τους οποίους ο Πούτιν κάνει λόγο είναι ο Δεξιός Τομέας και τα εθελοντικά τάγματα Αζώφ, αν και δεν τους κατονομάζει. Τα τάγματα συμμετείχαν στην Επιχείρηση των Ενωμένων Δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς το 2014. Το Αζώφ τότε κατέστη ένα σύνταγμα της ουκρανικής εθνικής φρουράς. Ωστόσο, αυτά τα τάγματα είναι ένα πολύ μικρό μέρος του Ουκρανικού στρατού.

Όσον αφορά την ακροδεξιά ιδεολογία τους, υπάρχουν αποδεδειγμένοι δεσμοί μεταξύ μερικών μελών του Αζώφ και του πολιτικού κόμματος Το Εθνικό Σώμα (The National Corps). Το τελευταίο ωστόσο, λαμβάνει μικρή υποστήριξη από την κοινωνία και ποτέ δεν εισήλθε στο κοινοβούλιο. Είναι ένα σκόπιμο ψεύδος του Πούτιν ότι έχουν κάποια πολιτική βαρύτητα στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών που τώρα πολεμούν στο Ντονμπάς είναι από την περιφέρεια Dnipro στην Ουκρανία, η οποία είναι κυρίαρχα ρωσόφωνη. Ο  Anton Shekhovtsov, διευθυντής του Centre for Democratic Integrity και συγγραφέας του Russia and the Western Far Right, το συνόψισε ως εξής:

«Ακολουθώντας πιστά την τακτική του, το Κρεμλίνο, εργάζεται πυρετωδώς για να κατασκευάσει το “μεγάλο ψέμα” της Ρωσίας. Σημειώστε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του Ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται την πατρίδα τους από την επιθετικότητα του Πούτιν έχει ρωσική εθνική καταγωγή. Η Ουκρανία δεν έχει πρόβλημα με την εθνικότητα –άλλωστε, ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ρωσόφωνος με εβραϊκό υπόβαθρο. Αυτό με το οποίο η χώρα έχει πρόβλημα είναι οι εισβολείς ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Η Ουκρανία είναι πολυεθνική, το ίδιο είναι και οι εισβολείς

Διαδραστικός χάρτης που δείχνει τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο από το 2014 έως το 2018 με βάση την περιοχή απ’ όπου προέρχονται. Βλέπουμε ότι τα θύματα προέρχονται τόσο από τις ουκρανόφωνες (δυτικές) όσο και από τις ρωσόφωνες (ανατολικές) περιοχές, οι οποίες εξ ίσου συμμετέχουν στον πόλεμο. Ωστόσο, η περιοχή που έχει τα υψηλότερα θύματα από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων είναι το Ντίνπρο, όπου κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι. Πηγή: Novynarnia

Η Cathy Young, μια πολιτική εμπειρογνώμονας από το Cato Institute στην Ουάσινγκτων έγραψε ένα άρθρο με το οποίο αναλύει τα γεγονότα και τα ψεύδη για τους «ουκρανούς εθνικιστές» και δείχνει ότι η επιρροή τους είναι μάλλον μικροί. Την ίδια στιγμή τονίζει ότι:

«Οι αυτοανακηρυγμένες “δημοκρατίες” του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ υπήρξαν πάντα πόλος έλξης για τους Ρώσους υπερεθνικιστές και ακροδεξιούς νεοφασίστες, ξεκινώντας με τον Pavel Gubarev, που άρχισε την αποσχιστική εξέγερση στο Ντόνετσκ το Μάρτιο του 2014… [Είναι μέλος της] Ρωσικής Εθνικής Ενότητας (Russian National Unity) της οποίας το έμβλημα έχει μια  ολοφάνερη ομοιότητα με τη σβάστικα»

Επίσης, περιγράφει τους δεσμούς των μαχητών του Ντονμπάς με τον ιδρυτή του Ευρασιατικού κινήματος Αλεξάντρ Ντούγκιν, που είναι ο ακροδεξιός ηγέτης στην Ρωσία και πράγματι ζήτησε τη «γενοκτονία» της «φυλής των μπάσταρδων» οι οποίοι ένιωθε ότι είχαν αντικαταστήσει τους πραγματικούς Σλάβους της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν συχνά αναφέρεται σε Ουκρανούς εθνικιστές και την υποτιθέμενη «γενοκτονία» που διέπραξαν, στα πλαίσια των ισχυρισμών του για την υποτιθέμενη  ρωσοφοβία των Ουκρανών. Αυτό είναι ένα σημαντικό τμήμα του αφηγήματός του, του μεγάλου ψεύδους, που περιγράφηκε λεπτομερώς στο διάγγελμά του στις 21 Φεβρουαρίου, στο οποίο είπε ότι «Η Ουκρανία είναι τμήμα της Ρωσικής ιστορίας» και αρνήθηκε την ύπαρξη της Ουκρανίας ως ανεξάρτητο κράτος.

Αυτό είναι ένα προφανές αναποδογύρισμα όλου του αφηγήματος περί “φοβίας”, ακριβώς σύμφωνα με την περιγραφή των μεγάλων ψεμάτων από τον Χίτλερ. Στην πραγματικότητα, η μόνη «φοβία» που έχει ο Πούτιν είναι εκείνος ο φόβος για μια ισχυρή δημοκρατική Ουκρανία που θα υπονομεύσει το αυταρχικό στήριγμά του στη Ρωσία, όπως είπε ο Peter Dickinson, αρχισυντάκτης του Business Ukraine Magazine.

Το μεγάλο Ψέμα και οι δημοσιογραφικές προδιαγραφές.

Η Ρωσική κατοχή της Κριμαίας και του Ντονμπάς και η συγκέντρωση στρατού 150.000 ανδρών γύρω από την Ουκρανία θα έπρεπε να είναι το πλαίσιο για τη συζήτηση σχετικά με τα τωρινά γεγονότα, παρά οι ψευδείς κατηγορίες που εκτοξεύονται από τις μαριονέτες του Κρεμλίνου. Σε αντίθεση τα παραπάνω,  βασανιστήρια που διαπράττουν οι Ρώσοι εναντίον των αιχμαλώτων στις κατεχόμενες περιοχές, είναι ένα τεκμηριωμένο έγκλημα, από τεκμηριωμένες μαρτυρίες και αναφορές του ΟΗΕ (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Αυτή είναι η άποψη που ανέφερε στο Euromaidan Press ο Otar Dovzhenko, αναλυτής στα ουκρανικά ΜΜΕ και αρχισυντάκτης του  Detector Media, όταν ρωτήθηκε για το θέμα:

Τα κριτήρια της εξισορρόπησης των απόψεων καθορίζουν ότι το μέσο ενημέρωσης ή ο δημοσιογράφος, όταν καλύπτει μια κατάσταση σύγκρουσης (και αυτή είναι κάθε κατάσταση στην οποία υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές των γεγονότων ή περισσότερες οπτικές των γεγονότων), δίνει χώρο σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης. Ωστόσο, κάθε σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα συντεταγμένων που περιορίζει την ικανότητα των μερών να πουν τη γνώμη τους. Για παράδειγμα,  σε “σύγκρουση” μεταξύ ενός θύματος και ενός θύτη που προσπαθεί να σκοτώσει το θύμα, τέτοιος περιορισμός είναι ο νόμος και η οικουμενική ηθική, που θεωρεί το φόνο απαράδεκτο. Ο φονιάς μπορεί να έχει κάποια τρελή θεωρία που του επιτρέπει να σκοτώσει το θύμα, αλλά η θεωρία αυτή ενδιαφέρει μόνο τους εγκληματολόγους ψυχίατρους. Όταν αφορά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα ουκρανικά ΜΜΕ την αντιμετωπίζουν στο σύστημα συντεταγμένων του διεθνούς νόμου και του ουκρανικού νόμου. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη, για παράδειγμα, να εξισορροπήσει την θέση «η Κριμαία είναι Ουκρανία» με τη θέση «Η Κριμαία είναι Ρωσία».

[ ]

Η ρωσική διανόηση επίσης δείχνει την ομοιότητα μεταξύ Πούτιν και Χίτλερ

Όχι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και τμήμα των Ρώσων τώρα κατανοούν την τακτική του Πούτιν. Η τελευταία ανακοίνωση της 21 Φεβρουαρίου από το Ρωσικό Κογκρέσο των διανοουμένων κατά του πολέμου, καθαρά κάνει μια συσχέτιση μεταξύ του Χίτλερ και της τακτικής του μεγάλου ψέματος του Πούτιν:

«Η επίσημη ρωσική ρητορική θεωρεί ότι μια δικαιολογία για την έναρξη της εισβολής [στην Ουκρανία] μπορεί να κατασκευαστεί οποιαδήποτε στιγμή, έως τη χρήση άμεσης προβοκάτσιας, όπως έγινε από το Χίτλερ πριν από την εισβολή στην Πολωνία το 1939. Στην περίπτωση αυτή, η Ουκρανία θα κατηγορηθεί για επιθετικότητα με κάθε τρόπο, και οι ενέργειες της Ρωσίας θα παρουσιαστούν ως αναγκαστική απάντηση  στο όνομα της προστασίας της χώρας και των κατοίκων της. Αλλά η ιστορία δεν μπορεί να εξαπατηθεί. Η φωτιά στη γερμανική βουλή αποκαλύφθηκε. Είτε ο πόλεμος αρχίσει είτε όχι, σήμερα εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις και πράξεις της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τζούλια Λιακοπούλου 13 Μάρτιος 2022 - 10:14

Το σίγουρο είναι ότι η Μόσχα χρειάζεται άνοιγμα στη Μαύρη Θάλασσα και το αέριο που υπάρχει εν αφθονία εκεί! Η Οδησσός είναι η “πόρτα”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ